YSK seçmen sorgulama YSK nerede oy kullanacağım?

YSK'nın sorgulama sayfasından seçmen kaydınızın olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. YSK seçmen sorgulama işlemleri haber7.com'da

ABONE OL
GİRİŞ 04.06.2015 10:12 GÜNCELLEME 04.06.2015 10:13 SİYASET
YSK seçmen sorgulama YSK nerede oy kullanacağım?

YSK genel seçimlerle ilgili seçmen listelerini güncelledi. 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak genel seçiminde vatandaşların nerede oy kullanacaklarını öğrenebilmesi için YSK tarafından seçmen sorgulama hazırlandı. Seçmen listeleri 27 Mart'a kadar askıda kalacak. YSK'nın internet sayfasından "Yurt içi seçmen sorgulama" ve "Yurtdışı seçmen sorgulama" kısmından da isim kontrolü yapabilirsiniz.

YURTİÇİ SEÇMEN SORGULAMA

YURTDIŞI SEÇMEN SORGULAMA

2015 SEÇİM TAKVİMİ

1 Şubat 2015 tarihinde YSK seçim takvimini açıklamıştır. Buna göre takvim aşağıdaki gibi uygulanacaktır.

 
24 Mart: Siyasi partiler, ön seçim ya da aday yoklaması seçmen listelerini kesinlik kazandıracak.

27 Mart: Tutuklu, taksirli suçlardan hükümlü ve muhtarlık bölgesi askı listeleri askı listeleri askıdan indirilecek. İnternette YSK'nın sitesinden yapılabilen bina bazında seçmen kayıtları sorgulanmasının son günü.

29 Mart: Seçmen listelerine yapılacak itirazlar karara bağlanacak.

3 Nisan: Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi amacı ile YSK tarafından kura çekimi gerçekleştirilecek.

7 Nisan: Bağımsız olarak milletvekili adayı olacaklar için il seçim kurullarına başvurularda son gün.

15 Nisan: Milletvekili seçimleri için geçici aday listeleri radyo, televizyon ve Resmi gazete'de yayınlanacak. Geçici aday listelerine itirazlar il seçim kurullarına ve YSK'ya yapılmaya başlanacak.

16 Nisan: Geçici aday listelerine yapılacak itirazlar için il seçim kuruluna başvuru son günü.

19 Nisan: Milletvekili geçici aday listelerine karşı yapılan itirazların il seçim kurullarınca verilen kararlara yönelik itirazların YSK'ca karara bağlanmasının ve milletvekili geçici adaylığından istifa edenlerin YSK'ya bildirimi yapılması gereken son gün.

24 Nisan: Bağımsız adaylar ve siyasi partilerin seçim çevreleri bazında milletvekili kesin aday listeleri, radyo, televizyon, Resmi Gazete ve seçim bölgelerindeki illerde ilan edilecek.

8 Mayıs: Gümrük kapıları ve yurtdışı temsilciliklerinde oy verme işlemi başlayacak.

23 Mayıs: Radyo ve televizyonda yapılacak propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından kura çekimi gerçekleştirelecek.

28 Mayıs: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.

1 Haziran: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılması tamamlanacak. Dağıtılmayanlar ise ilçe seçim kurulları başkanlıklarına geri teslim edilecek.

6 Haziran: Saat 18.00'de seçim propagandası sona erecek, seçim yasakları seçim günü YSK'nın açıklayacağı saate kadar sürecek.

7 Haziran: Oy verme günü.

Seçime katılacak siyasi partiler

2015 Türkiye genel seçimleri, 25. dönem TBMM üyelerinin seçilmesi için yapılacak genel seçimlerdir. 7 Haziaran 2015 tarihinde yapılacak olan genel seçimler için az bir zaman kaldı. Partiler seçim çalışmalarına başlamak üzere. YSK tarafından 31 partinin 25. Dönem Milletvekili için seçimlere katılacağını ilan etti.

1 Şubat 2015 tarihinde yapılan açıklama ile 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne katılma yeterliliğini taşıyan 31 partinin seçimlere katılabileceği bildirilmiştir. Fakat Osman Pamukoğlu ve Hepar seçimlere bağımsızlar olarak gireceklerini bildirdikleri için bu sayı 30'a inmiştir. İlk yayınlanan listede yer almamasına rağmen, YSK'ya Komünist Parti tarafından yapılan itiraz kabul edilmiş, partinin seçime girme yeterliliğine sahip olduğu kararlaştırılmıştır.

