Osmanlı'nın parmak izi Safranbolu nüfusunun 6 katı turist ağırladı

Türkiye'de kent ölçeğinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki tek yer olma özelliği taşıyan ve tarihi yapıları korumadaki başarısı nedeniyle "Korumanın başkenti" unvanıyla anılan Karabük'ün Safranbolu ilçesi, koronavirüs sürecinde normalleşme dönemine girilmesiyle tatilcilerin yoğun ilgi gösterdiği mekanlar arasında yer alarak nüfusunun 6 katı turist ağırladı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.09.2020 11:09 GÜNCELLEME 26.09.2020 11:09 SEYAHAT
Osmanlı'nın parmak izi Safranbolu nüfusunun 6 katı turist ağırladı

Türkiye'de kent ölçeğinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki tek yer olma özelliği taşıyan ve tarihi yapıları korumadaki başarısı nedeniyle "Korumanın başkenti" unvanıyla anılan Karabük'ün Safranbolu ilçesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde normalleşme dönemine girilmesiyle tatilcilerin yoğun ilgi gösterdiği mekanlar arasında yer aldı.

 

Dünyada "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Safranbolu, yerli ve yabancı turistlerden Kovid-19'a rağmen önceki yıl kadar olmasa da ilgi görmeye devam etti. Osmanlı'nın mimarisi, şehir hayatı ve kültürünü günümüze kadar aktarmayı başaran, han, hamam, konak, çeşme, cami ve köprüleriyle açık hava müzesini andıran 50 bin nüfuslu ilçeyi, 8 ayda 300 bini aşkın yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

 

18 ile 20. yüzyıllar arasında yapılan ve genellikle üç katlı, 6-8 odalı, ihtiyaçlara uygun tasarlanarak estetik biçimde şekillendirilmiş geleneksel evlerin yer aldığı ilçeye bu yılın ocak-ağustos döneminde konaklamalı turist sayısı 69 bin 224 yerli, 8 bin 389 yabancı olmak üzere 77 bin 613 olarak kayıtlara geçti.

Safranbolu, günübirlik gelen ziyaretçilerle yılın 8 ayında 310 bin 452 yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yaptı. İlçeye bu sürede en çok yabancı turist Tayvan'dan geldi. Safranbolu'yu 3 bin 816 Tayvanlı, bin 435 Çinli ziyaret ederken, bu iki ülkeyi Güney Kore vatandaşları izledi.

YIL SONUNA KADAR İLGİNİN DEVAM EDECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR

Karabük Valisi Fuat Gürel, AA muhabirine, geçen yıl kadar olmasa da pandemiye rağmen ilçeye yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiğini söyledi.  İlçede pandemi dolayısı ile üst düzey önlemlerin alındığını ve sık sık denetimlerin yapıldığını anlatan Gürel, "Safranbolu sadece bölgenin değil, ülkemizin değil dünyanın önde gelen, korunması gereken kentlerinden bir tanesi. UNESCO dünya mirasında olması da bunun en büyük göstergesi. İlçemize geçen yıl günübirlikçiler ile birlikte yaklaşık 1 milyon 300 bin yerli ve yabancı turist gelmişti. Bu yıl pandemi dolayısı ile normal olarak bu hedefe uzak duruyoruz. Normalleşme dönemine girilmesiyle hareketlilik yaşanan ilçemiz ilk 8 ayda günübirlikçilerle birlikte nüfusunun 6 katı yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yaptı. Yıl sonuna kadar ilginin devam edeceğini düşünüyoruz." diye konuştu. 

İç ve dış turizmin hareketlenmesi için çalışmaların ve pandemi ile ilgili önlemlerin sürdüğünü ifade eden Gürel, turizm tesisleri ve esnaflarla birlikte turistlerin daha iyi misafir edilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını sözlerine ekledi. 

KAYNAK : AA