MB'ye itiraz eden CHP'nin son tezatı

Kamu bankalarının İstanbul’a taşınması-na kesinlikle karşı çıkan CHP’nin 'İş' kendine gelinece çok farklı bir tavır takındığı ortaya çıktı. 2000'deki ani taşınmanın perde arkası:

ABONE OL
GİRİŞ 16.01.2008 10:37 GÜNCELLEME 16.01.2008 10:37 SİYASET
MB'ye itiraz eden CHP'nin son tezatı

Hükümetin, İstanbul’un finans merkezi yapılması kapsamında gündeme getirdiği Merkez Bankası’nın ve üç kamu bankasını merkezinin İstanbul’a taşınmasına ilişkin projeye, CHP Lideri Deniz Baykal ve CHP milletvekilleri ağır eleştiriler yöneltti.


CHP Lideri Baykal, taşınmayla ilgili yaptığı açıklamada, taşınma projesinin ‘Ankara’nın içini boşaltma projesi’ olduğunu öne sürerek ‘Bunun altında Ankara kompleksi, Cumhuriyet kompleksi ve Atatürk kompleksi yatıyor’ demişti. Bugün, Merkez Bankası ve kamu bankalarının İstanbul’a taşınmasına karşı çıkan CHP, Atatürk’ün parasıyla kurulan İş Bankası’nın İstanbul’a taşınmasına tepki göstermedi.

CHP İŞ BANKASI’NDA HİSSEDAR

Atatürk'ün, kuruluşunda 250 bin YTL sermaye koyduğu Türkiye İş Bankası, 2000 yılında sezsiz sedasız merkezini İstanbul’a taşıdı. Sözkonusu taşınma kararı da, banka yönetim kurulunun kararıyla gerçekleştirildi.Ve karar doğrultusunda anasözleşmede değişikliğe gidildi.


Bankanın merkezinin İstanbul’a taşınması kararını alan İş Bankası yönetiminde ise, Atatürk’ün yönetimini CHP’ye bıraktığı yüzde 28’lik hissesinin karşılığında CHP’nin dört üyesi de bulunuyor. Yönetim kurulu toplantısında, taşınma kararı CHP’li üyelerin de desteği ile alınırken, CHP de taşınmaya karşı çıkmayarak, Atatürk’ün bankasının merkezinin İstanbul’a taşınmasına örtülü olarak destek çıkmış oldu.