Erdoğan mucizesinin tek bir açıklaması var

Prof. Yılmaz Esmer seçim sonuçlarını ve gündemi değerlendirdi. Prof. Yılmaz Esmer, “Türkiye’de seçim kimlikler üzerinden. Soğan 5 lira olsa da oylar değişmez, vaatlerin de etkisi yok. Erdoğan’ın mucizesi, seçmenle duygusal bağı” dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 01.07.2018 08:18 GÜNCELLEME 01.07.2018 10:44 SİYASET
Erdoğan mucizesinin tek bir açıklaması var

6 yıllık iktidarın potansiyel yıpranma payına rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimden yeniden galip ayrılmasının sırrı ne? Kampanya sürecindeki vaatlerin bir etkisi oldu mu? Türkiye örneği, dünya siyasi literatüründe nereye oturuyor?  Tüm bu soruları Habertürk'ten Kübra Par Bahçeşehir Üniversitesi’nin eski rektörü ve öğretim üyesi siyaset bilimci Prof. Dr. Yılmaz Esmer ile konuştu...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzde 52 ile 16 yılın sonunda yeniden seçim kazandı. 7 Haziran’ı saymazsak da girdiği her seçimden kazanarak çıktı. Dünyada bunun örneği var mı?

 

 

Evet, var. Meksika’da uzun zaman tek parti yönetti. Isveç’te uzun yıllar sosyal demokratlar iktidardaydı, çok yakın geçmişte değişiklik oldu. Meksika’nın demokrasisinde problemler olduğunu söyleyebilirsiniz ama Isveç’in demokrasisine herhalde hiç kimsenin söyleyecek bir lafı olamaz.

Hep aynı siyasi lider mi vardı?

Hayır, liderler değişti. Ama sosyal demokratların partisi hep iktidarda kaldı.

DÜNYADA BİR ÖRNEĞİ YOK

Yıpranmayıp üst üste seçim kazanan lider örneği var mı?

O zor, çünkü liderler değişiyor, yaşlanıyor.

Dolayısıyla Erdoğan’ın dünya siyaset literatürü açısından kendine has bir durum olduğunu söyleyebilir miyiz?

‘ERDOĞAN MUCİZESİNİN' ARKASINDA KURDUĞU DUYGUSAL BAĞ VAR’

Evet, tabii gerçek seçim kazananlardan bahsettiğimiz zaman dediğiniz doğru. Başka örnek varsa da şu an benim aklıma gelmiyor. Aynı parti, aynı ideolojinin kazandığı çok oldu. Ama seçimlere girip üst üste kazanan nadir örneklerden biri diyebiliriz.

Peki, bunu neye bağlıyorsunuz?

Ciddi bir şekilde kişiliğine hayran olunmasına bağlıyorum. Zaten oy vermede de herhangi
bir kararda da duygusal faktörler en önde gelir. Bu konuşmamız sırasında benden nefret ettiyseniz, ben ne söylersem söyleyeyim, bir daha benimle röportaj yapmaya gelmezsiniz.

Önce o duygusal bağın kurulması lazım. Seçmen davranışı da buna benzer bir şeydir.