Turistik yerlere yeni önlem paketi

Koronavirüs'te normalleşme döneminde Sağlık Bakanlığı turistik yerler için yeni önlem uygulamalarına ilişkin bildiri yayınladı. Yayınlanan bildiride Müze ve ören yerleri, kamp alanları ile hamam, sauna, buhar odaları, kapalı havuz ile jakuzilerde alınması gereken önlemler sıralandı.

ABONE OL
GİRİŞ 04.06.2020 11:47 GÜNCELLEME 04.06.2020 11:47 SEYAHAT
Turistik yerlere yeni önlem paketi

Koronavirüs'te normalleşme sürecine, 1 Haziran itibarıyla geçildi. Toplumun her alanında, azalan salgın tehdidine karşı yeniden bir artış yaşanmaması adına düzenlemeler getiriliyor.

 

 

Sağlık Bakanlığı, Bilimsel Danışma Kurulu Çalışması ile birlikte hazırladığı yeni önlem uygulamaları içerisinde turistik ve tatil yerleri ile ilgili alınacak önlemlere ilişkin çalışma yayınladı. Yayınlanan çalışma içerisinde Müze ve ören yerlerinden, kamp alanlarına, hamam, sauna, buhar odaları, kapalı havuzdan jakuzilere kadar pek çok turistik unsura ilişkin önlemler sıralandı.

UYGULAMALAR HAYATA GEÇİRİLİYOR

Yayınlanan bildiride Koronavirüs'ün temas yoluyla kolaylıkla bulaşma unsuruna defaatle dikkat çekilirken, sosyal mesafe kavramları, hijyen önlemleri ve uygulamalara yer verildi. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı detaylı önlemler listesine de buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz

 

 

İşte turistik yerlerde alınacak önlemler.

MÜZELERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Müze giriş ve çıkışlarında sosyal mesafe kurallarına (en az 1 metre) uyulmalı, girişlerde kişiler sıra ile içeriye alınmalı ve sırada durulması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenmelidir. Kalabalığın oluşmasını engellemek için müze yönetimleri tarafından gerekli önlemler alınmalıdır.

»  Müzeye gelen ziyaretçi ve çalışanların ateşi ölçülmelidir. Ateş ölçen personel tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanmalıdır. Ateşi 38 oC’den yüksek olanlar içeri alınmamalıdır.

»  Müze girişinde personelin sosyal mesafeyi koruyamaması söz konusu ise tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanmalıdır.

»  Müzelere maske takılarak girilmeli, içeride de takılması sürdürülmelidir.

»  Müze girişinde maske ve sosyal mesafe kontrolünü yapacak bir personel

görevlendirilmelidir.

»  Çalışan personel COVID-19 hakkında bilgilendirilmelidir.

»  Müzeler kullanıcılarına randevu ile ve/veya online hizmet vermeleri teşvik edilmelidir. Müzelerde online hizmet verme ağları genişletilmelidir. Müze içinde kalabalık oluşması engellenmelidir.

»  Müze personeli misafir kabul etmemelidir.

»  Müzelerde genel olarak 8 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve ziyaretçi planlaması yapılmalı, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göre düzenlenmelidir.

»  Müze içinde ziyaret yönlerini belirlemek için işaretlemeler yapılmalı ve sadece belirtilen yönlerde hareket edilmelidir.

»  Ziyaretçilerin su dışında içecek ve yiyecek tüketmesine izin verilmemelidir.

ÖREN YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Ören yerleri giriş ve çıkışlarında sosyal mesafe kurallarına (en az 1 metre) uyulmalı, girişlerde kişiler sıra ile içeriye alınmalı ve sırada durulması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenmelidir. Kalabalığın oluşmasını engellemek için ören yerleri yönetimleri tarafından gerekli önlemler alınmalıdır.

»  Ören yerlerine gelen ziyaretçi ve çalışanların ateşi ölçülmelidir. Ateş ölçen personel tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanmalıdır. Ateşi 38 oC’den yüksek olanlar içeri alınmamalıdır.

»  Ören yerlerinin girişinde görevli personelin sosyal mesafeyi koruyamaması söz konusu ise tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanmalıdır.

»  Ören yerlerine maske takılarak girilmeli, içeride de takılması sürdürülmelidir.

