Çadır tatilciliği her zaman tercih edilmiştir. Daha çok yalnız kalarak tatilini geçirmek isteyen aile ve kişilerin tercih ettiği çadır konaklaması bu yıl Koronavirüs salgını sebebiyle çok kesim tarafından tercih edilir oldu. Çadır satışlarının da bir hayli arttığı söyleniyor. Buna karışlık çadır alırken nelere dikkat edilmeli tatilciler çok fazla bilgi sahibi değil. Çadır nasıl alınır, nerelere kamp kurulur, çocukla çadır kampı nasıl yapılır hepsini haberimizin detaylarında sizler için verdik. Kamp alanlarında çadırınızla güzel birkaç gün geçirmek için çadırınızı da iyi seçmeniz gerekiyor. Güzel bir tatil kampınızda kullandığımız malzemelerin yanlış tercihi ile çekilmez hale gelebilir.
ÇADIR KAMPÇILIĞI
Çadır kampçılığı genelde tek kişilik tercih edilen tatil türü oluyor. Bu seneye kadar ailelerin çok fazla çadır kampı tatilciliğini tercih ettiğini söyleyemeyiz. Ancak bu yıl salgın sebebiyle tek başına tatil yapan kişilerle beraber aileler de ufak ufak çadır kampçılığına yönelmiş durumda. Otellerin tedbirleri bazı aileler için ikna edici olmuyor. Son zamanlarda çadır satışlarındaki yükseliş de bunu gösteriyor diyebiliriz. Aynı zamanda insanların evde geçirdikleri bu dönemden sonra otelde yine duvarlar arkasına geçmek istememeleri olarak da yorumlayabiliriz. Herkes doğa ile baş başa olmayı özledi. Tertemiz hava ve kuş sesleri aynı zamanda diğer canlıları görme isteği de herkesi çadır tatilciliğine itiyor olabilir. Çadır seçimi doğru olduğu taktirde tatil de çok iyi geçecektir. Her yıl olduğundan farklı anılar biriktirmek de mümkün.
Her yıl otelde ve kalabalık mekanlarda geçen tatil günleri bu yıl aile bireyleri ile iç içe geçeceğinden doğa ile kalmak onu daha iyi tanımanıza da yol açabilir. Doğanın içerisindeki farklı canlı türlerini de tanımak bu vesileyle mümkün olabilir. Şimdiye kadarki yıllardan farklı bir yıl geçirdiğimiz için tatil planlarımız da değişti. Çadır kampçılığı bu vesileyle gelişerek değişebilir. Ancak kamp kurulan yerlerde de sosyal mesafe kuralları göz ardı edilmemeli. Çevreye çöp atılmamalı ve doğadaki denge bozulmadan herkes tabiatın misafiri olup evine dönmeli.
ÇADIR ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?
Çadır seçimi sizin aile bireylerinizin sayısına bağlıdır. Aile bireyleri ne kadar kalabalıksa o kadar büyük çadır almakta fayda var. Ancak büyük çadırları kurmak daha zahmetli olduğundan iki ya da üçe bölünerek çadırlarda konaklamak da iyi fikir olacaktır.
Çadırın su geçirmez olduğuna emin olmalısınız. Coğrafyamızda ne zaman nerede yağmur yağacağı belli olmadığında özellikle Karadeniz Bölgesi'nde çadır kampı yaptığınızda yağmur faktörünü göz önüne alarak taşma tehlikesi olan derelerin yakınına çadırınızı kurmamalısınız.
Çadır seçiminde sağlamlık önemli. Yağmur geçirmeyen bir çadır ilk tercihiniz olabileceği gibi güneş ışığını da almayan bir çadır olması gerekir. Bazı çadırların malzemesi gün ışığının sıcağını olduğu gibi içeri verir ve bu sizi rahatsız eder. Sabahın ilk ışıklarından nasibinizi kötü alabilirsiniz. Malzeme bu açıdan önemli. Gölge yapan ve yakmayan malzemelerle yapılmış çadırlar tercih edilmelidir.
Çadır seçiminde hazır kurulum çadırlardan tercih edebilirsiniz. Hazır kurulum çadırları iskeletine geçirmenize gerek kalmaz ve daha az zahmetlidir. Kısa sürede kurulur ve toplanır. Yerine sabitlendiği taktirde bir sıkıntı çıkmaz.
