ABD Temsilciler Meclisi, Ermeni tasarısını kabul etti

Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyeti'nin 96'ncı yıl dönümünde ABD Kongresi'nin alt meclisi Temsilciler Meclisi, skandal bir karar imza attı. ABD Temsilciler Meclisi'nde, Ermeni Soykırımı karar tasarısını nihai oylamaya götüren usul oylaması 11'e karşı 405 oyla kabul edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 30.10.2019 01:31 GÜNCELLEME 30.10.2019 11:32 SİYASET
ABD Temsilciler Meclisi, Ermeni tasarısını kabul etti

ABD Temsilciler Meclisinin Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonuna ilişkin Türkiye'ye bazı yaptırımlar getirilmesini öngören yasa tasarısını oy çokluğu ile kabul etmesinin ardından Türkiye'den çok sert tepkiler geldi. 

 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: REDDEDİYORUZ

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "ABD Temsilciler Meclisi’nce bugün kabul edilen kararı reddediyoruz." denildi ve "Barış Pınarı Harekatımız gerekçe gösterilerek ülkemize yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesini şiddetle kınıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

 

ÇAVUŞOĞLU: 'KARAR YOK HÜKMÜNDEDİR'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "Barış Pınarı Harekatı’yla büyük oyunu bozduk. Projeleri hüsrana uğrayanlar raflardaki köhne tasarılara sarıldılar. Bizden bu yolla intikam alacaklarını sananlar yanılıyorlar. Tarihi siyasete alet edenlerin bu utanç verici kararı; Hükümetimizin ve Halkımızın gözünde yok hükmündedir!" dedi.

KALIN: ÖNCE KENDİ TARİHLERİNE BAKSINLAR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin skandal kararına ilişkin "Amerikan Temsilciler Meclisi’nin Ermeni tasarısı, tarihin siyasete alet edilmesinin utanç verici örneklerinden biridir. Türkiye’ye soykırım suçlamasında bulunanlar önce kendi tarihlerine ve destekledikleri Asala ve PKK terör örgütlerinin kanlı geçmişine baksınlar." açıklamasında bulundu.

FAHRETTİN ALTUN: ZARARLI SONUÇLARI OLACAKTIR

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye'ye yaptırım uygulanmasına ilişkin yasa tasarısının kabul edilmesine dair şunları kaydetti:

“ABD Temsilciler Meclisi’nin Türkiye’ye yaptırım uygulamakla tehdit eden yasa tasarısı stratejik müttefiklik ruhuna doğrudan ters düşmektedir.
Tasarının, ABD yönetimi ile Türkiye’nin 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı hedeflediği bir zamana denk gelmesi, ABD hükümetinin bir politikasının da ihlalidir.

Terör örgütünü korumak için NATO müttefikine yaptırım uygulamaya kalkmak ancak ve ancak stratejik bir vizyonsuzluk ve sahadaki gerçeklerden kopuş olarak tanımlanabilir.

Bu yasa tasarısı, Türkiye’nin terör örgütleriyle mücadele etmedeki kararlılığını engelleyemez, yalnızca ikili ilişkilerimizin geleceğini tehdit altına alır ve bu ilişkilere zarar verir.

İlişkilerimize zarar vermeye yönelik bu girişimlerin, mevcut ikili iş birliğimizin birçok alanında uzun vadede zararlı sonuçları olacaktır.

Bütün uluslararası platformlarda meşru güvenlik endişelerimizi dile getirmeye, uluslararası güvenlik ve bölgemizde barış için terörün bütün türleriyle mücadele etmeye devam edeceğiz.”

405 EVET, 11 HAYIR

“Ermeni soykırımını anmanın ABD politikası olduğu, soykırımı inkâr çabalarının reddedildiği ve bu konuda eğitimin desteklendiği” ifade edilen tavsiye niteliğindeki karar tasarısının bağlayıcılığı bulunmuyor. Söz konusu karar 405 ‘evet’e karşı 11 ‘hayır’ oyu ile geçti.

Benzer tasarı 2010’da da gündeme gelmiş, Türkiye’nin tepkisi üzerine dönemin başkanı Barack Obama’nın devreye girmesiyle Temsilciler Meclisi’nde oylanmamıştı. Türkiye’ye yaptırım öngören yasa tasarısı ise 400 ‘evet’e karşı 16 ‘hayır’ ile kabul edildi.

Tasarı sonraki aşamada Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’da ele alınacak. Burada da kabul edilmesi halinde son onay için ABD Başkanı Donald Trump’ın önüne gidecek. Trump’ın veto yetkisi bulunuyor.