CHP'de gaz sancısı: Dün kötülediler, bugün istismara kalktılar
Karadeniz gaz sahasında keşfedilen doğalgazı kötüleyip bu devasa keşfi itibarsızlaştırmaya çalışan CHP, çalışmalarda sona gelinmesinin ardından fırsatçılığa soyunarak "Halka ücretsiz verilsin" teklifinde bulundu.
ABONE OLTürkiye'nin Karadeniz Sakarya gaz sahasında keşfettiği doğalgazı karaya ulaştırmak için deniz altında yapılan boru hattı yüzde 97 tamamlandı. Mart 2023'te ilk gaz vatandaşın kullanımına sunulacak. Ülke tarihinde ilk defa mutfaklara verilen gaz, ithal olmayıp yerli imkanlarla bulunup işlenen doğalgaz olacak.
CHP'DE HEM BÜHTAN HEM İSTİSMAR
CHP ise bir yandan icraatları kötülerken, diğer yandan istismar siyasetine girişiyor.
Karadeniz gaz sahasında 405 milyar metreküp doğalgaz keşfeden Türkiye'nin haklı gururuna taş koyarak bu gelişmeyi kötüleyen CHP, şimdi mutfaklara gelmeye hazırlanan yerli doğalgazın "ücretsiz" verilmesi teklifini yapıyor. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, iktidara doğalgaz çağrısı yaparak "Karadeniz'den çıkan doğalgazı hiç olmazsa bu kış ücretsiz verin" dedi.
EL YÜKSELTME HAMLESİ
İthal doğalgazın 2022 yılının ilk 5 ayında yüzde 82'sinin devlet tarafından sübvanse edilerek vatandaşa faturalandırıldığı gerçeğini sürekli yok sayan CHP'nin bu teklifi, tarihi gelişmeden nemalanmak olarak yorumlanıyor. Daha önce asgari ücret zammı, EYT, ötv düzenlemesi gibi konularda hükümetin büyük çaplı hazırlığını görünce yüksek miktarlar öneren CHP, yine el yükseltme hamlesine girişti.
HANİ GAZIN MİLLETE FAYDASI OLMAYACAKTI
Aynı CHP, Ağustos 2020 tarihinde Karadeniz'de doğalgaz keşfedilmesi üzerine ciddiyetsiz ve mesnetsiz açıklamalar yaparak bu tarihi gelişmeyi kötüleme yoluna gitmişti. Günümüzde "bedava olsun" dedikleri Karadeniz gazı için CHP'liler "bu doğalgazın halka faydasının olmayacağı", "faturaları daha da yükselteceği" gibi tuhaf yorumlarda bulunmuşlardı.
İşte o isimlerden bazıları:
- CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke: "Doğal gazın halka faydası yok, hatta faturaları yükseltir"
- CHP Enerji Komisyonu Başkanı Necdet Pamir: “Daha kuyu hedef seviyeye erişmeden “rezerv” açıklamak... Kolay gelsin... Tek kuyuyla bu olmaz..”
- CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener: “Doğal gaz! Hükümet’in açıklamaları tamamen doğruysa bile; 320 milyar m3 gazın tamamı Türkiye’nin sadece 5 yıllık ihtiyacı kadardır. Çıkarma işi yandaşa veya yabancıya verilirse, Türkiye’ye sadece 8 milyar dolar kalacaktır. Nokta!”
- CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, “İktidar 2018-2019’da seçim öncesi Sakarya ve Trakya’da doğal gaz müjdesi vermişti, hala çıkarılamadı! İşsizliğe, enflasyona, milletin derdine çare olmadı! Şimdi hem #Korona hem ekonomik buhrandan bunalan halkımız sağlık-iş-aş ve refah müjdesine hasret. Müjde’nin içi yine boş olmasın!.”
- CHP Genel başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu: “Dolar 320 milyar metreküp doğalgaza inanmadı mı; yarım saatte 10 kuruş arttı.”
------------------------------------------------
ENERJİDE DEVLER LİGİNE YÜKSELTEN HAMLELER
AK Parti iktidarında Türkiye, CHP'nin sert muhalefetine rağmen yerli doğalgazın yanı sıra enerji sahasında söz sahibi olmak adına devasa adımlar atıyor. Rus lider Putin'in Türkiye'nin enerji üssü olması teklifinin yanı sıra ülkemizde halihazırda; TANAP, TÜRKAKIM, BTC ve ITP'den oluşan 4 boru hattı, Mavi Akım, Batı Hattı, İran-Türkiye, BTE ve YTE'den oluşan 5 doğalgaz boru hattı, sismik arama ve sondaj filosu, Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi ve Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi bulunuyor. Silivri ve Tuz Gölü'ndeki 2 tesis de %100 dolu.
Dünyanın en büyük depolama ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) gemisi Ertuğrul Gazi, Türkiye için 1 yılda 2,1 milyar metreküp doğalgazı sisteme aktarıyor. Edirne'de Saros Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi inşaatı ise sürüyor.
3 sondaj gemisi ve 2 sismik araştırma gemisini filosuna katan Türkiye; Fatih, Kanuni ve Yavuz gemileri ile sondaj, Barbaros Hayreddin Paşa ve MTA Oruç Reis gemisi ile sismik araştırmalar gerçekleştiriyor.
Rüzgar enerjisinde kurulu gücünü 11 bin 101 megavata yükselten, hidroelektrikte dünyanın ilk 10 ülkesi arasına giren Türkiye, devasa barajları ve yapımı süren Akkuyu Nükleer Santrali ile enerji devi olma yolunda ilerliyor.