Atatürk: Rauf ben namussuz muyum?

M. Kemal Paşa, Meclis kurulunca yetkileri şahsında topladı. Başbakanlığı devretme zamanı gelince üzerinde ittifak yapılan Rauf Bey görevi kabul etmedi. Atatürk, soruyu yöneltti:

ABONE OL
GİRİŞ 17.07.2007 09:56 GÜNCELLEME 17.07.2007 09:56 SİYASET
Atatürk: Rauf ben namussuz muyum?

Ünal TANIK'ın yazısı

23 Nisan 1920'de Ankara'da ilk Meclis açılmış, Kurtuluş Savaşı'nın başlaması yolunda önemli bir adım atılmıştı.

Mustafa Kemal Paşa, o dönemin şartları gereği hem Meclis, hem hükümet başkanlığı görevini yürütüyor, aynı zamanda da Başkumandan olarak bütün yetkileri elinde toplamıştı. İcra Vekilleri Heyeti (Bakanlar Kurulu) ve reisinin, gizli oy ve mutlak çoğunlukla Meclis'te seçilmesi yolundaki kanunun kabul edilmesi ile bakanlar 10 Temmuz 1922'de teker teker istifalarını sundular.

Ertesi gün, Müdafa-i Hukuk grubu idare heyeti, Mustafa Kemal Paşa başkanlığında toplanıp konuyu ele aldı. Uzun tartışmalar oldu. Yeni hükümeti Nafia Vekaleti'nden (Bayındırlık Bakanlığı) istifa eden Rauf Orbay'ın kurmayı yolunda fikir birliği oluştu.

O zamana kadar, muhaliflerle Mustafa Kemal taraftarları arasında hep arabuluculuk yapması ile tanınan Rauf Orbay, bütün milletvekillerinin gönlünü kazanmıştı. Bir taraftan muhalifler, bir taraftan da Mustafa Kemal Paşa'nın yakın arkadaşları Rauf Bey'den bu görevi kabul etmesini istiyordu.

ATATÜRK: BEN NAMUSSUZ MUYUM RAUF?

Haberin devamını bu linkten takip edebilirsiniz

www.cafesiyaset.com