Erzurum'daki kaya mezarlarının altından bir şehir çıkabilir
Kültürel mirası bir hayli fazla olan ülkemizin her köşesinden bir medeniyet çıkıyor. Şimdi de Erzurum'daki kaya mezarları bu çalışmaların çemberinde. Arkeologlara göre bu kaya mezarlarının altında bir kent gizli olabilir. İşte detaylar.
ABONE OLTarihi zenginliğe sahip ülkemizde her köşeden bir kalıntı gün yüzüne çıkıyor. Bunlardan biri de Erzurum'da yer alan kral mezarları. Kral mezarları burada seneler içerisinde birçok kez tahribata uğramış yine de restore edilerek turizme kazandırılacak ve Anadolu'nun en güzide müzelerinden biri haline gelecek. Ancak arkeologların ön gördüğü bir başka husus var. Kral mezarları altında Göbeklitepe gibi kültürel hazine yatıyor. Antik şehir çıkabileceği konuşulan kral mezarlarında çalışmalar devam ediyor.
Erzurum - Pasinler kara yolunun Hamamderesi mevkinde bulunan, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce 5 yıl önce 'kaya mezarları' olarak tescili yapılan alanda incelemeler devam ediyor. Kaya mezarları, görüntüsü ve yapılış şekli nedeniyle uzunca bir süredir akademisyen ve tarihçilerin ilgisini çekiyor. Özellikle definecilerin sık sık tahrip ettiği bu alanda inceleme yapan akademisyenler, kaya mezarlarının bulunduğu alanda Anadolu’da ve bölgede yaygın olarak karşılaşılan yer altı şehirlerinden birinin olabileceğini düşünüyor.
Son dönemde bu alanda incelemelerde bulunan Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Anabilim Başkanı Prof. Dr. Mehmet Işıklı, kaya mezarlarının bulunduğu alanın konum açısından çok önemli bir noktada bulunduğunu ifade ederek, “Burası uzun zamandır bilinen, bu yüzden de belli başlı çalışmalara konu olmuş bir arkeolojik alandır. Bulunduğumuz nokta, Pasinler Ovası ile Erzurum Ovası’nın ortasında kalıyor. Etrafımıza baktığımızda buranın jeopolitik açıdan da önemli olduğunu görebiliyoruz. Burada büyük bir kaya kütlesinin içerisine oyulmuş küçüklü büyüklü odalar bulunuyor. Yıllarca burası Anadolu uygarlıklarında ve geleneklerinde yaygın olarak kullanım gören kaya mezarları olarak tanımlandı. Bu tür kaya mezarı örneklerini Doğu Anadolu genelinde Urartularda ve onları izleyen Pers ve Geç Antik Çağ dönemlerinde görebiliyoruz. Urartular, özellikle Van bölgesinde yaptıkları kaya mezarları ile biliniyorlar. Oradan yola çıkarak burası hep kaya mezarlığı olarak bilindi” dedi.