Bolu'nun meşhur yemekleri sadece Türkiye'de değil dünyada da büyük ilgi görüyor. Ülkemizde her ilde birbirinden meşhur yemekler bulunuyor. Her ilimizin meşhur yemekleri kendinden söz ettirirken Bolu'nun yemekleri de yine herkesin tatmak istediği nefis tariflerden oluşuyor. Kahvaltı sofrası çok zengin olurken aynı zamanda Bolu'da öğlen ve akşam yemekleri de hem etli olabildiği gibi masada misafirlere hamur işi yemekleri de servis ediliyor. Menüden zengin seçeneklerden istediğinizi seçebilirsiniz. Bolu'nun yöresel malzemeleriyle yapılan yemekleri kullanılan malzemelerin de farklı olması sebebi ile çok lezzetli oluyor ve başka hiçbir yerde böyle lezzetli yemekler bulunmuyor. Bolu'da yenilecek yemekler farklı olan lezzetlerini yöresel malzemelerinden alıyor diyebiliriz. Şimdi Bolu'da ne yenir gelin bakalım.
BOLU'DA NE YENİR?
Bolu'nun meşhur yemekleri, tatlıları ve hamur işi tarifleri ülkemizde her yerde yapılan ancak burada kendilerine has usullerle pişirilen tariflerden oluşuyor. Çok sayıda yemek halkın kendi yöresel ürünleri ile kendi pişirme teknikleriyle yapılıyor.
1-BOLU KAHVALTISI
Kahvaltıda Bolu'da tamamen yöresel ürünler ve organik malzemeler bulunuyor. Manzaraya karşı hazırlanan Bolu kahvaltısı herkesin damağına şenlik verecek kızartılmış köy peyniri ve bal, kaymak gibi ürünlerle yapılıyor. Malzemeler tamamen köy ürünleri olduğu için lezzeti de başka yerde böyle bulunmuyor.
2-BOLU MIHLAMASI
Bolu mıhlaması yukarıda bahsedildiği gibi yöresel ürünlerle yapılıyor. Daha çok kahvaltıda yenilen bir yemek olsa da günün her saatinde Bolu mıhlaması mutlaka tüketiliyor. Her yerde bildiğinizden farklı olarak mıhlama burada soğan kavrularak içerisinde domates ve sucuk gibi malzemeler de eklenerek yapılıyor. Bu lezzet bir de tereyağı ile yapılırsa lezzeti katlanıyor ve damaklarda o unutulmaz tadını bırakıyor. Üzerine kırılan yumurta baharatlarla birleşerek servis ediliyor. Mutlaka ekşi mayalı ekmek batırılarak yeniyor. Lezzetine de doyum olmuyor.
3-CEVİZLİ KÖFTE
Manzaraya karşı en güzel tadı çıkartılacak bir diğer lezzet ise ızgarada cevizli köfte yemek olacaktır. Herkesin büyük ölçüde beğendiği cevizli köfte Abant Gölü kenarında ızgarada yapılıyor. İçerisine yöresel baharatlarla beraber ceviz de ekleniyor köftenin. Yumuşacık pişen köfteler farklı malzemelerle buluşturularak servis ediliyor misafirlere.
4-MANGALDA SUCUK
Kayak merkezinin yanı başında herkesin damağına şenlik verecek bir başka lezzet ise ızgara da sucuk ekmek olabilir. Manzaranın tadını çıkartırken aynı zamanda da bu enfes lezzeti tadabilirsiniz. Kışın en iyi lezzetlerinden biri olan sucuk ekmek burada karla beraber tadı en iyi çıkartılacak yemeklerden biri.
5-GEREDE'NİN FIRINDA KAZ LEZZETİ
Gerede'de çok meşhur olan bir lezzet var. Fırında kaz burada en çok pişirilen yemeklerden biri. Misafirlere yapılan kazlar saatlerce haşlanıyor ve ardından kendi yağı ile fırında da pişiyor. Kazın saatlerce piştiği su ise güzel bir pilav ile servis edilirken kazın yanında bulunmak üzere kullanılıyor. Sadece fırında kaz değil aynı zamanda kaz tiridi de yapılıyor. Kaz etleri küçük parçalar halinde ekmeklerin üzerine kazın kaynatıldığı suyu ile farklı soslarla marine edilerek sunuluyor. Herkes için şifa deposu olduğu gibi lezzetine de doyum olmuyor.
