Kapı komşumuz Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da nereye gidilir?

Sofya'da nereye gidilir sorusunu birçok gezgin son zamanlarda daha fazla sormaya başladı. Kapı komşumuz olan Bulgaristan'ın başkenti bu güzel şehir aynı zamanda da Osmanlı İmparatorluğu'nun da bir zamanlar hüküm sürdüğü burada sayısız miras bıraktığı bir kent. Bu yüzden Sofya'nın gezilecek yerleri çok. Bu yerlerden en fazla ziyaret edilen noktalar ise haberimizde ve haberimizdeki videoda sizlerle.

ABONE OL
GİRİŞ 07.09.2020 15:40 GÜNCELLEME 07.09.2020 15:40 SEYAHAT
Kapı komşumuz Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da nereye gidilir?

Ülkemize sınırı bulunan Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da nereye gidilir haberimizde yer alıyor. Birbirinden güzel tarihi mimarilerin bulunduğu hem de doğal güzelliklerin bulunduğu Sofya'da Osmanlı'dan sayısız eser günümüze kadar miras kalmış. Bu yapılar ve Osmanlı eserleri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından en çok merak edilen ziyaret yerleri oluyor. Büyük ölçüde Türkiye'den ziyaretçi alan kent her yıl binlerce vatandaşın akınına uğruyor. Vizesiz gidilen bir ülke olması da bunda etkili olduğu gibi Türkiye'ye çok yakın olması da Sofya'ya yapılan gezilerin asıl sebebi oluyor. 

 

 

SOFYA'DA NEREYE GİDİLİR?

Sofya'da nereye gidilir denildiğinde karşımıza çıkan yerler ağırlıklı olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü yerler oluyor. Ecdadımızın burada hüküm sürdüğü dönemlerde bıraktığı tarihi eserlerin sayısı bir hayli fazla. Büyüleyici mimariye sahip camiler, kervansaraylar ve hanlar gibi tarihi mimariler görülmeye değer. 

Çok eski ve köklü bir tarihi bulunan Sofya'da gezilecek yerler bir hayli fazla bulunuyor. Bu yerlerde Osmanlı'dan miras kalan tarih yapılar ve görülmeye doyulmayacak kadar güzel doğal yapılar olarak karşımıza çıkıyor. 1930'larda bir modernleşme hareketine girişilmiş bu şehirde ve bugünkü halini almış. Sofya'da gezilecek yerler birbirine çok yakın bu sebeple de yürüyerek gezmek kolay. 

Aleksander Nevski Katedrail

Sadece Sofya'nın değil Bulgaristan'ın da sembolü olan bir katedral burası. Görünümü ise masal diyarından gelmiş gibi. 1882 ile 1912 yılları arasında Rusya ile Osmanlı arasında geçen savaşta hayatını kaybeden Rus askerleri anısına yapılmış bu tarihi yapı. 200 bin asker bu savaşta can vermiş. Ancak adını 13. yüzyılda yaşamış olan bir Rus prensinden almaktadır. 

Rus mimar olan Alexander Pomerantsey tasarlamış ve mozaikler, kubbelerle desteklenmiş bu güzel tarihi eser. Neo- Bizans tarzındaki katedralin iç dekorasyonu da ziyaret edenleri bir hayli etkilemektedir. 

Yaklaşık olarak üç bin metre karelik bir alan üzerine yapılan katedral 45 metre yüksekliğe sahiptir ve Bulgar halkı için çok önemlidir. 1904 yılında inşa edilmeye başlanan katedral sekiz yılda tamamlanmış. Yapımı için de kırktan fazla mimar çalışmıştır. İtalya mermerleri, Münih'ten getirilen aydınlatmalar, Venedik mozaikleri ve Brezilya doğal taşları kullanılmış kilisenin yapımında. 

Vitosha Caddesi

Bu cadde en işlek yerlerden biri. Çok sayıda mağaza ve restoran bulunuyor burada. Aynı zamanda hediyelik eşya gibi ürünlerin de alınabileceği bir yer. Bulgar halkını en iyi tanıyabileceğiniz cadde o kadar kalabalık oluyor ki gezerken bir Türk gezgin ile karşılaşmamak mümkün değil.

Banya Başı Camii

Osmanlı zamanından günümüze kalan bir miras bu cami. Aynı zamanda da açık ve ezan okunana tek cami burada. Mimar Sinan'ın eseri olan bu caminin en dikkat çeken özelliği ise kubbesi. Avrupa'nın en eski camisi olma özelliğine sahip cami ibadete açık. Zamanında buranın restorasyonunu yaptırdığı için Seyfullah Efendi Cami olarak da bilinir.

Borisova Gradina Parkı

Tarihi güzellikleri kadar Sofya'nın doğal güzellikleri de ziyaretçilerini güzel karşılar. birbirinden güzel dinlenme alanlarından biri de Borisova Gradina Parkı. Giden gezi severler için burası Bulgaristan'ın akciğeri. siz de güzel ve temiz bir hava almak için Sofya'da buraya uğrayabilirsiniz.

SOFYA'YA NE ZAMAN GİDİLİR?

Ilıman bir havaya sahip olan Sofya yazların sıcak havasında serinlemek için çok güzel ormanlık alanlara sahip bir yerdir. Bu yüzden yaz aylarında serinlemek ve doğa ile baş başa kalmak isteyen kişilerin tercih edebileceği bir tatil yeri olabilir. Mayıs ayında güzelleşen hava en yüksek sıcaklığını Temmuz'da görür. Bu sıcaklıklar 25 derecenin üstüne çıkmaz. Bu da güzel ılık bir havada keyifli tatil geçirmek için ideal bir sıcaklıktır. 

Kış mevsiminde fazlaca kara teslim olan bu güze şehir kış turizminde de kayak merkezleri ile turistleri kendine çekmeyi başarıyor. Karlı ve sisli geçen kış mevsiminde de farklı bir amaçla buraya seyahat edebilirsiniz. 

SOFYA TATİLİ KAÇ GÜN OLMALI?

Bulgaristan'ın başkenti olan Sofya'yı gezmek için yeterli olacak gün sizin müsaitlik durumunuza göre değişebilir Ancak 2 gün gibi bir sürede Bütün Sofya seyahatinizi tamamlayabilirsiniz. İlk gün şehrin merkezini gezebilir ve doyasıya yürüyerek bütün tarihi doğal güzellikleri ziyaret edebilirsiniz. 

SOFYA- İSTANBUL ARASI KAÇ KİLOMETREDİR?

Sofya ile  İstanbul arasında kara yolu ve demir yolu ulaşımı daha çok tercih edilir. İki şehir arasındaki uzaklık ortalama olarak 500 kilometre. Bu yüzden de yine ortalama olarak beş buçuk saat kara yolu sürmektedir. 

BULGARİSTAN- İSTANBUL ARASI OTOBÜSLE KAÇ SAAT?

Otobüs ile İstanbul- Sofya arası yine en fazla 6 saat sürer. 6 saat süren bir yolculuğun ardından seyahat edecek olan kişiler Sofya'ya ulaşabilirler. 

BULGARİSTAN'A NASIL GİDİLİR?

Bulgaristan'a gitmenin birden fazla yolu var. Yukarıda sıralandığı gibi otobüs ya da özel araç ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak Bulgaristan vizesi almak gerekmektedir. Vize başvuru yapacak olan kişiler işlemlerini bitirerek ve 15 günlük turistik vize alarak girişlerini bu ülkeye yapabilirler. 

Bu da ilginizi çekebilir; Karadağ'da gezilecek yerler

KAYNAK : Haber7