Hatay'ın yöresel bayram tatlısı kültürü
Her yöremizin kendine has bir kültürü ve keşfedilmeyi bekleyen değerleri var. Yeni yeni öğrensek de bu kültür bizim de bir parçamız. İşte Gastronomi Şehri Hatay'dan bayrama özel bir talı. Yerinde keşfedilmeye değer olan bu lezzeti sizler için sunuyoruz. Hatay'da her Ramazan Bayramı öncesi yapılan açma kahke tatlısı geçmişten günümüze uzanıyor.
ABONE OLHatay'ın yöresel açma kahke tatlısı her Ramazan Bayramı öncesi her evde yapılıyor. Büyük bir hazırlıkla başlayan tatlı yapımı kadınların oklavalarından çıkarak bayramda sofralarda buluşuyor. Bu yıl salgın sebebiyle bayramda akraba ziyareti gerçekleşmeyecek ancak yine de kültürel bir unsur olan açma kahke tatlıları yapıldı.
Hatay herkese zengin bir mutfak kültürü sunuyor. Hatay'da gezilecek yerleri ziyaret ettiğinizde Hatay yöresel yemeklerini de mutlaka tatmadan dönmeyin. Ancak her bayram öncesi yapılan ve bayramda tüketilen açma kahke tatlısını görmeniz zor. İşte sizlere zengin yemek kültürü ile Hatay'ın açma kahke tatlısı.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Hatay'da, sadece Ramazan Bayramı'nda tüketilen, içerisinde şeker, hamur ve ceviz yer alan yöresel tatlı açma kahke, kadınların ellerinde lezzet buluyor.
Gastronomi kenti Hatay'ın Yayladağı ilçesinde ramazan bayramlarının vazgeçilmez yöresel tatlısı açma kahke, evlerde kadınlar tarafından hazırlanıyor.
Normalde akraba ve komşularıyla bir araya gelen kadınlar, imece usulü hazırladıkları tatlıyı bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle evlerinde yalnız yapıyor.
Oklavayla açılan hamurun içerisine şeker ve ceviz konularak hazırlanan, genellikle taş fırınlarda pişirilen tatlı için kadınlar büyük emek harcıyor.
Ramazanın son günlerinde hazır hale getirilen açma kahke, bayramda tüketiliyor.
- Bayrama özel tatlı
Evinde açma kahke yapan kadınlardan Hülya Ağrı (55), AA muhabirine, tatlıyı gençliğinde annesinden görüp öğrendiğini söyledi.
Yöresel lezzetlerini, çocuklarına da öğrettiğini anlatan Ağrı, "Bu tatlıyı ramazan bayramına özel olarak üretiyoruz." dedi.
Ağrı, tatlının yapımına ilişkin bilgi de vererek, şöyle konuştu:
"Önce hamuru yoğurup bir saat kadar bekletiyoruz. Belirli büyüklükteki hamur yumaklarını oklava ile yufka haline getirip, içine şeker ve cevizden hazırlanan karışımı koyduktan sonra üzeri kızarıncaya kadar fırında pişirip soğumaya alıyoruz. Annem bu tatlıdan yapar misafirlere ikram ederdi. Bu tatlı sadece ramazanın son haftasında bayrama özel hazırlanır. Eskiden yokluk vardı. Şimdi her şey bol ama olsun bunun ayrı bir yeri var bizde. Bir evde bu tatlı yapmaya başlanmışsa bayram geldi demektir. Bu geleneği gelecek nesillere aktarmak için çocuklarıma da öğrettim."
- Kargoyla gönderilecek
Safiye Bilge de açma kahkenin yöresel bir ürün olduğunu anlattı.
Her Ramazan Bayramı öncesinde bu tatlıyı yaptıklarını ifade eden Bilge, bayramda da tükettiklerini dile getirdi.
Açma kahkenin, normalde akraba ve misafirlere ikram edildiğini aktaran Bilge, "Bu yıl salgın nedeniyle misafirlerimiz Hatay'a gelemeyecek. Bizler de akrabalarımıza açma kahkeyi kargoyla göndereceğiz." ifadesini kullandı.