Boncuklu Tarla insanlık tarihine ışık tutuyor
Mardin'de bulunan Boncuklu Tarla'nın geçmişinin, Göbeklitepe'den daha eskiye dayandığı ortaya çıktı. Boncuklu Tarla'nın, 12 bin yıllık tarihiyle "İnsanlık tarihinin sıfır noktası" olarak kabul edilen Göbeklitepe'den bin yıl daha eski olduğuna karar verildi. Böylece tarih, Türkiye'de yeniden yazılacak.
ABONE OLMardin'in Dargeçit ilçesinde Boncuklu Tarla'da 2012 yılında başlatılan kazı çalışmalarının sona ermesiyle tarih kitaplarını yeniden yazdıracak sonuca ulaşıldı. Arkeolojik bulgulara göre Boncuklu Tarla'nın 12 bin yıllık tarihiyle "insanlık tarihinin sıfır noktası" olarak bilinen Göbeklitepe'den bin yıl daha eskiye dayandığı ortaya çıkarıldı.
İnsanlığın sıfır noktası: Göbeklitepe
Daha önce yerleşik hayata geçmemiş bir toplumun ilk kez böylesi görkemli bir tapınak inşa etmesi, Göbeklitepe'yi önemli kılarken bölge, "dünyanın ilk yerleşim yeri" olarak UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne alınmıştı. İnsanların henüz yerleşik, düzenli hayata geçmediği avcılık dönemlerini anlatan avlanma ve dinsel ritüel görsellerinin tapınak taşlarına işlendiği Göbeklitepe, yalnızca Türkiye'nin değil dünyanın da en önemli mirasları arasında yer alıyor. Öyle ki Başkan Recep Tayyib Erdoğan, 2019 yılının Göbeklitepe olduğunu ilan etmişti.
Boncuklu Tarla tarihi Göbeklitepe'den daha eskiye dayanıyor.
Dünyanın en eski yerleşim yerinin Konya Çatalhöyük olduğu bilinirken Göbeklitepe'nin keşfiyle ilk yerleşim yeri Göbeklitepe olarak değiştirilmişti. Şimdi ise arkeolojik çalışmaların sona ermesiyle Mardin'de bulunan Boncuklu Tarla, en eski tapınak ve yerleşim yeri olmaya aday.
Bulgular ilk yerleşiklerin inançlı olduğunu gösteriyor
Turizme büyük katkısı olacak
Rektör Özcoşar, alanı Mardin turizmi bağlamında önemli bir destinasyon haline getireceklerini söyledi.
Mezopotamya’nın tarihine ışık tutacak
Yapılan analizlerde Boncuklu Tarlada bulunun bazı yapıların Göbeklitepe’den daha eski tarihe dayandığını kaydeden Ergül Kodaş, “Göbeklitepe ile benzer binaları var. Fakat yer yer bazı binalar Göbeklitepe’den daha eski ve benzer özellikler sergiliyorlar. Kamusal alan ya da tapınak alanı ya da dini mekan dedikleri binaların daha eskiye giden örneklerini Boncuklu tarlada tespit ettik. Binaların boyutları, formları, karbon analizleri gibi birçok kriter var. Bu kriterlere uyan ve onlarla benzerlik gösteren ve daha eskiye tarihlenen bazı binalar Boncuklu Tarla yerleşiminde tespit ettik” ifadelerini kullandı.