»  Ören yerlerinin girişinde maske ve sosyal mesafe kontrolünü yapacak bir

personel görevlendirilmelidir.

»  Ören yerlerinin kullanıcılarına randevu ile ve/veya online hizmet vermesi teşvik edilmelidir. Ören yerlerinde online hizmet verme ağları genişletilmelidir. Ören yerlerinin içinde kalabalık oluşması engellenmelidir.

»  Ören yerlerinde genel olarak 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve ziyaretçi planlaması yapılmalı, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göre düzenlenmelidir. Aynı anda çok sayıda ziyaretçinin getirildiği turlar söz konusu ise kalabalık oluşturmayacak şekilde uygun planlama yapılmalıdır.

»  Ören yerlerinde ziyaret yönlerini belirlemek için işaretlemeler yapılmalı ve sadece belirtilen yönlerde hareket edilmelidir.

»  Ziyaretçilerden tercihen temassız olmak üzere nakit olmayan ödeme yapmaları istenmelidir.

KAMPLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Bilim Kurulu'nun önerileriyle yayınlanan önlem uygulamaları arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı kamplarda hayata geçirilecek olan uygulamalara da yer verildi. Tıpkı müze ve ören yerlerinde olduğu gibi burada da en temel önlem olarak sosyal mesafe, hijyen ve izolasyon öne çıkıyor.

Kamplara geliş, kullanım ve dönüş için uygulanacak önlemler de yine Bilim Kurulu'nun tavsiye ettiği önlemler arasında sıralandı. Kamplar için uygulanacak önlemler şu şekilde:

Kampa ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi hastalık semptomları olan, COVID-19 tanısı alan veya COVID-19 temaslısı olması nedeniyle takibe giren kişi/kişiler alınmamalıdır.

»  Gidilecek kamp yerlerindeki odalar uygun şekilde temizlenmelidir. Yüzeyler uygun el ile sık dokunulan yüzeyler, camlar – aynalar gibi nefese maruz kalacak yüzeyler uygun dezenfektan ile silinerek dezenfekte edilmelidir. Odaların temizliği yapılmış ve havalandırılmış olması sağlanmalıdır.

»  COVID-19 salgını süresince kamplarda aynı illerden gelenlerin aynı odada kalması sağlanmalıdır.

»  Her Odada, aktivite uygulama alanlarının girişinde alkol bazlı el antiseptiği veya en az %70 alkol içeren kolonya bulundurulmalıdır.

»  Seyahat başlarken, kampa gidecek gençlerin, kamp liderlerinin ve ulaşım aracı sürücüsünün semptom sorgulaması (ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı) ve ateş ölçümü yapılarak semptomu ve ateşi olanlar, COVID-19 tanısı alan ve temaslısı olanların seyahatine izin verilmemelidir.

»  Deniz kamplarında Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nde yer alan plaj ve yüzme alanlarında alınması gereken önlemler ile ilgili uyarılar dikkate alınmalıdır.

»  Yeşil kamplarda park, piknik alanları, mesire yerleri, millî park alanları ve dağ gezileri gibi etkinliklerde maskesiz girilmesine izin verilmemelidir.

bulunmasına dikkat edilmelidir.

»  Piknik alanı içinde bulunan çöplerin gün içinde belirli aralıklarla toplanması sağlanmalıdır.

»  Piknik alanındaki tuvaletlerinin giriş kapıları mümkünse otomatik kapı sistemi olarak düzenlenmeli, düzenlenememesi halinde giriş kapılarının kollarının sık sık dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.

»  Kampa girmeden görünür bir yere asılmış olan içeride uyulması beklenen kuralları açıklayan bilgilendirme okunmalı ve belirtilen kurallara uyulmalıdır. Bu bilgilendirme içerisinde ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi belirtileri olan kullanıcıların kampa girmemeleri uyarısına özellikle dikkat edilmelidir.

»  Kamplara katılanların toplu aktivitelerde mümkün olduğu kadar kısa süre kalması sağlanmalıdır.

»  Kullanıcı kapalı kamp alanlarına girdiğinde el antiseptiği veya en az %70 alkol içeren kolonya kullanmalıdır.

»  Diğer kullanıcılar ve çalışanlar ile aradaki sosyal mesafe (en az 1 metre) korunmalıdır.

