'AİHM başörtüsüne karşı olamaz'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye'yi temsil edecek ilk kadın yargıç Işıl Karakaş, başörtüsü yasağı ve 301. madde hakkındaki önemli açıklamalar yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 24.01.2008 03:54 GÜNCELLEME 24.01.2008 03:54 SİYASET
'AİHM başörtüsüne karşı olamaz'

Beyza Akyüz ve Behçet Güngör'ün haberi


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye'yi temsil edecek isim dün belli oldu: Prof. Dr. Ayşe Işıl Karakaş. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Karakaş, Türkiye'den AİHM'deki ilk kadın yargıç olacak. Karakaş, AİHM'ye seçilmesinin ardından verdiği ilk demeçte TCK'nın 301. maddeysine ilişkin vurgularda bulundu. Karakaş, 301. maddenin ifade özgürlüğü önünde engel oluşturduğunu, maddede değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.


301. maddenin, "uygulamasında sorun taşıyan bir madde olduğunun çok açık olduğunu" belirten Karakaş maddeyle ilgili "uygulamada istenen açılım sağlanamadı. Gördüğümüz kadarıyla çok fazla açılmış dava var. Dolayısıyla bu maddede bir değişiklik yapılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.


İÇ HUKUK AİHM'Yİ ETKİLİYEBİLİR


Başörtüsü yasağının kaldırılmasına ilişkin tartışmaları değerlendiren Prof. Karakaş, bu konuda düzenleme yapılırken yargı kararları ve uluslararası hukukun da dikkate alınması gerektiğini söyledi.


Karakaş, AİHM'nin başörtüsü yasağı konusunda yargı kararını haklı bulduğu Leyla Şahin davasına da değindi. Işıl Karakaş, bu kararın AİHM'ye yapılacak başvurular için bir örnek oluşturduğunu ancak iç hukukta yapılacak değişikliklerin de Strasbourg'un kararını etkileyebileceğini söyledi. Karakaş şöyle konuştu: “Mahkeme benzer durumlarda benzer kararlar verecektir. Bu konuda iç hukukta bir değişiklik olursa ve bu değişiklik karşısında bireysel başvuru gündeme gelirse iç hukuk yolları tüketildikten sonra o başvuru karşısında AİHM de yeni hukuki düzenlemelere göre farklı bir karar alabilir." Karakaş, Türkiye'nin kendi iç hukukunu Avrupa hukukuna uygun hale getirdiği oranda hakkında o kadar az dava açılacağını belirtti. Karakaş, Türkiye'nin öncelikli görevinin, ihlal iddialarını en aza indirecek şekilde hem yasal düzenlemelere, hem de uygulamaya önem vermesi olduğunu kaydetti.


ÇOK MUTLU VE GURURLUYUM


AİHM yargıçlığına seçilmesine ilişkin olarak da “bir hukuk profesörü olarak, böyle bir göreve seçilmiş olmaktan dolayı çok mutluyum, çok gururluyum. Hukuk mesleğindeki en yüksek görevlerden bir tanesi olarak düşünüyorum" ifadesini kullandı. Karakaş, seçilmesi kararının kendisi için sürpriz olmadığını söyledi.


Kendisi gidiyor eşi kalıyor


Işıl Karakaş, AKPM Genel Kurulu'nda 185 oyun 136'sını alarak ilk turda yargıç seçildi. Diğer adaylar Prof. Dr. Ruşen Ergeç 27, Prof Dr. Ali Dursun Ulusoy ise 15 oy aldılar. Karakaş, 6 yıllığına AİHM yargıçlığı yapacak. Mayıs ayında görevine başlayacak olan Karakaş'ın görev süresinin 9 yıla çıkma olasılığı da var. Kadınların yüksek yargı organlarında az temsil edildiğini belirten Karakaş, "Bu oranı az da olsa yükseltmiş bulunuyorum. Burada hele de Türkiye'den bir kadının olması önemli" dedi. Yeni görevi nedeniyle Strasbourg'a yerleşecek olan Karakaş, eşi Eser Karakaş'ın Türkiye'de kalacağını


belirtti.


Bir 301 davası da yazar Demirer'e


Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından Ankara'da düzenlenen protesto eylemine katılan yazar Temel Demirer'e 301. maddeden dava açıldı. Geçen yıl 20 Ocak'ta protesto gösterisine katılan Demirer, devletin Dink cinayetini önleyemediğini söyleyerek yetkilileri ve bazı kurumları eleştirmişti. Demirer hakkında bu eleştirilerinden dolayı TCK'nın 301. maddesinden Ankara 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Ankara Cumhuriyet Savcısı Levent Savaş'ın hazırladığı iddianame polis tutanaklarına dayandırıldı. Demirer hazırlık soruşturmasında iddiaları reddetti.


YENİŞAFAK