Malezya'nın dünya mirası değeri: Kapitan Keling Camisi
Malezya'nın dünya mirasları listesinde yer alan sayılı eserlerinden Kapitan Keling Camisi, beyaz mimarisiyle göz kamaştırıyor. Müslüman Hintlilerin talebi üzerine İngiliz idaresi tarafından yaptırılan cami, sade fakat göz alıcı yapısı ile İslam'ın bilime verdiği değeri gösteren geometrik tasarımlarıyla görenleri hayran bırakıyor.
ABONE OLMalezya'nın Penang eyaletinde yer alan ve iki asırlık geçmişe sahip Kapitan Keling Camisi, Malezya'nın önemli tarihi miraslarından biri olma özelliğini koruyor.19. yüzyılda Malezya'ya gelen Müslüman Hint göçmenlerin inisiyatifiyle Penang'ın George Town şehrinde 1801'de inşa edilen cami, eyaletin en eski camisi olarak biliniyor.
Tarihi kaynaklara göre, eyalete gelen Müslüman Hint topluluğunun lideri Cauder Mydin Merican'ın, dönemin Eyalet Vali Vekili George Leith'e buradaki Müslümanların ihtiyacını karşılamak için talepte bulunmasının ardından cami inşaatı başladı. İlk olarak tuğladan yapılan ve tek katlı olan camide, daha sonraki yıllarda bölgedeki Müslüman nüfusun artması üzerine birkaç defa genişletme ve yenileme çalışmaları yapıldı.
BABÜR MİMARİSİNDEN ESİNTİLER TAŞIYOR
1930'daki yenileme çalışmasında cami, birtakım süslemelerin yapılmasıyla bugünkü siluetine kavuştu.Penang'daki Müslüman Hintlerin lideri olduğu için Cauder Mydin, dönemin İngiliz idaresi tarafından "kapitan" unvanı almıştı. O yıllarda Malaya'ya göç eden Hint kökenliler "keling" diye adlandırıldığı için Cauder Mydin, halk arasında Kapitan Keling diye tanındı ve caminin ismi bu şekilde verildi.
Kubbeleri ve minaresi Babür İmparatorluğu mimarisinden esinlenerek inşa edilmiş beyaz renkli caminin giriş koridorunda at nalı şeklinde kemerler bulunuyor.Sade yapısıyla dikkati çeken caminin ön yüz ve iç dekorasyonu, İslam'ın bilime verdiği değeri simgelemek için geometrik şekillerle yapılmış.
UNESCO'NUN DÜNYA MİRASLARI LİSTESİ'NDE YER ALIYOR
UNESCO'nun Dünya Mirasları Listesi'nde yer alan tarihi cami, George Town'da Dünya Mirasları Günü olarak kabul edilen 7-8 Temmuz'da gayrimüslim ziyaretçilere kapılarını açıyor.Gayrimüslimler, bu tarihlerin dışında caminin bazı bölgelerine girebiliyor. Kapitan Keling Camisi'nin yakınlarında ise yine Müslüman Hintlerin girişimiyle inşa edilen Nagore Dergahı yer alıyor.Hangi tarihte yapıldığı tespit edilemeyen fakat cami tamamlandıktan kısa süre sonra inşa edildiği bilinen dergah, 13. yüzyılda Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletine bağlı Nagore kentinde yaşayan Müslüman alimlerden Seyit Şahul Hamid'in anısına yapılmış.
Dini bayramlarda George Town'da yaşayan çoğu Müslüman Hint bu dergahta toplanarak Seyit Şahul Hamid'e dualar okuyor.İlk olarak Seyit Şahul Hamid'in ölümünün ardından Tamil Nadu'da yapılan Nagore Dergahı, Hindistan'ın dışında dünyada sadece Malezya ve Singapur'da bulunuyor.