Başörtüsü teklifi 6’lı masayı ikiye böldü! İşte Kılıçdaroğlu’nun yeni hamlesi
AK Parti’nin başörtüsü ve aile düzenlemesini içeren anayasa değişikliği teklifi 6’lı masayı zor durumda bıraktı. 3 parti teklife olumlu bakarken 3 parti kararını hala veremedi. Kılıçdaroğlu ise ‘masada çatlak’ görüntüsü vermek istemiyor.
ABONE OL- Haber7 - Özel
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsüne yönelik yasal düzenleme çağrısının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kılıçdaroğlu farkında olmadan pas verdi, golü atmamız lazım” açıklamasından bulunmuş ve AK Parti’nin başörtüsü düzenlemesi için harekete geçmişti.
Başörtüsü ve aile kurumuna yönelik anayasal güvence sağlayacak düzenlemeyi hazırlayan AK Parti, anayasa değişikliği teklifini geçtiğimiz hafta Meclis Başkanlığı’na sundu. Anayasa’nın 24 ve 41'inci maddelerinde değişiklik yapılması teklif edildi.
6’LI MASA İKİYE BÖLÜNDÜ: 3'Ü 'EVET', 3'Ü KARARSIZ
6’lı masada İYİ Parti, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi; anayasa teklifine olumlu baktığını açıkladı. CHP, DEVA Partisi ve Demokrat Parti ise; anayasa teklifi hakkında henüz kararını veremezken hamlesiz kaldı.
İYİ PARTİ: EĞİLİM 'EVET' YÖNÜNDE
İyi Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, TBMM'ye sunulan başörtüsüne yönelik Anayasa değişikliği teklifine ilişkin, "GİK'te iki hususun altı çizildi. Bu metinde riskli gördüğümüz, ileride problem yaratacağını düşündüğümüz bazı temel hususlar, ifadeler var. Bunların değiştirilmesi gerekmektedir. GİK’ten çıkan birinci eğilim, ortak görüş budur. GİK'te çoğunluğun eğilimi olumlu bir kanaat içerisinde olduğumuz ve evet yönündedir. Anayasa değişikliklerinde gizli oylama olması nedeniyle burada bağlayıcı bir karar, grup kararı alamıyoruz." dedi.
SAADET PARTİSİ: MECLİS'TE ÇÖZÜLMELİ
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya başörtüsü meselesinin Türkiye’nin siyasi hafızasındaki sorunlu alanlardan biri olduğunu belirterek, "Teklifin Anayasa’ya konulmasında beis yok. Metin desteklenebilecek bir metin gibi duruyor. Bunu siyasi partiler Meclis içinde çözmeli. Bir siyasi istismar ya da bir strateji konusu yapılmaksızın Meclis’te çözülmesi daha doğru. Meclis’te referanduma gerek kalmayacak bir oy çoğunluğu ile teklifin kabulü halinde de, teklif Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından referanduma götürülürse milletin takdirine bırakılır. Ne yapacak, referandumdan ‘hayır’ çıkarsa kıyafet özgürlüğü mü yasaklanacak? Milletimiz bu gereksiz şovun cezasını sandıkta verir " şeklinde konuştu.
GELECEK PARTİSİ: MECLİS’TEN GEÇMESİNİ SAVUNUYORUZ
Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, "Bu teklifin referanduma gitmeyecek şekilde Meclis’ten geçmesini savunuyoruz." açıklamasında bulundu. Özcan, GP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun daha önce, temel özgürlük konusu olan bir meselenin referanduma gitmemesi gerektiğini söylediğini hatırlattı.
REFEANDUM İHTİMALİ KORKUTUYOR
6'lı masa kulislerinden edinilen bilgilere göre, Millet İttifakı paydaşları Anayasa değişikliği teklifinin referanduma gitmesini istemiyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü hakkında kanuni düzenleme teklif etmesinin ardından CHP'nin teklife karşı ‘hayır’ demesi halinde, partinin zor durumda kalacağı değerlendiriliyor.
TOPLANTININ GÜNDEMİ, AK PARTİ'NİN TEKLİFİ
26 Aralık’ta gerçekleşecek 6’lı masa toplantısının ana gündem maddesinin başörtüsüyle ilgili Anayasa teklifinin oluşturacağı öğrenildi. Bu toplantıda Millet İttifakı'nın tavrını netleştirmeye çalışacağı bildirildi. "Referandum" ihtimalinin muhalefete olumsuz etki edeceği kanaatinde olan CHP yönetiminin, masanın alacağı tavıra göre pozisyon alacağı ve ‘masada çatlak’ görüntüsü vermek istemediği belirtiliyor.
6'lı masa partileri bugüne kadar birçok konuda ihtilaf yaşarken, anayasa hususunda ortak bir paydada buluşup buluşamayacakları merak konusu.