»  Kamp alanına girmeden önce uygun şekilde maske takılmalıdır. Bu tip yerlerde ve genel olarak toplum içinde bez maske takılması yeterlidir. Bunu yaparken bez maske kullanımı kurallarına uyulmalıdır. Kampın içinde ve bölümlerinde maske çıkarılmamalıdır.

»  Kamp içinde mecbur olmadıkça yüzeylere dokunulmamalı, sık sık eller yıkanmalı veya el antiseptiği kullanılmalıdır.

KAPLICALARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

»  Ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtileri olan, COVID-19 ve temaslısı olan kişiler kaplıcaları kullanmamalıdır. Bunun için girişte sağlık beyanı alınmalı, ateş ölçümü yapılmalıdır. Ateş (38 oC üzerindeki), öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtiler gelişirse, tıbbi maske takılı olarak sağlık kurumuna yönlendirilmelidir. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Rehberi doğrultusunda hareket edilmelidir.

»  Kişiler sosyal mesafeye (en az 1 metre) uymaları konusunda uyarılmalıdır.

»  Sosyal mesafenin sağlanamadığı sıra banyosu gibi alanlarda, banyolar bir atlanarak kullanılmalıdır.

»  Su ve buharla maskenin ıslanabileceği alanlar dışında beklerken, soyunup giyinirken, ya da dinlenirken kişiler maske takmalıdır. Girişte maskesi olmayanlar için maske bulundurulmalıdır.

»  El hijyenine dikkat edilmelidir. El hijyenini sağlamak için, eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, su ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği veya en az %70’lik alkol içeren kolonya kullanılmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

»  Kişilerin kendilerine ait havlu, bornoz ve peştemal getirmesi/kullanması teşvik edilmelidir. Havlular kişiye özel olmalıdır. Havlu, bornoz, peştemal vb tekstil ürünleri en az 60 oC’de yıkanmalıdır.

»  Kaplıca havuzu ve sıra banyosu çevresindeki plastik ve metal yüzeylere dokunulduğunda yüze, göze, ağız ve buruna dokunulmamalı, dokunulduğunda eller su ve sabunla yıkanmalı ya da el antiseptiği kullanılmalıdır.

»  COVID-19 temas riskini artıracağından kaplıca havuzu ve sıra banyosunda uzun süre kalınmamalıdır.

»  COVID-19 ishal belirtileri ile de seyredebileceğinden özellikle tuvalet eğitimini tamamlamamış (dışkı kontrolü olmayan), bez kullanan veya ishal belirtileri olan bebek/çocuklar havuz ve banyolara alınmamalıdır.

»  Çocukların sosyal mesafeyi korumaları zor olacağından ebeveyn gözetiminde havuz ve banyoları kullanmalıdırlar.

»  Kaplıcalar mümkünse randevu ile çalışmalıdır. Yapılan bütün işlemler (tarih, hizmet eden personel ile giriş-çıkış saatleri) kayıt altına alınmalıdır.

»  Kaplıca alanlarında COVID-19 ile ilgili uyulması gereken kuralları içeren tablo/pano görünür yerlere yerleştirilmelidir.

»  Kaplıca alanlarının girişinde alkol bazlı el antiseptiği veya en az %70’lik alkol içeren kolonya bulundurulmalıdır. El antiseptiğinin doluluk durumu belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve her zaman dolu olması sağlanmalıdır.

»  Kaplıcalarda ağız burun ve yüze yakın temas içeren masaj, peloidoterapi gibi uygulamalar COVID-19 bulaşması açısından riskli olduğundan yapılmamalıdır.

»  Kaplıcalarda toplu egzersiz, inhaloterapi gibi uygulamalar COVID-19bulaşması açısından riskli olduğundan yapılmamalıdır.

KAPLICA TESİSLERİNDE DÜZENLEMELER

»  Havuz kenarında yeme-içme olmamalıdır.

»  Şezlongların üzerinde kumaş minder kullanılmamalıdır. Yıkanabilir/

silinebilir minderler kullanılmalı ve her kullanımdan sonra temizlenmelidir.

»  Soyunma odalarında sosyal mesafeye dikkat edilmeli kabinler her kullanımdan sonra temizlenmelidir.

Duş bataryası, musluk, sabunluk gibi malzemelerin sensörlü olanlarının kullanımı teşvik edilmelidir.