Partiler ve genel başkanları alfabetik sıra ile aşağıdaki gibidir:

Adalet ve Kalkınma Partisi Ahmet Davutoğlu - Alternatif Parti Süleyman Yağcıoğlu

Anadolu Partisi - Emine Ülker Tarhan

Bağımsız Türkiye Partisi - Haydar Baş

Büyük Birlik Partisi - Mustafa Destici

Cumhuriyet Halk Partisi - Kemal Kılıçdaroğlu

Demokrat Parti - Gültekin Uysal

Demokratik Gelişim Partisi - İdris Bal

Demokratik Sol Parti - Masum Türker

Doğru Yol Partisi - Çetin Özaçıkgöz

Emek Partisi - Selma Gürkan

Genç Parti - Cem Uzan

Hak ve Adalet Partisi - Yiğit Zeki Öztürk

Hak ve Özgürlükler Partisi - Fehmi Demir

Halkın Kurtuluş Partisi - Nurullah Ankut

Halkın Yükselişi Partisi - Ragıp Önder Fırat

Halkların Demokratik Partisi - Selahattin Demirtaş - Figen Yüksekdağ

Hür Dava Partisi - Zekeriya Yapıcıoğlu

Komünist Parti (Kolektif Liderlik)

Liberal Demokrat Parti - Cem Toker

Merkez Parti - Abdurrahim Karslı

Millet Partisi - Aykut Edibali

Millet ve Adalet Partisi - İdris Naim Şahin

Milliyetçi Hareket Partisi - Devlet Bahçeli

Muhafazakar Yükseliş - Partisi Engin Yılmaz

Özgürlük ve Dayanışma Partisi - Alper Taş - Bilge Seçkin Çetinkaya

Saadet Partisi - Mustafa Kamalak

Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi - Ahmet Eyüp Özgüç

Türkiye Komünist Partisi - Hüseyin Karabulut

Vatan Partisi - Doğu Perinçek

Yurt Partisi - Sadettin Tantan

7 Haziran için bir kısım yasaklar başlıyor

7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimleri için bir kısım yasaklar 28 Mayıs tarihinden itibaren başlıyor.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) hazırladığı seçim takvimi kapsamında, 7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimleri için propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları yarından (28 Mayıs) itibaren başlayacak.

Buna göre, propaganda serbestliği, oy verme gününden önceki onuncu  günün sabahında yani 28 Mayıs'ta başlayacak ve oy verme gününden önceki gün,   saat 18.00'de sona erecek. 
 
Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda  süresinin sona ermesine kadar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya  internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek. 
 
Vatandaşların, elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla,  taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek  suretiyle propaganda yapılamayacak. Ancak, siyasi partiler kendi üyelerine her  zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilecek.

Anket yayınlamak yasak 

Oy verme gününden önceki on günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel  basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve  iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin  veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde  yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtılması yasak olacak. 
 
Bu sürenin dışında yapılacak yayınların, tarafsızlık, gerçeklik ve  doğruluk ilkelerine uygun olması gerekecek. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin  yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek  sayısının, araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunlu  olacak. Bu madde hükümlerine göre yapılacak propagandaların ve yayınların  ilkeleri Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek. 

Törenlere ait yasaklar 

Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden  güne kadar olan süre içinde, devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri,  belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve  bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişilikleri  ve Bankalar Kanununa tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler  dolayısıyla, (açılış ve temel atma dahil) törenler düzenlenmesi, nutuklar  söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda  bulunulması yasak olacak. 
 
Aynı süre içinde Başbakan ve bakanlarla milletvekilleri, yurt içinde  yapacakları seçim propagandasıyla ilgili gezileri makam otomobilleri ve resmi  hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak. Bu maksatla yapacakları gezilerde,  protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalarla törenler yapılamayacak ve resmi  ziyafet verilemeyecek. Başbakan ve Bakanlar seçimle ilgili faaliyetlerinde ve  konuşmalarında 298 sayılı Kanun hükümleriyle bağlı olacak. Ayrıca bu süre içinde  Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili  olarak yapacakları gezilere hiç bir memur katılamayacak.

Seçimlerde liderler nerede oy kullanacak?

7 Haziran genel seçimlerinde liderlerin oyunu nerelerde kullanacakları belli oldu. İşte liderlerin sandığa gidecekleri iller:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oyunu İstanbul’da kullanacak. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran genel seçimlerinde oyunu seçim bölgesi Konya'da kullanacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran 2015'te gerçekleştirilecek olan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oyunu seçim bölgesi olan Konya'da kullanacak. Başbakan Davutoğlu, 6 Haziran'da Antalya'nın ardından Konya'da yapacağı miting sonrası Konya'da kalacak ve 7 Haziran'da oyunu kullanmasının ardından Ankara'ya gelerek seçim sonuçlarını Ankara'dan takip edecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Arjantin İlkokulu'nda oyunu kullanacak.
 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, her yıl olduğu gibi bu yıl da oyunu Ankara'da Beştepe Anıttepe İlköğretim Okulu'nda kullanacak. Bahçeli, seçim sonuçlarını MHP Genel Merkezi'nden izleyecek.
 
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim bölgesi olan İstanbul'da oyunu verecek.