Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a sert tepki: Hadsizlik!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Ayasofya açıklaması: Ayasofya kesinlikle uluslararası bir konu değildir. Ulusal egemenlik konusudur. Yunanistan'ın bu konuları gündeme getirmesi hadsizlik.

ABONE OL
GİRİŞ 11.06.2020 11:24 GÜNCELLEME 11.06.2020 14:47 SİYASET
Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a sert tepki: Hadsizlik!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Ayasofya açıklaması: Ayasofya kesinlikle uluslararası bir konu değildir. Ulusal egemenlik konusudur. Yunanistan'ın bu konuları gündeme getirmesi hadsizlik.

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu NTV canlı yayınına katılırak gündeme dair soruları yanıtladı. Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

AYASOFYA'NIN STATÜSÜ

Ayasofya kesinlikle uluslararası bir konu değildir. Kimse Türkiye'yi sorgulamasın. ABD gibi bir ülkenin Türkiye'yi sorgulaması abesle iştigal. Irkçılık var, Müslüman düşmanlığı, yabancı düşmanlığı var. 

Türkiye ise tam tersini yapıyor. Böyle bir durumda Ayasofya'nın tartışmaya açılması, fetihten 567 yıl sonra Ayasofya'yı hatta İstanbul'u tartışmaya açmak manidar. 

1972 UNESCO sözleşmesine baktığımızda herhangi bir mülkiyetin tarihi dokusunun başka bir şey ama o mülkiyetin bu şekilde cami ya da başka türlü kullanılmasına ilişkin bir şey yoktur.

Bir derneğimiz Danıştay'a başvurdu. 2 Temmuz'da Danıştay kararını verecek. Burası bizim kendi egemenlik alanımız. 

YUNANİSTAN'LA GERGİNLİK

Esasen dini azınlıkların hakları konusunda sadece bize değil, dünyaya ders verecek en son ülkelerden biri Yunanistan. 

Avrupa'da camisi olmayan tek başkent Atina. Selanik'te sürekli açık bir cami yoktur. 

Batı Trakya'da Türk azınlıkların seçtiği müftüler namaz kıldırdığı için ceza aldı. Oradaki Türk azınlık, Türk adını da kullanamıyor. Yunanistan bu konuda üç kere mahkum edildi. 

Anlaşmaya gelecek olursa, İyon Denizi'nde olduğu için bizi ilgilendiren bir durum yok. Yani Doğu Akdeniz ve Ege'yi ilgilendiren bir durum yok.

Bu anlaşma esasen, gerçekleri görme bakımından çok anlamlı bir anlaşmadır. Yunanistan bugüne kadar adaların hatta kayaların ana kara gibi kabul edilmesini istiyordu. Kendi anakarasına uzak adaların tam yetkinliği olamaz. 

Ege'de Akdeniz'de bizim savunduğumuzu Yunanistan, İtalya'yla yaptığı anlaşmada kabul etmiş.  Bizim tezlerimizin haklılığı tescillemiş oldu.

MISIR'LA İLİŞKİLER

En akılcı yol Türkiye'yle diyalog. Bizim Mısır'da darbeye karşıyız. Mısır halkı bizim kardeşimiz. Ayrıca Mısır, Ortadoğu için, İslam dünyası için önemli. Güçlü ve istikrarlı bir Mısır'a İslam dünyasının ihtiyacı var.

LİBYA'DA SON DURUM

Bu ateşkes çağrısı bizim için ölü doğmuştur, samimi değildir. Burada Sarrac yoktu, onun olduğu ortamlarda Hafter ateşkesi kabul etmedi. 

Rusya'nın isteğiyle Hafter kabul etti ancak Moskova'da gerçek yüzünü gördük. Oradan Berlin'e gittik. Hafter BM'nin de onayladığı belgeyi reddetti. 

Madem Hafter'e ateşkesi kabul ettirme gücünüz var da neden Berlin'de yaptırmadınız? Hafter meşruiyetini tamamen kaybetti. Tek meşru taraf Sarrac tarafı. Hafter ülkeye el koyduğunu ilan etti. Sonrasında sahada sürekli kaybetti. Şimdi Kahire'den açıklama geliyor. BM çatısı altında bir bağlayıcı ateşkese gidebiliriz. 

Hafter şu anda petrol ihracatını engelliyor. Bunlara korsan bir şekilde el koydu. Libya'nın geleceğinde olmadığını kendisi ispat etmiştir. 

ERDOĞAN'IN LİBYA AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanımız, Trump'la Libya'yı görüştü. Amerika nedense Libya'da çok aktif değil. Bu bölgenin istikrarı NATO'nun da faydasına. ABD'nin de burada biraz daha aktif rol oynaması lazım. ABD'ye uzman düzeyinde çalışacağız daha sonra bunları bakan düzeyinde ele alacağız. Konuyu liderlerin seviyesine çıkardıktan sonra iki başkan bunu değerlendirecektir.

İSRAİL'İN İLHAK PLANI

Bu konuda çok çaba sarfediyoruz. BM Genel Kurulu'ndan çok önemli iki karar aldırdık. İslam dünyası ümmet olarak kararlı duruşumumuzu korumamız lazım. Uluslararası toplum da ilhak planına karşı. Yüzyılın planınında gerçekçi olmadığının farkında. 

İslam İşbirliği Teşkilatı, Kudüs için Filistin için kurulmuştur. Bu yüzyılın planıyla zikzak çizen ülkeler oldu. Bu sadece İslam dünyasının meselesi değil. O nedenle Ortadoğu dörtlüsünün diğer üyelerini harekete geçiriyoruz.  

Bir konferans düzenleyip, İsrail'e bir mesaj vermemiz lazım.