Yurt dışı çıkış harcı nedir? Harç pulu nereden alınır?

Çıkış işlemlerinin parçası olan harç ödemeleri nereye ve nasıl yapılıyor haberimizde tüm bilgileri verdik. Yurt dışı çıkış harcı nereden nasıl alınır, ne kadar ödemek gerekir tüm bilgileri bulabilirsiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 20.02.2020 12:16 GÜNCELLEME 14.06.2021 08:57 SEYAHAT
Yurt dışı çıkış harcı nedir? Harç pulu nereden alınır?

Yurt dışı çıkış harcı en basit tanımı ile yurt dışına çıkacak olan kişilerin ücretini ödeyerek çıkış izni almasıdır diyebiliriz. Öncelerde pasaporta yapıştırılan bir puldu. Şimdi ise telefondan dahi yurt dışı çıkış harcını ödeyerek geçişinizi yapabilirsiniz. Bir çeşit vergi olan bu ücret 2020'de güncellendi. Yurt dışı çıkış harcını yeşil pasaport dahil tüm pasaport sahibi kişilerin ödemesi gerekiyor.  

 

 

 

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI NE KADAR VE NEREDEN ALINIR? 

Yurt dışı çıkış harcı ilgili bankalara makbuz karşılığı ödenebilir. Temmuz 2019’da getirilen bir düzenleme ile 2020 yurt dışı çıkış harcı ücreti 50 TL olarak belirlendi. Havalimanlarında çıkış kapılarındaki satış yerlerinden alabilirsiniz. Vergi daireleri, gümrük saymanlıkları Maliye Bakanlığı'na ait harç büroları da çıkış harcı veren diğer yerler. Bu yerlerden seyahat edeceğiniz güne kadar istediğiniz zaman pulunuzu alabilirsiniz. Verilen dekontlar da pul yerine geçmektedir.

 

 

Önerilen içerik; Ucuz uçak bileti nasıl alınır?

Başka birinin adına yurt dışı çıkış pulu alabilirsiniz. Ödeme yapabilirsiniz. Bankaya pasaport numarası vererek parayı yatırıp alınan dekontla geçişinizi yapabiliyorsunuz. Tek seferde birden fazla harç pulu alabilirsiniz. Bazen seyahatlerde planlar yolunda gitmiyor ve zamanla yarış olabiliyor. Bu gibi durumlarda sorun yaşamamak adına yedek yurt dışı çıkış harcı bulunması iyi bir fikir olacaktır. Har pulu alma kuyruğu biraz uzun olabiliyor. Burada harcanacak zaman da sizin uçağa yetişmenize engel olabilir. Yurt dışı çıkış harcı pulunu önceden alarak pasaportun arasında saklayabilirsiniz.  

YURT DIŞI ÇIKIŞ PULU NE ZAMAN ALINIR? 

Yurt dışı çıkış harcını pasaport kontrolüne girmeden önce almanız gerekiyor. Pasaport kontrolünde diğer tüm bilgiler ile beraber pulunuz da kontrol ediliyor. Kontrol polisine pasaportla beraber verdiğinizde polis diğer bilgilerinizle beraber harç pulunuzu da kontrol ederek geçişinize izin veriyor. Bundan önce yurt dışı çıkış pulu bir köşesi kesilip size geri veriliyor. Bu geçişten sonra pulun artık bir önemi kalmıyor. Yine de seyahatiniz bitene kadar atmadan yanınızda bulundurmanızı öneriyoruz.  

Bu da ilginizi çekebilir; Pasaport nasıl alınır? 

YURT DIŞI ÇIKIŞ PULU NEREDEN ALINIR? 

Havalimanında makinelerden pullarınızı satın alabilirsiniz. Ödemeyi ise nakit ya da kredi kartı ile bu otomatlardan yapabilirsiniz. Adım adım yurt dışı çıkış pulu almış işlemi bu otomatlarda şöyle gerçekleşiyor; ödeme şeklini seçiyorsunuz, kaç adet istediğinizi tercih ediyorsunuz, alttaki bölmeden para üzeri varsa para üzeri ve harç pulu düşüyor. İşlem bu kadar basit.  

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI NEREYE ÖDENİR? 

Harcınızı harç pulu satın gişelerden ya da otomatlardan alabilirsiniz. İstanbul Havalimanı’nda giriş katında iki yerde harç pulu satılan yer var. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise giden yolcu katında bir adet gişe bulunuyor. Bankalardan alınan dekontlar ise bir ay geçerli oluyor. Pasaport kontrolünde dekontu inceleyen görevli damgalayarak size geri veriyor.  

 
ÇIKIŞ HARCI İNTERNETTEN ÖDENİR Mİ? 

 

İnteraktif Vergi Dairesi resmî sitesinden gerekli talimatları izleyerek ödemenizi yapabilirsiniz. Elektronik ortamda yatırdığınız harcı ‘hızlı ödeme’ bölümünde yer alan ‘harç ve değerli kâğıt bedeli ödeme’ menüsünden ödeyebilirsiniz. Yurt dışı çıkış harcı ı buradan aldığınızda memura dekont ya da pul göstermenize gerek kalmıyor. Kontrol elektronik ortamda yapılıyor ve onaylanıyor. İnternetten alacağınız harç pulu için bankalar anlaşma dahilinde 02.00 ile 20.00 saatleri arasında ödeme yapılamıyor.  

KİMLER YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCINDAN MUAFTIR? 

Bazı durumlarda kişiler yurt dışı çıkış harcı ödemekten muaf tutulurlar. Bu durumlar kişilere göre özel durumlardan ötürü değişebilir. Muaf olan kişiler haricinde öğrenciler dahi yurt dışı çıkış ücretini ödemek zorundadır.  

-Yurt dışında otuma izni bulunanlar 

-7 yaşından küçük çocuklar 

-Yurt dışına ticari amaçla seyahat edecek olan deniz, kara, hava, demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının görevlileri  

- Yurt dışında oturma izni bulunanların pasaportlarında ‘işçidir, işçi ailesidir, işçi çocuğudur veya süresiz oturumu bulunmaktadır’ kaşesi yer alanlar 

- Bu kaşenin bulunmadığı pasaportlar için, ‘Süresiz/……..tarihleri arasında yurt dışında oturma ve/veya çalışma izni bulunmaktadır’ kaşesi olanlar, 

-Çifte pasaportlu olup uyruğunda bulundukları yabancı ülke pasaportlarını kullanarak yurt dışına çıkanlar, 

-Oturma belgesi yerine geçen Green Card’ı ibraz edenler, 

-Pasavan ve benzeri belgelerle çıkış yapanlar, 

-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kimlik belgesiyle çıkış yapanlar yurt dışı çıkış harcı ödemekten muaflar. 

2020 güncel liste: Yurt dışı çıkış harcı hangi bankalara yatırılır?

-Ziraat Bankası 

-Halk Bankası 

-İş Bankası 

-Yapı ve Kredi Bankası 

-Akbank 

-Vakıflar Bankası 

-Garanti Bankası 

-Şekerbank 

-Finansbank 

-Denizbank 

-Albaraka Türk Katılım