CHP'den tek tip askerlik sistemi önerisi

CHP'nin asker kökenli vekili Dursun Çiçek partisinin yeni askerlik sistemi teklifini açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 03.03.2016 13:34 GÜNCELLEME 03.03.2016 13:34 SİYASET
CHP'den tek tip askerlik sistemi önerisi

CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek,  "tek tip askerlik sistemi" önerdiklerini  belirterek, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyacını etkin şekilde karşılayacak, kamu vicdanında "sadece fakir çocukları askerlik yapıyor, şehit ve gazi oluyor"şeklindeki eleştirileri önleyecek bir sistemi tesis etmek durumunda olduklarını söyledi.

Çiçek, düzenlediği basın toplantısında, CHP'nin askerlik sistemiyle ilgili önerisini açıkladı. TSK bünyesinde görev yapan 600 binden fazla askerin yüzde 42'sinin uzman personel olduğunu ifade eden Çiçek, geri kalan bölümünün zorunlu askerlik sistemi içnde vatan görevini yapan Mehmetçiklerden oluştuğuna dikkati çekti.

FAKİR/ZENGİN AYRIMINI ÖNLEYEN BİR SİSTEM GEREK

"Türkiye'de, TSK'nın ihtiyacını daha etkin bir şekilde karşılayacak, kamu vicdanında 'sadece fakir çocukları askerlik yapıyor, şehit ve gazi oluyor' şeklindeki eleştirileri önleyecek bir askerlik sistemini tesis etmek durumundayız" diyen Çiçek, konuyla ilgili olarak geçen hafta TBMM Milli Savunma Komisyonunda, Milli Savunma Bakanlığı yetkililerinden bilgi aldıklarını, mevcut durumu ve ihtiyaçları birlikte değerlendirdiklerini kaydetti.

ZORUNLU ASKERLİK YAZ TATİLLERİNDE YAPILSIN

CHP'nin; "zorunlu askerlik" adı verilen vatan hizmetinin kamu vicdanında kabul gören eşit ve adil bir sistem dahilinde yaz tatillerinde yapılmasını öngördüklerini, tek tip askerlik sistemi içinde bütün yükümlülere seferberlik halinde vatan savunmasında gerekli olan 10 hafta temel askerlik ve ihtisas eğitimi verilmesini esas alındığını söyledi.

KADINLARA DA ASKERLİK YAPMA HAK VE ÖZGÜRLÜĞÜ

Bu eğitimlerden sonra gönüllü olarak göreve devam etmek isteyen Mehmetçiklere her ay en az asgari ücret seviyesinde maaş ödenmesinin öngörüldüğünü belirten Çiçek, önerinin içeriğiyle ilgili şu bilgiyi verdi:

"Bugün verilen aylık 75 TL'lik harçlık yerine, asgari  bin 300 TL aylık ödeme yapılacaktır. Göreve devam eden askerlerin sigorta primleri dahil her türlü gideri devlet tarafından karşılanacaktır. Özel ihtiyaçları gereği eğitimini tamamlayan ve askerliğe devam etmek istemeyen Mehmetçiklerden en az asgari ücret seviyesinde aylık ödeme yapmasını öngören tek tip askerlik sistemin daha adil olacağı ve TSK’nın uzmanlaşma hedefine hizmet edeceği ortaya çıkmıştır.  Yunanistan, Norveç, İsrail ve Finlandiya dahil bir çok ülkede uygulandığı gibi kadınlara gönüllü olarak askerlik yapma hak ve özgürlüğü verilecektir.  Geçerli vicdani red nedenlerle silahlı askerlik yapmak istemeyenlere 10 haftalık silahsız temel askerlik eğitiminden sonra sivil kamu hizmeti yapma seçeneği verilecektir. Vatan borcunu tamamlayan ve 12 aylık askerlik hizmeti sonrasında göreve devam etmek isteyen Mehmetçiklere ise asgari ücretin en az iki katı tutarında, yani 2 bin 600 TL aylık ödenmesi uzmanlaşmış ordu için önemli bir kaynak ve adım olacaktır."

GENÇLER KARİYER PLANLAMASINDA ZORLANIYOR

Çiçek,  gençlerden ve ailelerinden bedelli askerlik talepleri aldıklarını, Meclisin gençlerin çağrılarına ve sorunlarına çözüm bulmak durumunda olduğunu ifade ederek, "Mevcut sistemin adil olmaması ve kamu vicdanını sızlatması nedeniyle çeşitli istisnalar getirilmiştir. Bir milyon 800 bin üniversite öğrencisi ile birlikte 38 yaşına kadar askerlik görevi tecil edilen milyonlarca genç, kariyer planlamasında ve iş bulmada önemli sorunlar yaşamaktadır. Tek tip askerlik sistemi ile bu sorunların büyük oranda çözülmesi ve kamu vicdanında kabul gören bir askerlik sistemine geçilmesi amaçlanmaktadır" diye konuştu.

UZMAN İHTİYACININ KARŞILANMASI GEREKİYOR

Milli Savunma Bakanlığının önerilerine nasıl baktığı sorusuna karşılık Çiçek, "Yaptığımız görüşmede, buna benzer modeli kendi içinde tartışacaklar ve en kısa sürede tekrar komisyona getirecekler. Özellikle Mehmetçikler açısından şehit ve gazilerin, fakir çocukların askerlik yaptığı, zenginlerin yapmadığı iddialarının yoğunlaştığı dönemde vatan borcunda adalet ve eşitliği sağlamak, herkesin aynı uygulamaya tabi olduğu sistemi kurmak komisyonun da Bakanlığın da Genelkurmay Başkanlığının da temel amacı olduğunu biliyorum. Uzman kadroları var ama bunlara başvuru yetersiz. Bunun çözümü de 10 aylık temel eğitimden sonra teşvikler verirsiniz, özlük haklarını geliştirirsiniz, Güneydoğu'da terörle mücadelede görev alanlara üç asgari ücret düzeyinde ücret  ve ilave imkanlar verirsiniz. Çünkü uzman ihtiyacını karşılamak lazım. Bugünkü ortamda 12 aylık Mehmetçiklerle bu mücadeleyi başarıya ulaştırmak zor" değerlendirmesini yaptı.