AK Parti-MHP karşı karşıya geldi
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Vakıflar Kanunu AK Parti ve MHP'li vekiller arasında kavga çıkardı.
ABONE OLDevlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Vakıflar Kanunu ile vakıf müessesesinin yeni bir evreye girdiğini söyledi.
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderilen Vakıflar Kanunu, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Kanunun kabulünün ardından teşekkür konuşması yapan Hayati Yazıcı, düzenlemeyle vakıf müessesesinin yeni bir evreye girdiğini belirtti. Düzenlemeyle ilgili bilgi veren Yazıcı, Yasada, Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde "Dış İlişkiler Daire Başkanlığı"kurulmasının öngörüldüğünü anımsatarak, "Bundan böyle Kosova'da, Sırbistan'da, Bosna Hersek'te, Bulgaristan'da, Yunanistan'da, Suriye'de, Cezayir'de, nerede bir ecdat vakıf eseri varsa, bunlar bu daire başkanlığı, yani Türkiye tarafından restore edilecek, bakım ve onarımı yapılacaktır. Bu Yüce Meclis, bununla tarihe not düşmüştür. Ben de Meclisin önünde saygıyla eğiliyorum" dedi.
Türkiye'de kimsenin kuşku ve şüphesi olmaması gereğine işaret eden Yazıcı, "Türkiye'de her konuda hakkı, hukuku gözeten, duyarlı Cumhuriyet hükümeti vardır. Bu Hükümetin tek hedefi, hiçbir ayrım yapmadan herkese hizmet vermektir" diye konuştu.
"MASUM BİR YASA DEĞİL"
Yasanın atamaları düzenleyen 68. maddesinde verilen değişiklik önergesi üzerinde konuşan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, sözün sonuna gelindiğini belirterek, yaklaşık 20 günden beri süren görüşmelerde parti olarak iktidara her türlü uyarıyı yaptıklarını söyledi. "Bu ısrar ve inat niye? Bu yasayla, ülkenin ve milletin hangi sorununu çözeceksiniz" diyen Şandır, yapılan düzenlemenin ülke ve millet için olmadığını, AB ve ABD'nin istemesi nedeniyle çıkarıldığını savundu.
Şandır, "Bu yasa bize göre masum bir yasa değil, Türk milletinin egemenlik ve bağımsızlığına açık bir saldırıdır. Lozan'a, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve Anayasaya aykırıdır. Bu siyasi bir karardır, sonuçları da siyasi olacaktır. Bu yasa, Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanma ve yıkımının bir benzerini hazırlayan ihanet yasasıdır" diye konuştu.
Sürecin 2002 yılında çıkarılan yasayla başladığını ve "Türk milletinin bu filmi daha önce gördüğünü" ifade eden Şandır, "Bu kadar geniş özgürlükleri Lozan'ı ihlal etmeden veremezsiniz" görüşünü savundu. Şandır, yasanın, "Türkiye'nin ve Türk milletinin geleceğini kaosa iteceğini" ileri sürerek, "Bu yasa şimdi çıktı ama iktidar olduğumuzda bu yasayı olması gerektiği şekle döndürecek ve iptal edeceğiz" dedi. Konuşmaların ardından yasa kabul edildi.