Afganistan'da savaşa ve işgallere rağmen ayakta kalan yerler

Afganistan'da bir türlü eksik olmayan savaşa ve işgallere rağmen ayakta kalmayı başarabilen yerleri sizler için derledik.

ABONE OL
GİRİŞ 17.08.2021 12:58 GÜNCELLEME 17.08.2021 13:41 SEYAHAT
Afganistan'da savaşa ve işgallere rağmen ayakta kalan yerler

Haber7 / Mustafa Civan

Afganistan'ın adını son zamanlarda sadece savaşla, ölümle ve felaketlerle duyuyoruz. Ülkede geçmişte yaşanan kötü tecrübelerin izleri bugün hala canlı bir şekilde görülüyor. 

1979'da başlayan Sovyet işgali, ülkenin başta ekonomisi, kültürü ve siyasi yapısını çok derinden etkiledi. Sovyet-Afgan Savaşı bitti derken, 2001 yılında ABD'de Afganistan'ı işgal etti ve ülkede büyük bir savaş başladı. Yüz binlerce insan öldü ve şehirler yerle bir edildi. Kısacası Afganistan senelerdir tam anlamıyla felaketi yaşıyor.

Tarih boyunca pek çok devlete ev sahipliği yapan Afganistan'da onlarca eser bulunuyordu fakat çıkan savaşlar sonucunda bu yapılar tarumar edildi. Günümüze geriye sadece belli başlı tarihi yapılar kaldı. Biz de bu yazımızda her şeye rağmen ayakta kalabilmeyi başarmış bazı gezilebilecek yerleri araştırdık.

BABÜR BAHÇELERİ

Babür Bahçeleri, Afganistan'ın en çok ziyaret edilen noktaları arasında yer alıyor. Burayı görmek isteyenler, haftanın her günü ziyaret gidebilir. 1528 yılında inşa edilen bahçede birbirinden renkli çiçekler yer alıyor. Burası adeta bölge içinde bir vaha gibi. İnsanların burada kafa dinliyor ve huzur buluyor. Babür Bahçeleri'nin mimarisi de bir o kadar muhteşem. İran mimarisi tarzında yapılmış olan bahçeler son derece etkileyici.

BAND-E AMİR MİLLİ PARKI

Band-e-Amir Milli Parkı, Afganistan'da ziyaret edilmesi gerekenler yerin başında yer alıyor. Band-e Amir bölgesi, Afganistan'ın Büyük Kanyonu olarak tanımlanıyor. Milli parkta yer alan göl ise oldukça etkileyici. 

Band-e-Amir, 1960'da Afganistan'ın ilk milli parkı olacaktı fakat ülkede çıkan savaşlar buna bir türlü izin vermedi. Yıl 2004'ü gösterdiğinde bölgenin bu kez Dünya Mirası listesine girmesi için bir sunum yapıldı ve nihayet Band-e-Amir, milli park ilan edildi.

HERAT ULU CAMİ

Orta Asya'nın en önemli ilim merkezlerin biri olan Herat Ulu Cami, tüm ihtişamıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Caminin inşasına 1201 yılında Gurlu Sultanı Gıyaseddin Muhammed Sam tarafından başlandı. Sultanın ömrü camiyi görmeye yetmedi ve yerine geçen oğlu camiye son şeklini verdi. Bazı dönemlerde tadilatlara uğrayan cami, günümüze kadar ulaşabildi.

Sekiz yüzyıllık geçmişe sahip olan cami, savaşlara ve işgallere rağmen dimdik ayakta kalmayı başardı. Herat, konumu itibariyle defalarca işgale uğradı. Bundan dolayı birçok uygarlık bölgede izini bıraktı ve bu izler hala canlılığını koruyor.

YEŞİL CAMİ

Afganistan'da her ieye rağmen ayakta kalabilen bir diğer tarihi yapı ise Belh şehrinde yer alan Yeşil Cami. 1419-1421 yılları arasında yapılan cami, Timur hükümdarı Mirza'nın verdiği emirle inşa edildi. Harika motiflerle süslenen Yeşil Cami, mimarisiyle hayran bırakıyor.

BAMYAN BUDA HEYKELLERİ

Afganistan'da, Kabil'in 230 km kuzey batısında, Bamyan vadisinde bulunan heykeller, Budistlerin ibadet merkezi olarak biliniyordu.

Burada bulunan dev Buda heykelleri, tüm Asya‘nın en seçkin 4. ve 5. yüzyıl oymalarından kabul edilir. Bu muhteşem eser de savaştan nasibini aldı ve yıkıma uğradı. Uluslararası tepkiye neden olan bu yıkım sonucunda UNESCO tarihi eserleri koruma altına aldı.

Eserden geriye sadece fotoğraflar kaldı

Afganistan'da gezilecek en güzel yerleri sizler için derledik. Muhakkak işgaller öncesi çok daha güzel şehirler, harika eserler vardır. Fakat bölgede eksik olmayan savaşlar buna izin vermedi.

KAYNAK : Haber7