70 kilo altınla yapılan Lizbon'un Jeronimos Manastırı

Kaşiflerin keşiflerden elde ettiği ganimetlerle yapılmış bu manastır. Hatta yapımının ilk 70 yılında 70 kilo altın kullanıldığı da söyleniyor. Manastır inanılmaz bir turist akınına uğruyor. Kapıdaki kuyruk ise uzuyor gidiyor. Lizbon'un Jeronimos Manastırı giden herkesi kendine hayran bırakıyor. İçerisindeki mimari dışında görünenden çok daha detaylı ve ince. Taşlar öyle güzel bir sanatla oyulmuş ki görülmeye değer.

ABONE OL
GİRİŞ 05.04.2020 15:53 GÜNCELLEME 05.04.2020 15:54 SEYAHAT
70 kilo altınla yapılan Lizbon'un Jeronimos Manastırı

Büyük bir mimari geçmişe sahip ayrıca da her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen Jeronimos Manastırı görülmeye değer bir yapı olarak Portekiz'in Lizbon ilinde bulunuyor. Herkes Lizbon gezisinde muhakkak buraya uğruyor ve yapının içini geziyor. 

Jeronimos Manastırı eski zamanlarda kaşiflerin keşiflere çıkarak elde ettikleri ganimetlerle yapılmış. Kaşiflerin  ganimetlerinden altınlar da bu manastırın yapımında kullanılmış. Büyük ölçüde Gotik mimari tarzda inşa edilmiş bu güzel manastır. Üzerindeki taşların işlenişi ise herkesi hayran bırakmaya yetiyor. İçerisinde de kilise bulunuyor. Bu güzel mimari eser günümüzdeki birçok yapıyı geride bırakacak kadar güzel ve görülmeye değer. 

Aşağıda yer alan detaylı bilgilere geçmeden önce bu manastıra dair videoyu izleyebilirsiniz. 

 

 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

JERONİMOS MANASTIRI NEREDE?

Portekiz'in başkenti Lizbon'da bulunuyor bu güzel yapı. Ayrıca bu şehrin en önemli sembollerinden de biri Jeronimos Manastırı. 1983 yılında da UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne de girmeyi başarmış. 

Yapıldığı sırada kaşiflerin getirdiği altınlarla inşası devam ettirilmiş. Her yıl 70 kilo altın kullanılmış bu manastırın yapımında. Manuel döneminin en güzel mimarisidir bu manastır. 1501 yılında da yapımına başlanmıştır. 

Ana caddeye bakan yan girişi ise Juan de Castilho tarafından tasarlanmış. Burası ana giriş değil. Ana girişte ise 19. yüzyılda eklenen bir ara sahanlık ile Santa Maria Kilisesi'ne giriş yer alır. Kilisede herkesin ziyaret ettiği kral mezarları yani lahitler bulunur. 

1571’de kilisenin inşasına devam eden, Juan de Castilho, Rönesans tarzındaki tipik rafine grotesk ya da çiçek elemanları ile altı 25 metrelik, ince, mafsallı, sekizgen sütun dekore ederek, bu gotik salonu, yapının mekansal etkisini artırarak, estetik ve mimari bir şahesere dönüştürmüştür. Günümüzde en çok beğenilen kısmı da burasıdır. 

Bu güzel tarihi manastır 32 metre yüksekliğinde ve 12 metre genişliğindedir. İki katlı büyük bir yapıdır. Manastır, çapraz  hanedan sembolik motifleri ve Hristiyanlık figürleri ile dini bir işlevin  yanı sıra, dekoratif süsleme ve askeri sembollerle de, Portekiz’in artan dünya gücünü gösteren, bir temsilci işlevi göstermektedir.

Manastır, çapraz  hanedan sembolik motifleri ve Hristiyanlık figürleri ile dini bir işlevin  yanı sıra, dekoratif süsleme ve askeri sembollerle de, Portekiz’in artan dünya gücünü gösteren, bir temsilci işlevi göstermektedir.

Jeronimos Manastırı içerisinde Portekizli şair Fernando Pesoa'nın da mezarı bulunur. 

