Bahçeli: Apo'yu neden mi asamadık

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kanal B televizyonunda konuştu. MHP lideri Bahçeli, kendisine sorulan 'Teröristbaşını neden asmadınız' sorusuna bakın ne cevap verdi..

ABONE OL
GİRİŞ 10.07.2007 00:31 GÜNCELLEME 10.07.2007 00:31 SİYASET
Bahçeli: Apo'yu neden mi asamadık

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, PETKİM özelleştirmesi ile ilgili olarak, "Bu özelleştirme kara gölgeler taşımaktadır ve uzun süre tartışılmaya müsaittir" dedi.


Kanal B Televizyonunda canlı yayınlanan "Başkent Oturumları" programında soruları yanıtlayan Bahçeli, PETKİM ihalesi ile ilgili bir soruya, AK Parti iktidarının özelleştirme politikasının iktidarın özelliklerinden biri olan acelecilik politikası ile örtüştüğünü söyledi. Bahçeli, AK Parti iktidarında pek çok özelleştirme yapıldığını ve bu özelleştirmelerin büyük bir kısmının kamuoyunda tartışmaya sebebiyet verdiğini savundu.


Bahçeli şöyle devam etti: "Şimdi seçime 15 gün var. Türkiye'nin stratejik önem arz eden bir sektörü özelleştiriliyor. Önemli bir milli kuruluşu özelleştirmek için acelece bir davranış içerisine giriliyor. Özelleştirme medya huzurunda kamuoyu bilgilendirilerek yapılıyor. Ama özelleştirme sonucunda hangi kurum özelleştirmede başarı sağlanmış ise o kurum hakkında herhangi bir bilgi bilinmiyor. Ama sonradan bir bakıveriyorsunuz özelleştirmeye talip olmuş olan ve özelleştirme sonucunda PETKİM'e sahip olmuş olan grup içerisinde, Ermeni diasporasının finansmanını organize ettiği iddia edilen bir kişi ortaya çıkıyor. Böyle bir durumda tabii toplumda soru işaretleri beliriyor"


Bu özelleştirme sırasında, "Hükümet üyelerinin TOKİ açılışları ve mitinglerde yer aldığını ve buralarda vakit harcadığını" söyleyen Bahçeli, "Bu özelleştirme kara gölgeler taşımaktadır ve uzun süre tartışılmaya müsaittir" görüşünü dile getirdi. Bahçeli, 22 Temmuz 2007'de Meclisten farklı bir hükümet çıkması halinde ilk alması gereken tedbirlerden birinin özelleştirme politikasını gözden geçirmek olduğunu ifade etti.


"YENİ TBMM YENİ CUMHURBAŞKANINI SEÇMELİ"


 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçiminde "uzlaşma taraftarı olacağını açıkladığı" belirtilerek yöneltilen soru üzerine Bahçeli, "22 Temmuz seçimleri sonrasında oluşacak TBMM, yeni Cumhurbaşkanını, yani 11. Cumhurbaşkanını seçmelidir. Ondan sonra da bir inat uğruna hazırlıksız ve tam kurumsallaşmasını tamamlayamamış bir anlayışla meydana getirilmiş olan Anayasa değişikliğini de gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.


Cumhurbaşkanının devlet başkanı olarak halk tarafından seçilmesi fikrini ilk olarak kendilerinin ortaya koyduğunu anlatan Bahçeli, "Cumhurbaşkanının mevcut Anayasa çerçevesinde demokratik parlamenter rejim içerisinde seçilmesi gerektiğini ifade ediyorum" diye konuştu. Cumhurbaşkanı'nın Meclis'ten de, Meclis dışından da olabileceğini belirten Bahçeli, kendisinin Cumhurbaşkanlığını düşünmediğini ve bu konuda herhangi bir teklif de almadığını söyledi.


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın idamı konusundaki tartışmalarla ilgili olarak, "MHP, 30 bin insanın cinayetinden sorumlu olan bir kişinin idam edilmesi anlayışına sahiptir, bunu da adaleti dengelemek açısından hak görmektedir. Ama şartların ne getirdiğini de dikkate alarak hareket etmek lazım. Anayasayı değiştirecek bir iktidar muktedirliğini versinler ne yapacağımızı görürler" dedi.


Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirerek, "Son günlerde Sayın Başbakan 7 yıl önceki gelişmeleri dile getirerek. MHP'nin yoğunluk kazanmış olduğu illerde 'MHP idamı gerçekleştirmedi' diyerek halkı kandırmaya çalışıyor" görüşünü dile getirdi. Bahçeli, Erdoğan'ın, "MHP mensupları idam konusunda hassastır bu hassasiyeti istismar edersek MHP'yi oy kaybına uğratabiliriz" düşüncesinde olduğunu iddia ederek, "Bunu halkımızın da çok iyi bilmesi lazım ve özellikle de dava arkadaşlarımızın bunu çok iyi anlaması lazım" diye konuştu.


Teröristbaşının yargılanması ile ilgili süreci anlatan Bahçeli, "MHP, 30 bin insanın cinayetinden sorumlu olan bir kişinin idam edilmesi anlayışına sahiptir, bunu da adaleti dengelemek açısından hak görmektedir. Ama şartların ne getirdiğini de dikkate alarak hareket etmek lazım. Anayasayı değiştirecek bir iktidar muktedirliğini versinler ne yapacağımızı görürler" diye konuştu. İdam cezasının kaldırılmasının 57. Hükümet döneminde uzun zaman tartışıldığını belirten Bahçeli, DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit ve ANAVATAN Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın o dönemde kaldırılmasından yana olduklarını anlattı. Bahçeli, "Biz ise Türkiye'nin içinde bulunduğu hassasiyetten dolayı idam cezasının devamından yanaydık, acaba caydırıcı özelliği devam edebilir mi düşüncesiyle" dedi.


"MHP MİLLETVEKİLLERİ HAYIR OYU KULLANDI"


 Bahçeli, idam cezası ile ilgili yasa Meclis'te oylanırken DSP ve ANAVATAN milletvekillerinin kaldırılması yolunda oy kullandığını, MHP milletvekillerinin "hayır" oyu verdiklerini anlattı. Konuştuğu kürsüden ip atması olayı ile ilgili olarak da Bahçeli, bunu Başbakan Erdoğan'ın "asamadılar" sözlerine karşılık olarak ve konunun daha iyi anlaşılması için yaptığını söyledi.


Bahçeli, "126 milletvekiliyle bunu asamadık, bize de astırmadılar çünkü Hükümet'te üçte birsin, Meclis'te beşte bir. Şimdiki iktidar ise 353 milletvekiline sahip şu an. Ve biz bunu asamadık o zaman al bu ipi asıyorsan sen as. Şimdi buradan Sayın Başbakan'ın ders çıkartması lazım. Bu ipin ne anlama geldiğini çok iyi anlaması lazım. Bazı basın organlarındaki köşe yazarlarının bizim ne amacı taşıdığımızı anlaması lazım" diye konuştu. Bahçeli, MHP'nin iktidara gelmesi halinde idam cezasını tekrar Anayasaya koyup koymayacağı yönünde bir soru üzerine, "Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar gerektirirse, ihtiyaç bulunduğu takdirde, toplumsal bir talep çıktığı takdirde gereken her şeyin yapılması lazım" dedi.


BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLLERİ


DTP'lilerin bağımsız olarak Meclis'e girmelerini nasıl yorumlayacağı konusundaki bir soruya Bahçeli, "Bağımsız bir milletvekili olarak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, böyle bir hakkını kullanmış oluyor. Ama buradaki niyet çok önemli. Bu bir projenin sonucu ise, PKK'nın Kandil'i ile Meclis'teki milletvekili arasında fark olmaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Meclis'e milletvekili sıfatıyla gelerek yanlış adım atana o mecliste bulunmaması gerektiğini hatırlatır. Yasal olarak ne gerekiyorsa yapılır" dedi.


İLİŞKİLİ HABERLER:


Bahçeli CHP koalisyonu için ne dedi


Bahçeli: Ecevit'in yanında kabadayı mı olsaydım