Bu oyunu yediden yetmişe herkes oynuyor! Sinop'taki tarihi surlarda 'dedesi' bulundu

Sinop'un birçok medeniyete ev sahipliği yapan binlerce yıllık tarihi kale surlarında 'tavlanın dedesi' olarak bilinen ve antik çağlarda oynana 'duodecim scriptorum' adlı oyunun taş oyması figürü bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 16.11.2022 19:06 GÜNCELLEME 16.11.2022 19:06 ÜLKE'DE BUGÜN
Bu oyunu yediden yetmişe herkes oynuyor! Sinop'taki tarihi surlarda 'dedesi' bulundu

Sınırlarında barındırdığı doğal limanı sayesinde birçok medeniyetin hakimiyet kurmak için savaştığı Sinop’ta geçmişin izleri ortaya çıkmaya devam ediyor. Kent Meydanı Projesi ve kale surlarındaki restorasyonun ardından tarihi kale surları üzerinde antik bir oyuna ait eser gün yüzüne çıktı. Figürün canlandırdığı oyun, günümüzdeki tavla oyununa benzerliğiyle dikkat çekiyor.

'BU ESER BİR OYUN TABLASI'

Oyunun Roma Dönemi'nde çok sevildiğini belirten Sanat Tarihi Araştırmacısı Oya Koca, “Aslında gün yüzüne çıktı diyemeyiz, her zaman oradaydı ve bize bakıyordu. Bu eser bir oyun tablası, adı da Roma’da çok popüler olan ve Roma coğrafyasının her tarafında oynanan ve bizim başka antik kentlerimizde de örnekleri bulunabilen ‘duodecim scriptorum’ oyunu” diye konuştu.

YÜZYILLARCA YEDİDEN YETMİŞE OYNANMIŞ BİR OYUN

Oyunun isminin anlamını ve oynanış şeklini anlatan Koca, “Duodecim 12 demek, scriptorum ise çizgi ve hat demek. Bu oyundaki düzenleme de 6’şar kutunun ortadan ayrıldığı, 3 sırada 3 zar ve 15’er pulla oynanan strateji oyunu. Günümüzdeki tavlanın antik çağlardaki dedesi diyebiliriz. Bu oyun milattan önce 2. yüzyıl ve milattan sonra 4. yüzyıl arasında çok sevilerek oynanmış. Sıradan Romalılardan üst düzey imparatorlara kadar oynanmış bir oyun” diye konuştu.

'SELÇUKLULAR BU KENTİ FETHETTİKTEN SONRA BURAYA EKLENMİŞ'

Surların üzerine yerleştirilme tarihinin tam olarak kestirilemediğini belirten Koca, “Arkamızda uzanan sur kentimizin doğu surları. Tam olarak tarihlemesini bilemiyoruz, ya Bizans döneminde yenileme çalışmalarında ya da Selçuklular bu kenti fethettikten sonra buraya eklenmiş. Devşirme diye tabir ettiğimiz bir parça. Yetkililerden beklentimiz, bu yıl kentimizi tamamen yeniden düzenleyen çalışmaların ardından bu bölgelerde arkeopark oluşturulabileceği, bu unsurun da turistik açıdan dikkat çekici olacağı için replikası yapılabilir, tabela yapılabilir” ifadelerini kullandı.

KAYNAK : İHA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR