CHP'nin Hac karşıtllığı yeni değilmiş

CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın alaycı sözleri ile gündem gelen CHP'nin dini konulardaki 'hassasiyeti' tek parti dönemine yani 1947'lere dayanıyor. İşte tarihten ilginç notlar:

ABONE OL
GİRİŞ 22.05.2008 10:50 GÜNCELLEME 11.09.2018 17:17 SİYASET
CHP'nin Hac karşıtllığı yeni değilmiş

 

 

 

Abdülhamit Güler'in haberi

 

 

Mütedeyyin insanların hep çile çektiği Anadolu’da, cumhuriyet dönemiyle başlayan yasakçı zihniyetin en acı uygulamalarından biri de hac yasağıydı. Son olarak CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın çirkin sözleriyle gündeme gelen İslam ibadetlerine karşı düşmanlık, hac söz konusu olunca kendini daha da ortaya koyuyordu.

Kuran-ı Kerim’in basılması ve mevcutların toplatılması gibi uygulamalarla hafızalarda yer eden Tek Parti döneminde, tüm dini faaliyetler gibi hac farizası da yasaktı. 1947'lere kadar Türkiye'den hacca resmen izin çıkmadı. Tek parti yönetiminin bu kompleksi devletin her kademesine öylesine yer etmişti ki, eski Cumhurbaşkanlarından Cevdet Sunay, umredeki ihramlı fotoğraflarını Suudi makamlara imha ettirmişti.

Asırlarca İslam alemine hamilik yapmış 

 

 

 

 

 

 

ÖNDER SAV NE DEMİŞTİ? VİDEO

 

CHP Genel Sekreteri  Önder Sav bir partilinin hacca gitme arzusuna alaycı bir üslupla, 'Boş ver, Araplara para kaptırma. Muhammed belki seni bırakmaz...' diye karşılık verdi.... 
DEVAMI İÇİN

olan Osmanlı sonrası kurulan Türkiye Cumhuriyetinde mütedeyyin insanlar çok büyük zorluklar yaşadı. CHP’li Önder Sav’ın hac ibadetine ve Peygamberimiz (SAV)’e yönelik yakışıksız ifadeleriyle yeniden gündeme gelen İslam düşmanlığı, Anadolu topraklarında özellikle tek parti iktidarında kendini göstermişti. CHP zihniyetini gözler önüne seren örneklerin en belirginlerinden biri hac farizasına yönelik yasaklardı.

TEK PARTİ DÖNEMİNDE HAC YASAKTI

Kuran-ı Kerim’in basılması ve mevcutların toplatılması gibi uygulamalarla hafızalarda yer eden dönem Tek Parti döneminde, tüm dini faaliyetler gibi hac farizası da yasaktı.

1947'lere kadar Türkiye'den hacca resmen izin çıkmadı. 1948'de döviz yokluğu bahanesiyle hac yine yasaklandı. Hac için ilk izin ise ancak 1949'da çıkartıldı. O yasaklı yıllarda Rusya dahi hacılarına yasak koymamıştı.

Milli Gazete yazarı Mehmet Şevket Eygi, hac farizasının uzun müddet yasaklı olduğunu belirterek, “1945’ten sonra, yani 2. dünya savaşı bitince Türkiye’de Tek Parti sistemi bitince o zaman izin verdiler.” Dedi. Eygi, Sovyetler Birliği’nin bile her sene 20-30 kişiyi sembolik olarak hacca gönderdiğini ifade ederek “Göz boyamak için Sovyetler bunu yaptı. Bu kadar bile yoktu Türkiye’de. İnsanlar kaçak olarak bin zahmetle develerle, Suriye’den İran’dan geçerek hac farizasını yerine getirmeye Suudi Arabistan’a gitmeye çalışıyordu.” Diye konuştu.

İHRAMLI FOTOĞRAFINI YAKTIRAN CUMHURBAŞKANI
Mehmet Şevket Eygi’nin aktardığı bilgilere göre, eski cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, ziyaret ettiği Suudi Arabistan’da umre yapmış ve zaruri olarak da ihram giymişti. Ancak Tek Parti zihniyeti Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına o kadar sirayet etmişti ki, Sunay, ihramlı fotoğraflarını Suudi yetkililere rica ederek imha ettirmişti.

İLK HACI BAŞBAKAN ÖZAL

Osmanlı zamanında İstanbul-Mekke arası gidiş dönüş 8 ayı bulmaktaydı. 19. yüzyıl başlarına kadar hac ulaşımı at, katır ve deve sırtında yapılırdı. 1869'da Süveyş Kanalı'ndan gemiyle, 1908'de Hicaz hattından trenle gidilmeye başlandı.

Selçuklu ve Osmanlı sultanlarının (Cem Sultan hariç) hiçbiri hacca gitmemişti. Yavuz Sultan Selim Mısır'a kadar gidebilmişti. Şeyhülislamlar, padişahlara haccı farz görmüyorlardı. Türkiye cumhurbaşkanları da aynı geleneği devam ettirmişler, Cevdet Sunay ile Kenan Evren ise Umre yapmışlardır. Başbakanlardan ilk hacı olanlarsa, Turgut Özal ve Necmettin Erbakan'dır. Görevi başında hacca giden ilk vali ise Konya valisi Hazım Oktay Başer’di.