Belediye Başkanı Geylani açıkladı: Tatvan'a sporcu fabrikası kurulacak

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, Haber7 Muhabiri Gamze Türk'ün sorularını yanıtladı. Geylani, Tatvan'da yapılan çalışmaları anlattı ve "sporcu fabrikası" müjdesini verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 01.10.2021 11:20 GÜNCELLEME 01.10.2021 11:21 SİYASET
Belediye Başkanı Geylani açıkladı: Tatvan'a sporcu fabrikası kurulacak

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, Haber7 Muhabiri Gamze Türk'ün sorularını yanıtladı.

Tatvan'da birçok önemli turistik mekan var. Zarar görmemesi için sahip çıktığınızı görüyoruz. Bunun en önemli örneklerinden biri bir kısmı Tatvan’da bulunan Nemrut Kalderası ve çevresi için sizin ‘korumak için elimizden geleni yapacağız’ açıklamanız oldu. Bu çerçevede Tatvan’a turizm açısından verdiğiniz değeri sormak istiyorum? 

Tatvan bölgenin cazibe merkezi. Genelde Doğu ve Güneydoğu'nun tercih ettiği yazın zaman geçirmek istedikleri bir merkez. Tanınan bir ilçeyiz. Tabii Türkiye genelinde buna benzeyen çok doğal güzellikler olduğu için ulusal da pek tanımıyor. Gelenlerin aklında çok iz bırakmış bir ilçeyiz. Turizm potansiyeli çok yüksek.

Van Gölü kıyısına sınırız. Van Gölü Türkiye’nin en büyük gölü olmasının yanı sıra dünyanın en büyük sodalı gölü. Biz orada Van denizi deriz. Bir yanda da Nemrut Kardelyası var. Nemrut Kardelyası da dünyanın en büyük ikinci krater gölünü içerisinde bulunduran UNESCO’ya aday bir yerimiz.

TATVAN'A JEOPARK

Jeopark çalışmamız olacak. Türkiye’de çeşitli başvurular var ancak potansiyel olarak en başta gözüküyoruz. Çok geniş bir merkez alanı aslında Bitlis. Tatvan değil de Bitlis'i merkez olarak aldığımızda 3-4 gününüzü hiç sıkılmadan geçirebileceğiniz turistik bir alan. Aynı zamanda rakım olarak da deniz seviyesinden 1650 metre.

HAYDARPAŞA'DAN TATVAN'A TEK TREN

Serin bir yazı var. Yazın sıcaktan bunalanlar Tatvan‘ı tercih ediyorlar. Hızlı bir yapılaşma da başladı. Otel anlamında baktığımızda da yeterli yatak sayımız mevcut. Tatvan Uluslararası bir güzergah üzerinde. Haydarpaşa‘dan kalkan tren Tatvan'a kadar geliyor. Oradan feribotlara biniyor. Van Gölünde Türkiye’nin en büyük feribotları var. Feribotlar Tatvan‘dan Van’a, tren Tahran'a kadar devam ediyor. Aynı zamanda stratejik bir konuma da sahip. 

VAN GÖLÜ'NDE ORTAYA ÇIKAN MİKROBİYALİTLER

Basında Van Gölü ile alakalı de haberler görüyoruz. Gölün suyunun çekilmesiyle birlikte mikrobiyalitler ortaya çıktı. Bu mikrobiyalitler nedir birinci ağızdan duyalım istiyorum? Ek olarak ‘Van gölü suyu korona virüse karşı kullanılacak’ şeklinde de bir haber gördük. Bu ne kadar doğrudur?  

Mikrobiyalitler binlerce yılda oluşan Peribacalarına benzer yapıların su içerisinde oluşmuş hali. Özellikle su altı turizmi için çok güzel bir şey. Sular çekilince kıyıdakiler gözükmeye başladı. Tabii bunun daha iyileri yer altında.  

Van Gölü sodalı bir su. İçerisinde tek bir balık yaşar o da kefaldir. Nisan ve temmuz aylarında da yumurtalama dönemi var. Orada kutsal yolculuk dediğimiz bir yolculuk var. Nisan ayında balıkların şelaleye doğru yaptıkları ters yüzüş de izlemeye değer.  

"VAN GÖLÜ'NÜN SUYU ŞİFALI"

Van Gölü’nün şifalı etkisini biz zaten görüyorduk. Bir botoks etkisi yaratır. Birkaç gün Van Gölü’ne girdiğimiz zaman vücudunuzdaki o parlaklığı görürsünüz. Sivilce gibi yaralar bir bakarsınız iyileşmeye başlar. Sinüzite çok iyi gelir hemen akıntıları boşaltır. Korona virüse iyi geldiği haberlerini duyduğumuzda biz de çok şaşırdık. Büyük ihtimalle de faydası vardır. Şifalı bir su olduğunu biz görüyoruz. 

Tatvan’da ilçenin değişik yerlerinde alt ve üstyapı çalışmalarının aralıksız sürdüğünü biliyoruz. Çalışmalar ne durumda ve neler yapıldı? 