JERONİMOS MANASTIRI'NA NASIL GİDİLİR?

Bu eski yapı Lizbon'un şehir merkezinde 6 km batıda bulunuyor. Buraya ulaşmanın en kolay yolu ise 15 ve 18 numaralı tramvaylara binerek Belem- Jeronimos Durağında inmek oluyor. 

İkinci bir yol ise Cascais'e kadar giden banliyö trenine binebilirsiniz. Belem Tren İstasyonu'nda inerek buraya beş dakika gibi kısa bir süre yürümeniz yeterli olacaktır. Jeronimos Manastırı'na ulaşmış olacaksınız. Tek yön 2,9 Euro olarak ücretlendirilmiştir. Bu ücreti ödeyerek ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Otobüs ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. 714, 727, 729, 751 ve 728 numaralı otobüsler bu yöne giderler. Otobüs ücretleri ise 1,85 Euro olarak ücretlendirilmiştir. 

JERONİMOS MANASTIRI NE ZAMAN AÇIK?

Lizbon seyahatinizde bu devasa güzel yapıyı ziyaret etmek isterseniz açık olduğu günlere ve saatlere de dikkat etmeniz gerekecek. Bu saatler içerisinde istediğiniz gibi gezerek burayı keşfedebilirsiniz. Manastır sabah 10.00 ile akşam 17.30 saatleri arasında ziyarete açık bulunuyor. Yaz günlerinde ise kapanış bir saat uzayarak 18.30'da kapanıyor.

Açık olduğu günler ise haftanın yedi günü. sadece saatlere dikkat ederek istediğiniz zaman bu manastırı ziyaret edebilirsiniz. 

JERONİMOS MANASTIRI GİRİŞ ÜCRETİ NEDİR?

Jeronimos Manastırı giriş ücreti kişi başı 7 Euro olarak belirlenmiş. 14 yaşına kadar çocuklar ise pazar günleri saat 14.00'e kadar ücretsiz olarak giriş yapabiliyor. Vasco de Gama'nın mezarı bulunan Santa Maria de Belen Kilisesi bölümüne giriş ise her zaman ücretsiz. 

Lisboa Card sahibi iseniz ücretsiz olarak bütün manastırı gezebilirsiniz. 

Vasco de Gama’nın Mezarı 

Vasco de Gama dünyanın tarihin değiştirecek bir keşfe imza atmış. Bu imza ise Osmanlı'nın elinde bulunan İpek ve Baharat yollarının önemini yitirmesine sebep olmuş. Bu yüzden bu manastır ve içerisinde mezarı bulunan Vasco de Gama önem taşıyor. Vasco de Gama Hindistan keşfinden önce son gecesini bu kilisede geçirmiş. 1498 yılında Hindistan'ın keşfi ile beraber İpek ve Baharat yolları da önemini yitirmiş. Büyük maddi kayıplara uğrayan Osmanlı'da Celali İsyanları da böyle baş göstermiş. Vasco de Gama hazineye yığınla para kazandırmış bu yüzden de mezarı burada yer alıyor. Ancak bir sebebi daha var burada mezarının bulunmasının nedeni kaşiflerin eşleri bu kiliseyi mekan tutarak burada dua etmişler. Bu yüzden kaşifler için çok önemli bir yer olmuş burası. 

JERONİMOS MANASTIRI GEZMEK İÇİN NE KADAR SÜRE GEREK?

Bu devasa güzel yapıyı gezmek için sadece 2 saat yeterli olacaktır. Evet büyük ve görülmesi gereken yeri çok fazla her yerde unutulmaz kareler çekilmek için durduğunuzu da düşünürsek bu süre en fazla 2,5 saate çıkabilir. Bu süreden daha fazla sürmeyecek bir gezi olacaktır. Ancak sizin gezinizin planına göre bu süre değişebilir. Ortalama gezi süresi bu yapı için 2 saattir. 

Bu da ilginizi çekebilir; M.Ö. 6. yüzyıldan beri Lizbon'u bu tepeden izliyor: Sao Jorge Kalesi

 

 

 

 

 

 

KAYNAK : Haber7