Bazı çadırlar tavanında cam bulunan evler gibi bir kısmı şeffaf olabilir. Bu çadırlar gece doğa ile baş başa kaldığınızda da size muazzam manzaraları sunar. Gökyüzündeki yıldızları izleyerek uyumanızı sağlar. Bu görebileceğiniz en güzel manzaradır diyebiliriz. Yıldızlar gece olduğunda özellikle havası temiz olan ve şansınız varsa bulutların olmadığı yerlerde sizlere bir örtü gibi görünür. İşte bu manzara huzurlu bir uykuya dalmanız için görmeniz gereken bir manzaradır.
Işıklı çadırlardan tercih edebilirsiniz. Işıklı çadırlar gece çadırın içerisinde daha iyi aydınlatma yapacaktır. Ancak ışıklı almayı tercih etmezseniz el feneri ile de işinizi görebilirsiniz. Mum gibi tehlikeli aydınlatmalardan kaçının yeterli. Kamp malzemeleri listesi hakkında yazdığımız haberimizi okuyarak bu konuda bilgi alabilirsiniz.
Çadır seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur da tabanı yerdeki soğuğu almamalı. Bunun için özel kaplama malzemeler kullanılıyor bunlardan tercih edebilirsiniz. Alacağınız çadırın özellikleri içerisinde yazacaktır.
ÇADIR NASIL KURULUR?
Her çadırın yanında mutlaka kurma rehberi de bulunur. Bu rehbere bakarak çadırınızı çok kolay şekilde kurabilirsiniz. Eğer direktiflere doğru uyarsanız çadırı kurmanız dakikalar alır. Aksi halde saatlerce bir çadırı kurmak için güç harcayabilirsiniz. Ancak bu rehber olmadığı taktirde çadırı kurmak için önce kumaşlarını iskeletine geçirmelisiniz. İskelete geçirdiğiniz çadırın çubuklarını toprağa gömerek işlemi tamamlayabilirsiniz. Çadır kurmak için aile bireylerinden ya da tatile gittiğiniz arkadaşlarınızdan yardım almanız gerekir. Çadır genel olarak tek başına kurulabilecek bir şey değil. Ancak bazı çadırları iskeletine dahi geçirmenize gerek kalmadan olduğu gibi açıp yerine sabitleyebiliyorsunuz. Çadır seçerken dikkat edilmesi gereken unsurlar kısmında bundan bahsetmiştik. Eğer uğraşmak istemezseniz bu çadırlardan temin edebilirsiniz.
Çadırın içerisine istediğiniz gibi matınızı ya da evden aldığınız minderlerinizi serebilirsiniz.
NERELERE ÇADIR KURMAK GEREKİR?
Çadır kurmak için daha engebesiz ve düz yerleri tercih etmelisiniz.
Yaban hayatının yoğun olduğu yerlerde çadır kurmak sizi ve yanınızdaki kişileri tehlikeye sokar. Henüz ücretli kamp alanları açılmadı. Bu yerlerde salgınla mücadele kapsamında nasıl tedbirler uygulanacağı da bilinmiyor. Bu sebeple ücretsiz kamp alanlarını tercih edebilirsiniz.
Çadırınızı kurduğunuz yerde mümkünse çadırın arkasını korunaklı bir yere getirin. Çadır önünde de ateş yanacak bazı gece canlılarını çadırdaki yiyeceklerden böylece uzak tutabileceksiniz.
Toprak kayması oluşabilecek yerlerin önüne asla çadırınızı kurmayın. Olası bir afette kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden yukarıda belirtildiği gibi daha düz alanları tercih etmenizi öneririz.
Taş ya da kaya parçası düşecek gibi görünen yerlerin yanına çadırınızı kurmayın. Toprak kaymasında olduğu gibi bu da tehlikeli bir tercih olacaktır.
Ağaçların altına çadırınızı kurarken kurumuş ağaçların yakınına gitmeyin. Ağaçları kontrol edin ve sağlam olduğundan emin olun. Kurumuş ağaçların ne zaman devrileceği ya da dalının ne zaman kopmaya karar vereceği belli olmaz.
Taşma tehlikesi bulunan dere, nehir, ırmak gibi akan suların yakınına çadırınızı kurmayın. Su sesi rahatlatıcı olacaktır ancak uzak bir noktadan dinlemek güvenliğiniz için daha iyi.
