Avrupa'ya vizesiz giriş için kritik açıklama!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile AB temsilcileri Mogherini ve Hahn ile düzenlediği ortak basın toplantısında, " Vize serbestisi için 7 kriter kalmıştı, 6'ya düştü, bu kriterleri de tamamlayarak vize serbestisine geçmiş olacağız" dedi. Hahn, ise "Vize ve Gümrük Birliği için bazı ülkeleri ikna etmeye çalışıyoruz." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 22.11.2018 12:20 GÜNCELLEME 22.11.2018 12:20 SİYASET
Avrupa'ya vizesiz giriş için kritik açıklama!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ile ortak basın toplantısı düzenledi.

 

 



Çavuşoğlu burada yaptığı konuşmada şunları söyledi;

"Bugün de Türkiye AB ilişkilerinin stratejik önemini bir kere daha vurguladık. Türkiye AB'ye aday ülkedir. Karşımıza siyasi engeller çıkarılmamalı. Türkiye'yi dışlayan aday bir ülke olduğunu inkar eden açıklamaların hiçbir önemi yoktur. Komisyon sözcüsünün yaptığı açıklama önemlidir. AB'nin özellikle kilitlediği kapıları kendi için açması gerektiğini öneriyoruz.

18 MART MUTABAKATI HER İKİ TARAFIN YARARINA

Diğer taraftan 18 Mart mutabakatının tam anlamıyla her iki tarafın uygulaması iki tarafın yararınadır. İyi bir iş birliğimiz var ama AB'nin 18 Mart Mutabakatı'nın bazı koşullarını uygulaması gerekiyor. bu mutabakatın içinde 5 fasılın açılması var fakat bazı ülkeler sebebiyle bu fasıllar açılmamıştır.

PKK KARARI ÖNEMLİ

 

 

Terörle mücadele özellikle hem bizim hem de AB için önemlidir. Ülkemiz ve AB ülkeleri terör saldırılarına maruz kalmıştır. Her alanda AB ile yakın iş birliği içinde olmamız iki tarafın yararınadır. AB'den somut destek beklemek en doğal hakkımızdır. En son PKK ile ilgili alınan karar önemlidir.

VİZE MUAFİYETİ

Gümrük birliğinin güncellenmesi her iki tarafın yararınadır. Son zamanlarda AB tarafında İPA kesinti gördük. Bu kesintiler Türkiye ekonomisini batırmaz ama Avrupa Birliği imajını olumsuz etkiler. Vize muafiyeti konusu ele aldık. Vize serbestisi için 72 kriterden 7 kriter kalmıştı. 6'ya düştü. Ne yapacağımızı bugünkü toplantıda da ele aldık. İnşallah bir önce vize serbestisine de geçmiş olacağız."

MOGHERINI: TÜRKİYE AB'NİN ADAY ÜLKESİDİR VE STRATEJİK ORTAKTIR

AB Yüksek Temsilcisi Mogherini, Türkiye'nin AB ile ilişkileri güçlendirme ve reform çabalarını artırma kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'dan sonra söz alan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Türkiye Avrupa Birliği'nin aday ülkesidir ve stratejik ortağıdır" dedi. 

Mogherini, "Mülteci konusunda destek vermeyi sürdüreceğiz. Yakın işbirliği konusunu görüştük. Aralık başında yine bir araya geleceğiz. Avrupa Birliği güçlü bir Türkiye istiyor. Türkiye'nin demokratik bir ülke olmasını istiyoruz. Pozitif ilişkilerimiz olduğunu söylemek istiyoruz. Her iki taraf ve bölge için önemli çalışmalar yapmak istiyoruz. Dış politikada birlikte çalışmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Mogherini, "Cezaevinde olan Selahattin Demirtaş'ın yakında serbest bırakılmasını umuyoruz" dedi.

HAHN: YAKIN KOMŞULARIZ, ORTAK ÇIKARLARIMIZ SÖZ KONUSU

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da Türkiye ile AB ilişkileriyle ilgili açıklamalar yapıyor. Hahn, "Yapıcı görüşme oldu, bu gelecekteki işbirliği için önemli. Yakın komşularız, ortak çıkarlarımız söz konusu. İstikrarlı ve güvenli bir Türkiye olsun istiyoruz. Akademisyenlere gözaltı konusunda bazı kaygılarımız var" dedi. 

Hahn, "Vize ve Gümrük Birliği için bazı ülkeleri ikna etmeye çalışıyoruz. Ancak Vize serbestisi için belli kriterler var. Mülteciler konusunda Türkiye'nin çabalarının farkındayız" şeklinde konuştu.