CHP'nin Genelkurmay'a öfkesi bitmiyor

CHP Genel Başkan adayı ve Samsun milletvekili Haluk Koç da partisi ve Genelkurmay arasındaki tartışmalara katıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.03.2008 17:50 GÜNCELLEME 05.03.2008 17:50 SİYASET
CHP'nin Genelkurmay'a öfkesi bitmiyor

CHP Genel Başkan adayı ve Samsun milletvekili Haluk Koç, "Sosyal demokrat bir partinin, grup salonlarında savaş çağrılarını çok yüksek perdeden ifade etmesi ne kadar yanlışsa, demokratik bir ülkenin güvenlik konusundaki en yüksek yetkilisinin kırıcı konuşmaları da o kadar kötüdür" dedi.

Koç, Doğuş Üniversitesi'nin Acıbadem'de bulunan yerleşkesinde öğrencilerle bir araya gelerek, '21. yüzyılda Türkiye'nin bugünkü iktidarı tarafından idare edilip edilemeyeceği kavramı" konusunda bir konuşma yaptı.

"CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın dün TBMM'deki Grup toplantısında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) yönelik yaptığı eleştirilerinden büyük üzüntü duyduğunu" ifade eden Koç, "Sosyal demokrat bir partinin, grup salonlarında savaş çağrılarını çok yüksek perdeden ifade etmesi ne kadar yanlışsa, demokratik bir ülkenin güvenlik konusundaki en yüksek yetkilisinin kırıcı konuşmaları da o kadar kötüdür" diye konuştu.

"Türkiye ve dünyanın 2001'den itibaren okyanus ötesinden çok uluslu şirketler tarafından idare edilen bir yer haline geldiğini, eşitsizliklerin oluştuğunu, zenginin daha zengin, fakirin daha fakir olduğu bir sürecin başladığını" kaydeden Koç, "Mikro milliyetçilikler kendini gösterdi ve bu coğrafyada tarihin bu önemli döneminde ayrıca mikro dincilik de ortaya çıkarılarak, dinci ve ırkçı siyasetler sahneye konuldu" dedi.

Türk siyasetinin de "lider oligarşisi" ve siyaset yapanların dudağından çıkacak iki kelimeye hapsolduğunu öne süren Koç, bu yeni çağın yeni dünya düzenini oluşturmak isteyenlerin sivil toplum örgütlerini ön plana çıkararak yeni dünya düzeninin özendiricileri olduklarını ifade etti.

"Her ne koşulda olursa olsun özelleştirme yoksullaştırmaktır" sözü bulunduğunu kaydeden Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu söze katılıyorum. Türkiye'yi yeni dünya düzeninin ayağı yapmak isteyenler özelleştirme adı altında Cumhuriyet'in kazanımları olan her şeyi elimizden aldılar. Halbuki ABD ve Fransa gibi ileri ülkeler, kendi önemli şirketlerini satmamak için direnen ülkeler oldular. Ülkemizde yolsuzluklarla ilgili bir süreç başladı böylece... TV karşısında, 'şeffaf satıyoruz' diyenler, istenilen kişiyi ihaleye çıkarıyorlar ve ona satıyorlar. Bu şeffaflık değil, kandırmacadır. İleri ülkelerde olan örgütlülük ve sendikacılık bizde bitti ve CHP buna mani olamadı."

CHP'nin gelinen noktada temel sorunları olduğunu ve iktidarın örgütsüz toplum oluşturma gayretlerine direnemediğini savunan Koç, "Bırakın bunları, CHP, 12 Eylül ile hesaplaşma tavrını bile ortaya koyamadı" diye konuştu.

CHP'nin ülke siyasetini belirleyen bir çizgide olamadığını ve AK Parti'yi geriden takip ettiğini, onun oluşturduğu gündeme göre politikalar belirleyerek konuşmalar yaptığını ileri süren Koç, "Dünyayı ve Türkiye'yi tehdit eden bu eşitsizlikler, olumsuzluklar mutlaka cevabını bulacaktır" dedi.