Kaplıcalarda otel, apart otel vb. konaklama tesisi olması durumunda Sağlık Bakanlığı COVID-19 Kapsamında Konaklama Tesisleri İçin Korunma Ve Kontrol Önerilerine uyulmalıdır.

Yüzme amaçlı havuz olması durumunda Sağlık Bakanlığı tarafından COVID-19 Kapsamında açık ve kapalı havuzlar için hazırlanan dokümanlara göre hareket edilmelidir.

»  Kaplıcalarda görünür yerlere önlemlerle ilgili afişler (el yıkama, maske kullanımı ve işletmende uyulması gereken kurallar) asılmalıdır.

»  Girişte ve belirli noktalarda el antiseptiği veya el yıkama lavaboları oluşturulmalıdır.

»  Kaplıca girişinde kalabalık oluşmasını engellemek için, dış kapıya içeriye girilmesini engelleyecek basit bir uyarıcı/engelleyici koyulmalıdır.

»  Bütün kullanım alanlarında özellikle havuz girişlerinde kullanıcıların duş alabilmelerini ve ayak dezenfeksiyonu yapabilmelerini sağlayacak yerler ve düzenekler bulunmalı ve kullanımı zorunlu hale getirilmelidir.

»  Kaplıca havuz alanlarında, çalışanlar dahil 4 metre kareye 1 kişi olacak şekilde kapasite belirlenmelidir.

»  Kaplıca havuzu içinde 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde kapasite belirlenmelidir. Havuz içinde kişiler sosyal mesafeyi (en az 1 metre) korumalıdır. Odalara özel rezerve edilen havuzlarda sosyal mesafe şartı aranmaz.

»  Sauna, masaj salonları, spor salonları ve çocuk kulüpleri mümkün olduğu kadar kullanılmamalıdır. Kullanımı durumunda rezervasyonla sınırlı sayıda kayıt tutularak kullanılmalı, bu alanların mekanik temizlikleri ve havalandırmaları düzenli aralıklar ile yapılmalıdır.

HAMAM, SAUNA, BUHAR ODALARI İLE KAPALI HAVUZ VE JAKUZİLERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

COVID-19’ta bulaşma, temel olarak damlacık ve temas yoluyla olmaktadır. COVID- 19’a neden olan virüsün insanlara hamam, sauna, buhar odaları ile kapalı havuz ve jakuzilerden bulaşması gösterilmemiştir. Uluslararası kabul görmüş seviyelerde klor kullanarak uygun şekilde arıtılmış suyla iyi çalışan, temiz tesislerin COVID-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsü için yeterli dezenfeksiyon sağladığı düşünülmektedir. Hamamlar ve kapalı havuzlar tek başına da ya da otellerin içinde genel bir spa ya da sağlık merkezi olarak tanımlanan alanlar içinde yer alabilmektedir. Saunalar, buhar odaları, jakuziler ise daha çok otellerde bulunmaktadır. Çok sayıda kullanıcının aynı anda bulunabildiği ortamlar olması nedeniyle bu tesisler COVID-19 bulaşması açısından risklidir. Bu nedenle COVID-19 açısından güvende olmak için hamam, sauna, buhar odaları ile kapalı havuz ve jakuzilerdeki kalabalık alanlardan uzak durulmalı, sosyal mesafenin korunmasına dikkat edilmelidir.

Hamam, sauna, buhar odaları ile kapalı havuz ve jakuzilerde sosyal mesafenin korunamamasının yanı sıra ortak kullanılan soyunma odaları ve buralardaki eşya dolapları, yıkanma ve dinlenme alanları, bu alanlardaki ortak oturma alanları, göbek taşı, tahta ya da beton bankların ortak kullanımı ile musluk, duş ekipmanlarındaki yüzeylere dokunmak, şezlonglar, duş düğmeleri, kapı kolları, bankları gibi ortak alanlar ve yüzeyler hastalığın bulaşması açısından risk taşımaktadır. Bu alanlar sıklıkla temizlenmelidir. Sık kullanılan yüzeylere dokunulduğunda yüze, göze, ağız ve buruna dokunmaktan kaçınmak ve elleri su ve sabunla yıkamak ya da el antiseptiği kullanmak gerekir.