Bizim altyapı çalışmamız geldiğimiz zaman %22’lerdeydi. Tatvan‘da altyapı çalışması yaklaşık 40 yıl önce yapılmıştı. O zaman Tatvan‘ın nüfusu 8 bin 9 bin civarında iken şu an 100.000’e dayanmış bir nüfusumuz var. Sürekli göç alan ve büyüme gösteren bir ilçeyiz. İflas etmiş bir alt yapıyla karşı karşıyaydık. Projeye başlanmış ama maalesef ilerleme sağlanamamıştı. Geldiğimizde hızlı bir çalışma başlattık. 2 buçuk yıllık bir süre içerisinde %90’lara kadar geldik. Kazı işlerinin hemen hemen hepsi bitti. Şehir merkezlerini bitirdik. Alt yapı içerisinde kanalizasyon, içme suyu ve yağmur hatları vardı. 180 km’ye yakın bir içme suyu hattı çektik. 160 km’ye yakın bir kanalizasyon ve yaklaşık 15-16 km’ye yakın da bir yağmur hattı çektik. Türkiye’de 15 ilde yapılan bir altyapı çalışmasıydı. Bütün şehrin damarlarını değiştirdik. Aktif yaşayan bir şehirde alt yapıyı değiştirmek zahmetli oldu. 1-2 ay içerisinde de merkez olarak tamamen bitirmeyi düşünüyoruz. Alt yapıyla beraber üst yapıları da yaptık. Yaklaşık 1.000.000 metrekareye yakın bir yol yaptık. Bitlis karın en yoğun yağdığı yerlerden biri olduğu için çalışma sezonumuz kısa kalıyor. Ama haziran ayına kadar tamamen çalışmaları tamamlamış oluruz. Önümüzdeki 50-60 büyük bir sorun yaşamadan bu altyapı hizmet edecektir. 

TATVAN'A SPORCU FABRİKASI

Tatvan Belediyesi Gençlik Meclisi üyelerinin de aktif olarak çalıştığını biliyoruz. Belediye ile ortak bir proje yürüterek, dezavantajlı çocuklara destek amacıyla kütüphane ve çalışma salonunu yeniden dizayn ettiler. İlerleyen dönem için yeni planlar ve projeler var mı?  

Bizim gençlik Meclisimiz çok iyi çalışıyor. Belediye olarak ilk etapta kurduğumuz meclislerden biri oldu. Her kesimden gencin bir araya geldiği sosyal projelere destek verilen bir çalışma yürütüyorlar. Spor salonu yenilemesi yaptılar, akabinde bir botanik bahçe kurdular ve şu an bütün okullar sıraya girdi. Talepler gelmeye başladı. Kütüphane oluşturuyoruz, zeka oyunları alanları oluşturmaya çalışıyoruz. Amacımız bütün okullarımızda aynı şekilde kütüphane, kitap okuma köşeleri, robotik eğitim alabilecekleri alanlarla ilgili ihtiyaçlarını gidermek. Aynı zamanda peyzaj düzenlemesi yapıyoruz. Bununla beraber basket ve oyun alanları varsa bir ekip çalışmasıyla okullarımıza dokunmaya çalışıyoruz. Gençlik merkezimiz yaz ayı boyunca da çocuk şenlikleri alanı oluşturdu. Tatvan‘ın yaş ortalaması 23. Genç bir nüfusa sahibiz. Potansiyel de iyi. Tatvan Belediyesi olarak bir spor kulübü oluşturduk. Altı yüze yakın lisanslı sporcumuz var. 11 sporcumuzu milli takıma verdik. Geçen günlerde üç güreşçimiz olimpiyat merkezine alındı. Buradan Gençlik ve Spor bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Tatvan’a bir sporcu fabrikası kazandırdı. Bu sene inşaatına başlanıp seneye faaliyete girecek. Yedi branşın aynı anda spor yapabileceği bir sporcu fabrikası olacak. Kapalı yüzme havuzu, kapalı tenis kortları, kapalı basket sahaları olacak. Aynı zamanda kadın ve çocuklar için de bir kültür ve Spor merkezi oluşturuyoruz. Ev hanımlarına bir mağazada açtık. Ev hanımları mesleki eğitim kursları alıyorlar. Kurslarda öğrenirken ürettikleri ürünleri de mağazada satabiliyorlar. Ev bütçesine katkıları oluyor. Yoğun bir talep var. 

Golden Awards’ta en iyi kent meydanı ödülüne layık görüldünüz. Neler hissediyorsunuz? 

Şehrimiz yoğun bir cazibe merkezi olunca göç almaya başladı. Merkezimiz için bir proje hazırladık. Uluslararası bir güzergahta olduğumuz için meydanda bir trafik sorunu yaşıyorduk. İstanbul’daki trafiğinin aynısını Tatvan‘da yaşayabilirsiniz. Tatvan‘da trafik nasıl olur demeyin var yani. Altta iki kat kapalı otoparkı olan, üste alışveriş merkezi, spor salonu ve en tepede de Millet Kıraathanesi’nin olduğu bir kent meydanı oluşturuyoruz. Ödüle layık görüldük. Projemizi en kısa zamanda tamamlayıp faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. 

KAYNAK : HABER7