6-KAŞIK SAPI
Bolu'ya özgü bir lezzet ise mantıya benzeyen kaşık sağı oluyor. Makarna gibi yoğurulan hamur açılıyor ve mantı gibi bir hal alıyor. Ancak mantı gibi bükülmüyor onun yerine kaşık sağında şeklini veriyorlar. Bu yüzden Bolu'da yapılan bu lezzete burada kaşık sağı deniliyor. Üzerine serpilerek servis edilen malzemeler ise çok farklı. Normalde ülkemizde mantı gibi lezzetler sadece yoğurt ve ceviz gibi ürünlerle servis edilirken burada mantı gibi lezzetlerin üzerine keş denilen kurutulmuş yoğurt da ekleniyor.
7-GÜVEÇTE MANTAR
Bolu'da yapılan yemeklerin bu kadar lezzetli gelmesinin bir sebebi de manzaranın iştah açması olabilir. Doğanın içerisinde çok güzel manzaraya karşı tadına bakılan yemekler doyurucu oluyor ve midelere bayram yaşatıyor. Abant Gölü'nün yanı başında da güveçte mantar yapılıyor ve lezzeti bahsedildiği gibi çok güzel oluyor. Izgarada yapılan güveçte mantar organik köy tereyağı ile yapılıyor ve güzel baharatlarla lezzetlendiriliyor. Zamanı geldiğinde ise Bolu'nun yöresel mantarları ile yapılsa da zaman zaman kültür mantarı ile bu lezzet misafirlere sunuluyor.
8-BOLU USULÜ TEPSİ KEBABI
Bildiğimiz tepsi kebabından çok farklı olarak burada tepsi kebabı apayrı malzemelerle ve yöntemlerle yapılıyor. Bolu tamamen kendi başına mutfak kültürünü yeniden yazıyor adeta. Tepsi kebabında burada kuş başı et kullanılıyor ve sebzelerle sacda soteleniyor. Ardından tepsiye alınarak içerisine farklı baharatlar da eklenerek süslemeleri yapılıyor. Üzerine domates ve biber eklenerek fırına veriliyor. Fırında da piştikten sonra artık servis edilebilir. Tepsi kebabı Bolu usulü böyle yapılıyor.
9-PATATES TATLISI
Bolu'da unlu tatlı sevmeyen herkes için sütlü tatlılardan farklı olarak patates tatlısı yapılıyor. Herkesin şekerpareye benzettiği tatlı tadı ile ayrılıyor. Patatesler haşlanıyor ve malzemelerle buluştuktan sonra şekil verilerek fırına veriliyor. Fırında piştikten sonra ise şerbeti ile sıcak sıcak buluşuyor. Kusa sürede dinlenip kendine gelen patates tatlısının tadına doyum olmuyor. Evde de yapılabilecek güzel ve pratik bir tatlı Bolu'nun patates tatlısı.
10-MUDURNU KEBABI
Mudurnu kebabı denildiğinde akla gelen etli bir yemek olsa da burada kebap tavuk etiyle yapılıyor. Çok lezzetli olan tavuklar sotlenerek sebzelerle bir arada pişiyor. Kreplere sarılan tavuklar üzerine yine kurutulmuş yoğurt serpilerek servis ediliyor. Tadı her yerde olduğundan farklı ve denemeye değer Mudurnu kebabını evinizde yapabileceğiniz gibi burada da deneyerek lezzetine bakabilirsiniz.
11-MENGEN PİLAVI
Mengen pilavı içerisinde farklı malzemeler bulunuyor. Havuç gibi sebzeler bulunduğu gibi fıstık gibi kuru yemişler de pilavda bulunan malzemeler arasında yer alıyor. Tadına doyum olmayan meşhur Mengen pilavı içerisinde farklı aroma veren baharatları da unutmayalım. Lezzeti ise katlayan içerisine konulan et suyu olabilir. Mengen pilavı herkesin büyük ölçüde beğendiği bir yemek. Burada tüm yöresel ürünler kullanılarak usulüne uygun olarak yapılıyor ve servis ediliyor.
Bolu'nun meşhur yemekleri herkesin damak tadına hitap eden en az bir lezzet barındırıyor. Burada yemeklerin farklı malzemelerle ve farklı tekniklerle yapılmasının sebebi ise aşçıların her malzemeyi kullanacak bir yer bulması olarak yorumlayabiliriz. Her aşçı mutlaka bütün malzemeleri ustaca kullanacak bir yemek ve lezzet bulabiliyor. Malzemeleri öyle ustaca birleştiriyorlar ki her misafirin ağzında unutulmaz tatlar bırakıyorlar.
Dünyanın Tadı resmi sosyal medya hesapları
Youtube: esirgenc
Instagram: dunyayitadiyorum
Twitter ve Facebook: dunyanintadi