ÇOCUKLA ÇADIR KAMPI TATİLCİLİĞİ
Çadır kampı yapmak için yukarıda sıralanan bütün detaylara dikkat etmek gerekiyor. Bunlar kampa beraber gideceğiniz kişiler için de çok önemli. Özellikle aileler için çocukla kampa gitmek bazen korkutucu olabilir. Ilık bahar günlerinden ziyade bebeklerle çadırda kalmak için yaz günleri tercih edilebilir. Bebekler için bahar akşamları ve geceleri serin olabilir. Bunun için yeterli kalınlıkta tulumlar alarak sorunu giderebilirsiniz. Biraz daha büyük çocuklar için vakitlerini güzel geçirecekleri oyunları ayarlamak iyi olacaktır. Doğayı anlatan güzel bir kitap da alabilirsiniz.
0-3 yaş için
Bu yaşlardaki çocuklar için çadırda konaklamak evdeki konfordan ayrılmak zor olacaktır. Bu yüzden çocuğun evdeki yatağından bir yastık ya da battaniye yanınıza mutlaka alın. Her zaman yattığı yataktan bir parça yanında olması onu yine aynı yatağında hissettirebilir. Aynı zamanda bu yaşlardaki çocuklara uyku tulumu da almalısınız. Gecelerin nasıl geçeceğiniz bilemeyeceğiniz için rakımı yüksek yerlerde hava geceleri soğuk olabilir. Sizin için değil ancak bebekler için sıcaklık yeterli olmayabilir.
Bebeklerin ek gıdalarını saklamak için gerekli malzemeleri de almalısınız. Sütünü koymak için soğutucu sandık lazım olacaktır. Süt dışarda çok çabuk bozulacaktır. Henüz tuvalet alışkanlığı olmayan bebekler için bez ve ıslak mendil, fazladan kıyafetler de mutlaka arabada bulunmalı.
Bebeğinizi doğa gezisinde bebek arabasında taşıyamazsınız. Kucağınızda sıkıntı yaşayabileceğiniz için kangurular hayatınızı kolaylaştırır. Bebeğiniz de rahat eder siz de daha az yorulursunuz.
4-7 yaş arası
Bu yaşlarda çocuklar daha çok aktif oyunları seveceği için güzel bir çadır kampı tatili geçirmek için top, ip, firizbi gibi oyuncaklar alabilirsiniz. Bunlarla beraber her zaman oynadığı aktif oyun malzemeleri varsa mutlaka almanızda fayda var. Daha çok yemek yeme dönemleri olduğundan bu yaşlardaki çocuklar için atıştırmalıklar ve sağlıklı meyveler de tercih edilebilir. Güzel bir çadır kampı tatili olacaktır. Yine fazladan kıyafet almak tedbirli olmak gerekir.
7-10 yaş arası
Bu yaşlarda çocuklar için yine aktif oyun malzemelerini yanınıza almanızı öneriyoruz. Ayrıca sevdiği satranç, dama, mangala gibi oyunlarını da almanız dinlenirken keyifli vakit geçirmesini sağlayacaktır. Bu yaşlardaki çocuklar için mutlaka doğayı ve tabiatı anlatan evren hakkında bilinmeyen gerçekleri ortaya koyan kitaplardan da alabilirsiniz. Çevreyi gezerken bu bilgileri çok fazla kullanacaklardır. Kamp alanında okumak için daha iyi bir kitap seçimi olamaz.
10 yaş üstü
Bu yaşlardaki çocuklar daha çok kendisi zaman geçirmek ister. Tek başına doğada olmasına ölçülü şekilde izin vererek doğayı tanımasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca aile olarak aranızdaki bağın güçlenmesi için çok iyi bir fırsat olacaktır.
Çadır alırken nelere dikkat edilmeli buna yönelik bilinen gerçekleri haberimizde verdik. Siz de çadırınızı alırken bu hususları göz önüne alabilirsiniz. Ayrıca çadır nereye nasıl kurulur bu konuda bilgiler ışığında bu yıl tatilinizi çadır kampçılığından yana kullanabilirsiniz.
Karavan turizmini de alternatif seçenekler arasına koyabilirsiniz. Bu yıl için tatil planınız evden çok uzaklaşmadan doğa ile baş başa kalmak olsun. Bu süreçte doğanın nimetlerinin farkına varmak ve daha vicdanlı davranmak görevimiz.