Dünyanın 7 harikası nerede? Eski ve yeni harikalar...

Dünyanın dört bir yanında tamamen insan eliyle inşa edilmiş tarihi yapılar ve güzellikler bulunuyor. Yüzyıllardır varlığını sapasağlam şekilde devam ettiren bu yapılardan 7'si dünyanın harikası kabul edilmiş.

ABONE OL
GİRİŞ 19.09.2021 10:44 GÜNCELLEME 19.09.2021 10:44 SEYAHAT
Dünyanın 7 harikası nerede? Eski ve yeni harikalar...

Dünyanın 7 harikası olarak bilinen tarihi yapılar tamamen insan eliyle inşa edilmiş. Eski ve yeni olarak ayrılan yapılardan bazıları zaman içerisinde özelliklerini yitirmiş. Türkiye'den de tarihi yapıların bulunduğu dünyanın 7 harikası tamamen insan eliyle inşa edilmiş güzide yerler. Her yıl milyonlarca turisti kendine çeken bu yapılar ülkeleri için büyük önem taşıyor. Ancak dünyanın 7 harikası içerisinde eski listeden sadece Mısır piramitleri ayakta duruyor.  

Dünya harikaları fikri ilk olarak MÖ 5. yüzyılda Herodot tarafından ortaya atıldı. Eskiden belirlenen yedi harikadan günümüzde sadece Keops Piramitleri ayakta duruyor. Geri kalan harikalar doğa olayları ve insanlar tarafından tahribata uğramış.  

DÜNYANIN 7 HARİKASI (ESKİ) 

Dünyanın 7 harikası eski listesinde Türkiye'den iki yapı yer alıyor. Her yıl dört bir yandan turistleri kendine çeken bu yerler yeni listede yok. Ancak dünyaca bilindiği için her yıl değerleri katlanarak büyüyor. İşte dünyanın eski 7 harikası.  

1.KEOPS PRAMİDİ 

Büyük Piramit olarak da bilinen Keops Antik Mısır'ın en büyük eserlerinden biri. Görünümü ile neden 'Dünyanın 7 harikası' seçildiği belli oluyor. M.Ö. 2560 yıllarında Mısır firavunu Khufu için inşa edildiği söyleniyor. Keops Piramidi günümüzde Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunuyor. Hala ayakta olan tek harika.  

2. BABİL'İN ASMA BAHÇELERİ  

Irak'ta bulunan Babil'in Asma Bahçeleri eski listede yer alan ikinci harika olarak yer karşımıza çıkıyor. Listedeki en gizemli yer burası olarak söyleniyor. M.Ö. 600 yıllarında yapıldığı düşünülüyor. Antik harika olan Babil'in Asma Bahçeleri'nin yeri hala net olarak bilinmiyor. Tahmin edilen ise Irak'ın Hille şehrinin yakınlarında bulunan Babil kentinde olduğu. Babil'in Asma Bahçeleri Babil kralı II. Nebukadnezar tarafından memleket hasreti çeken eşi Semiramis için yaptırılmış. 

3. ARTEMİS TAPINAĞI  

Türkiye'de yer alan tapınak atmosferiyle herkesi büyüleyen bir yer. Tanrıça Artemis'e adanan tapınak İzmir, Selçuk'ta yer alıyor. Dünyanın 7 harikasının belirtildiği eski listede Türkiye'de yer alan iki yerden biri. M.Ö. 550'de inşa edildiği düşünülüyor. Tamamen mermerden inşa edilen yapının günümüze sadece birkaç parçası ulaşmış. Hikayelere göre tapınak M.Ö. 356 yılında, hiçbir zaman unutulmamak istediğini söyleyen Herostratus tarafından yakıldı. 

4. İSKENDERİYE FENERİ 

Eski harikalardan Mısır’da bulunan bir diğer yapı da İskenderiye Feneri'ydi. Tarihte inşa edilen en yüksek deniz feneri olan yapı Knidoslu Sostratus’un mimarlığında, M.Ö. 300 yıllarında yapılmış.  

135 metre yükseklikte bulunan yapı Akdeniz'de gemicilere yol gösterici olmuş. Deprem ve fırtına gibi doğal sebeplerden dolayı zaman içerisinde yok olmuş. 

5. HALİKARNAS MOZOLESİ  

Türkiye'de yer alan bir diğer harika da Halikarnas Mozolesi olarak biliniyor. Günümüzde Bodrum'da yer alıyor. M.Ö. 350'de yapıldığı tahmin ediliyor. Karia Kralı Mausolos için karısı ve kız kardeşi tarafından yaptırılan anıt mezar, mimari olarak hem Yunan hem Mısır izleri taşıyormuş. 15. yüzyıldaki büyük depremde hasar gördüğü tahmin ediliyor. Saint Jean Şövalyeleri Bodrum Kalesi'nin yapımında bu mezarın taşlarını kullanmış.  

