Oğuzhan Asiltürk'ün siyasi hayatı

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk tedavi gördüğü hastanede 86 yaşında hayatını kaybetti. Malatya'da başlayan siyasi hayatı, önce İstanbul'da daha sonra da Ankara'da devam etti.

ABONE OL
GİRİŞ 01.10.2021 10:19 GÜNCELLEME 01.10.2021 11:51 SİYASET
Oğuzhan Asiltürk'ün siyasi hayatı

1935 yılında Malatya'nın Hekimhan ilçesinde doğan Oğuzhan Asiltürk, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden mezun oldu. Bir süre serbest mühendis olarak çalıştı. Daha sonra siyasete atılarak Milli Selamet Partisi'ne katıldı. 

4-5. Dönem Ankara, 9-10-11. Dönem'de de Malatya milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Bunun yanında Sanayi-Teknoloji ve İçişleri Bakanlığı da yaptı. 

12 Eyül 1980 askeri darbesinin ardından da 10 yıl siyasetten uzaklaştırıldı. Ancak 1987'de yapılan halk oylaması sonucunda bu yasağı kaldırıldı.

1988 yılında da Refah Partisi'nin (RP) genel sekreterliğine seçildi. RP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması üzerine de Fazilet Partisi’ne girdi.

Necmettin Erbakan'ın ölümü sonrasında da Saadet Partisi'nin YİK başkanlığına getirildi. Öte yandan Asiltürk'ün Sosyal Yapının Güçlendirilmesi isimli bir kitabı bulunmaktadır.

'OĞUZHAN AĞABEY'

Siyasetin 'Oğuzhan Ağabey'inin', birlikte yol yürüdüğü dava arkadaşı Necmettin Erbakan'la tanışma hikayesi 1954 yılına dayanıyor.

İTÜ'DE NAMAZ KILARKEN TANIŞTILAR

1938 Malatya doğumlu olan Oğuzhan Asiltürki, İTÜ inşaat mezunudur. Necmettin Erbakan'la genç bir doçent olduğu 1954 yılında İTÜ'de namaz kılarken tanışan Asiltürk, siyaset hayatına da Milli Nizam Partisi'yle başlamıştır.

DAVA ARKADAŞI OLDULAR

Namazla başlayan dostluğun ardından dava arkadaşı olan iki isim, Milli Selamet Partisi'nin kurucuları arasında yer alırlar.

PARTİYİ BİRLİKTE KURDULAR

MSP'nin Genel Sekreter'liğini de yapan Asiltürk, Meclis'e ilk olarak 1973'te Ankara Milletvekili olarak girer.

HER ZAMAN SEVİLİP SAYGI DUYULDU

Erbakan'ın oldukça güvenerek seçtiği Oğuzhan Asiltürk, bugün Milli Görüş fikrini devam ettiren kesimlerce saygı duyulmaya devam eden ve oldukça sevilen bir isim olarak anılıyor.

ÇETREFİLLİ İŞLERDE BAŞROL OLARAK ANILDI

12 Eylül Darbesi'yle birlikte tutuklanan Oğuzhan Asiltürk, yola çıktığı arkadaşları arasında en uzun tutuklu kalan isimlerden olurken, 1987'ye kadar siyaset yasağı sürdü.

Kalkan siyaset yasağının ardından TBMM'ye giren ve Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından sırasıyla Fazilet Partisi, Saadet Partisi'nin karar verici kadrolarında yer alan Asiltürk, siyasetin en çetrefilli koalisyonlarından özel görüşmelerine kadar tüm alanlarda başrol olmuştur.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN'I SİYASETTE DESTEKLEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi hayatında önemli bir rolü olan Oğuzhan Asiltürk, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığında Recep Tayyip Erdoğan'ı desteklemiştir.

Erbakan'ın ilk tercihinin Ali Coşkun olmasına karşın Asiltürk, bağlantı kurarak Erdoğan'ın aday gösterilmesine öncü olmuştur.

SAADET'LE AK PARTİ ARASINDA KÖPRÜ OLDU

Son dönemlerde Saadet Partisi ile AK Parti arasında ittifak görüşmeleri sağlanmasına yönelik adımlarla ismi zikredilen Asiltürk'ün, Temel Karamollaoğlu'yla da bu meseleleri istişare ettiği biliniyor.

Son dakika haberi: Oğuzhan Asiltürk kimdir?

Son Dakika: Oğuzhan Asiltürk vefat etti

OĞUZHAN ASİLTÜRK KİMDİR?

İnşaat yüksek mühendisi, siyaset ve devlet adamı, milletvekili, İçişleri eski Bakanı. 1935, Hekimhan / Malatya doğumlu. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesini bitirdi. İnşaat mühendisliğinin yanı sıra serbest müşavir­lik yaptı ve Ankara’da Asiltürk Proje adlı mühendislik bürosunu işletti. Siyasi hayatına Milli Nizam Partisi (MNP)’nde başladı ve bu parti kapatılıncaya kadar Ankara il teşkilatının başkanlığını yaptı.

Oğuzhan Asiltürk, daha sonra MNP’nin yerine kurulan Milli Selamet Partisi (MSP)’nin kurucuları arasında yer alarak 1973-77 ve 1977-80 yılları arasında iki dönem MSP Ankara Milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde yasama görevi yaptı. 1973 genel seçimlerinden sonra Bülent Ecevit’in başkanlığında kurulan CHP-MSP koalisyon hükümetinin gerçekleşmesini sağlayanlardan biri oldu ve bu hükümette İçişleri Ba­kanlığına getirildi. 1975’te ve 1977’de Demirel başkanlığında kurulan Milliyetçi Cephe hükümetlerinde İç İşleri ve Sanayi Bakanı olarak görev yaptı.

Asiltürk’ün parlamenterliği 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle kesintiye uğradı. MSP Davası nedeniyle bir yıl gözaltında tutuldu, sonra yargılanarak beraat etti. Ancak on yıl süreyle siyasetten yasaklandı. Siyaset yasağı 1987 Anayasa Referandumu ile sona erdi. Yasağı kalktıktan sonra yapılan ilk kongrede Refah Partisi (RP)’nin genel sekreterliğine seçildi. On bir yıl sonra Malatya'dan tekrar milletvekili seçildi. Fazilet Partisi’ne girdi. Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan'ın vefatının ardından Saadet Partisi'nin YİK başkanlığına seçildi.

ESERLERİ:

Sosyal Yapının Güçlendirilmesi, Hakka Sahip Çıkmak.

KAYNAK : Haber7