Askerden açık laiklik mesajı geldi

Kara Kuvvetleri Komutanı Org. İlker Başbuğ'dan laiklik konusunda önemli açıklamalar yaptı. 'Laiklik konusu tartışmaların içerisine çekilmemelidir' Başbuğ net konuştu:

ABONE OL
GİRİŞ 24.09.2007 13:07 GÜNCELLEME 24.09.2007 13:07 SİYASET
Askerden açık laiklik mesajı geldi

Kara Harp Okulu töreninde konuşan Kara Kuvvetleri Komutanı Org. İlker Başbuğ, Anayasa'daki laiklik tanımına geniş yer ayırdı.Başbuğ, laiklik için 'Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan tüm değerlerin temel taşı' dedi ve bu kavramın tartışma içine çekilmemesini istedi. Başbuğ, 'Laiklik cumhuriyetin temel değeridir. Laillik konusu tartışmaların içerisine çekilmemelidir. TSK temel yapı ve değerlerin korunmasında taraftır.' dedi.

"ATATÜRK'ÜN DEVRİMİNİN TEMEL HEDEFİ ULUS DEVLETİN YARATILMASIDIR"


Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşu ve gelişiminin bir devrim olduğunu ifade eden Orgeneral Başbuğ, Atatürk'ün gerçekleştirdiği devrimin ana hedefinin ulus devlet ve Türk ulusunun yaratılması olduğunu belirterek, şunları kaydetti:


"Atatürk'ün ulus devlet anlayışı dinsel ve etnik temellere bağlı değildir ve bağlanmaya da çalışılmamalıdır. O'nun devrimi ümmet toplumundan laik ulus devlete dönüşümdür. Bu nedenle laiklik ilkesi Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan tüm değerlerin temel taşıdır.


Ne gariptir ki, dün olduğu gibi bugün de, laiklik karşıtı hareketlerin ve etnik milliyetçilerin öncelikli ve ortak bir hedefi vardı. O da ulus devlet yapısıdır.


Laiklik karşıtı hareketler ulusun oluşumunda din temelini hakim kılmaya çalışırken, etnik milliyetçiler ise ulus devlet anlayışını etnik farklılıkların görülmemesi, yok edilmesi şeklinde anlatmaya ve ulus devletin ortak değerlerini, paydalarını zayıflanmaya çalışmaktadırlar."


Laiklik ilkesinin ulus devlet ve Atatürk milliyetçiliği anlayışının olmazsa olmaz koşulu olduğunu ifade eden Orgeneral Başbuğ, "Anayasadaki laiklik ilkesine ilişkin işlevsel tanımlar tartışma konuları içerisine çekilmemelidir" diye konuştu.


Orgeneral Başbuğ, Cumhuriyetin temel nitelikleri olan demokratik, laik, sosyal ve hukuk devleti niteliklerine sahip çıkma ve koruma görevinin, "kendisini Türk ulusunun bir ferdi olarak hisseden herkese" düşen bir görev olduğunu ifade ederek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de bu yapı ve niteliklerin korunmasında her zaman taraf olduğunu ve olmaya devam edeceğini vurguladı.