6. ZEUS HEYKELİ  

Yunanistan'da bulunan heykel altın ve fil dişi kullanılarak yapılmış.  Baş tanrı olarak kabul edilen Zeus'a adanmış. Ünlü heykeltıraş Fidias tarafından yapılan heykel 13 metre uzunluğundaydı ve başı neredeyse tapınak tavanına değiyordu. Heykelin yapılış tarihi olarak M.Ö. 430-438 yılları gösteriliyor. Daha sonra tapınağın kapanmasıyla beraber heykel de taşınmış. Konstantinopolis'e taşındı. M.S. 462 yılında çıkan büyük yangında neredeyse tamamen yanan heykelden kalan parçalar Paris’in Louvre Müzesi’nde sergilenmeye devam ediyor. 

7. RODOS HEYKELİ 

Dünyanın eski 7 harikasından sadece Mısır'da bulunan Keops Piramit'inin günümüze ulaşması sebebiyle 2007 yılında İsviçre'de kurulan New 7 Wonders isimli bir kuruluş tüm dünya vatandaşlarını 7 Yeni Harika’yı seçmeye davet etti. 

Internet üzerinden yapılan oyalamada 10 milyondan fazla kişi oy kullandı. Kullanılan bu oylara göre 'Dünyanın yeni 7 harikası' seçildi. 

DÜNYANIN YENİ 7 HARİKASI  (YENİ)

Dünyanın eski 7 harikasından sadece Mısır'da bulunan Keops Piramit'inin günümüze ulaşması sebebiyle 2007 yılında İsviçre'de kurulan New 7 Wonders isimli bir kuruluş tüm dünya vatandaşlarını 7 Yeni Harika’yı seçmeye davet etti. 

Internet üzerinden yapılan oyalamada 10 milyondan fazla kişi oy kullandı. Kullanılan bu oylara göre 'Dünyanın yeni 7 harikası' seçildi.  

1. ÇİN SEDDİ 

MÖ 7. yüzyılda inşa edilen Çin Seddi komşulardan gelen saldırıları engellemek için büyütüldü. Dünyanın en uzun duvarı olan Çin Seddi günümüzde dünya üzerinde en fazla turist alan yerlerden biri. Duvarın uzunluğu yıkılan kısımlarıyla beraber 21.196 kilometre. Yapının sadece yüzde 8'i günümüze ulaşmış.  

2. PETRA ANTİK KENTİ  

Ürdün'de yer alan Petra atmosferiyle herkesi büyüleyen harika bir gezi adresi. Günümüzde en çok gezilen yerlerden biri olan Petra 'Kayıp Cennet' adıyla da biliniyor. 2000 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan antik kent açık hava müzesi niteliğinde. Dünyanın en gelişmiş medeniyetlerinden biri olan Nebatiler tarafından kurulmuş.  

3. TAÇ MAHAL 

Günümüzde en çok turist çeken ve görmeye değer yapılardan biri olan Taç Mahal, Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından eşine adanarak yapılmış.  Doğumda vefat eden eşine adadığı bu anıtsal yapı hem aşkın büyüklüğünü hem de hükümdarlığın gücünü yansıtır nitelikte.  

22 senede yapımı tamamlanan tarihi yapıda 20 bin işçi çalışmış.  Hindistan'da yer alan  yapı görmeye değer nitelikte.

4. KURTARICI İSA HEYKELİ 

Dünyanın en bilinen eserlerinden biri olan yapı 1931 yılında inşa edilmiş. Portekiz'in işgalden kurtulmasının 100. yıl şerefine inşa edilmiş. Karnavallarıyla nam salan Rio de Janeiro şehrinin tepe noktasında yer alan anıt, 30 metre yüksekliğinde. İsa Peygamber’i kollarını iki yana açmış bir şekilde tasvir eden heykeli her yıl binlerce turist ziyaret ediyor. 

5. CHİCHEN ITZA  

Meksika'da yer alan dünyanın yedi harikasından biri seçilen tarihi yapı Kristof Kolomb'un kıta keşfinden önce Maya halkının yaşadığı yer olarak biliniyor. Her yıl milyonlarca kişi burayı ziyarete gidiyor. MÖ 750 ile 900 arasında kurulduğu düşünülen antik kent Meksika'nın Yucatan Yarımadası'nda bulunuyor.  

6. MACHU PİCCHU 

Peru'da bulunan yedi harikadan biri de diğerleri gibi herkesi kendine çeken bir gezi yeri. Gizemli ve görmeye değer detaylarla dolu bir adres. İnka İmparatoru Yupangui tarafından 1450 yıllarında yaptırılan antik kent, günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunmuş.  

2430 metre yükseklikte yer alan Machu Picchu kurulduktan kısa süre sonra çiçek hastalığı nedeniyle terk edilmiş. Şehirde 3 binden fazla merdiven bulunuyor.  

7. KOLEZYUM 

İtalya'da bulunan bu yapı listenin en popüler yeri olarak nitelendiriliyor. İtalya'nın başkenti Roma'da bulunuyor. MS 80 yıllarında inşa edilen yapının yapılış amacı sportif ve sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapmaktı. Kolezyum, zaman içerisinde barınma, dini kışla, türbe, iş yeri ve taş ocağı olarak kullanılmaya başlandı.