ÖZEL - Erdoğan İstanbul'da yaşamasaydı bu şehirde yaşardı
2018’den bu yana Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Uğur İbrahim Altay, Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli’yi makamında ağırladı. Konya’nın yıllar içerisindeki gelişimini, sanayideki ve tarımdaki yerini anlatan Altay, ufuktaki genel seçimleri de yorumladı. İşte, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay’ın açıklamaları:
ABONE OL38 bin 873 kilometrekarelik yüzölçümü, tarihi dokusu ve modern dönemdeki eserleriyle Konya, üç nesli bir araya getirmeyi başarmış bir şehir.
AK Parti döneminde vatandaşın hizmetine açılan Konya Millet Bahçesi; göletleri, yürüyüş yolu ve kütüphanesi ile her kesimden, yaşlı-genç demeden her insanı çekmeyi başarıyor.
NOT: Yukarıdaki video Konya Kültür Merkezi'nde bu hafta yapılan Şeb-i Arus törenleri sırasında kaydedildi. Görüntülerde Mevlevi ayinine ve Nureddin Cerrahi Asitanesi'nin 22'nci postnişini Ahmet Özhan'ın sahne performansına da ulaşabilirsiniz.
Şehrin kuzeyinde Afyon, Eskişehir ve Ankara bulunurken; güneyinde Antalya, Karaman ve Mersin yer almakta. Konya, 2 milyon 206 bin kişilik nüfusuyla Türkiye’nin en büyük 6’ncı sıradaki vilayeti konumunda. Üstelik bunca kalabalık nüfusa karşın temizlik işçileri gece gündüz demeden kentin işlek caddelerini çöp kovalarına varıncaya dek pırıl pırıl ediyor.
Bahaeddin Veled’den Muhyiddin Arabi’ye; Mevlana Celaleddin Rumi’den Şems-i Tebrizi’ye, Nasreddin Hoca’dan Şahabeddin Sühreverdi’ye onlarca alimi çıkarmış veya misafir etmiş Konya, her yıl milyonlarca turist çekiyor. Mevlana Hazretlerinin ‘Ne olursan ol yine gel’ deyişinde bulunduğu Konya’da bacasız sanayi de önemli gelir kalemleri arasında yer alıyor.
Tıpkı turizm gibi sanayi ve tarıma da önem veriliyor. Büyükşehir Belediyesi büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığını, tohum ve yem üretimini; sanayicileri hem eğitiyor hem de üretime yönelik teşvik sağlıyor.
2018’de Tahir Akyürek yerine Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak göreve gelen Uğur İbrahim Altay, kente dair tüm merak edilenleri; AK Parti’nin 20 yıllık ıslahatını Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli’ye anlattı.
İşte, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay’ın Haber7'ye özel açıklamaları:
'KONYA'NIN MERKEZ OLMASI İÇİN ÇABALARIMIZ DEVAM EDİYOR'
Anadolu'nun kadim kentlerinden Konya'nın tarihi yapısını, manevi tarafını anlatarak açıklamalarına başlayan Uğur İbrahim Altay, okuyucularımız için kente dair geniş bir perspektif sundu:
"Konya on bin yıldır şehir hayatını devam ettiren dünya üzerinde ender yerleşim yerlerinden birisi. Çatalhöyük ile birlikte insanlığın ilk yaşadığı Konya’nın büyük bir kültürel birikimi var, İslamiyet’ten önce ve İslamiyet ile birlikte... Biz bu felsefenin, özellikle Hazreti Mevlana’nın felsefesinin yayılmasıyla ilgili şu an itibariyle 25 dilde Mesnevi çevirilerini gerçekleştirdik. Şehir gezileri yaparak çocuklarımıza bu kültürü anlatmaya çalışıyoruz ve İslam Düşünce Atlası adı altında 6 ciltlik medeniyetimizi anlatan çok önemli bir yayın ortaya çıktı.
Bu da son dönemde belki Türkiye’de bu manada yapılmış en önemli çalışma. Bunun yanında Mesnevi sohbetlerinin yapılması, özellikle lise öğrencilerine, üniversite öğrencilerine medeniyet kültürümüzün anlatılmasıyla ilgili çeşitli çalışmalar yürütüyoruz."
Konya'nın kültürel zenginliğini ön plana çıkarabilmek için Büyükşehir Belediyesinin öncülük yaptığı çalışmalara değinen Başkan Altay, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Konya’da Şehir Konferansları adı altında bu bilgi birikiminin tüm şehre yayılmasıyla ilgili çeşitli çabalar sarf ediyoruz. Aslında birikimi aktarmazsanız bir faydası da yok. Özellikle yeni nesle bunu bir şekilde aktarmaya gayret etmemiz gerekiyor. Hazırladığımız internet sitesi ve Konya Ansiklopedisi gibi veriler; Konya’nın o kadim kültürünü ortaya çıkaracak eserleri restore ederek ve kültürel mirasımızın bir parçası olarak yaşatmaya çalışıyoruz.
Ayrıca uluslararası İslam Eserleri Sergisi gerçekleştiriyoruz iki yılda bir. Tezhipten hat sanatına, minyatürden ebruya kadar birçok alanda Konya’nın merkez olması için çabalarımız devam ediyor."
'CUMHURBAŞKANIMIZIN TAKDİR EDİYOR OLMASI ÇOK ÖNEMLİ'
Haber 7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli: Başkanım Cumhurbaşkanımız her konuşmasında Konya’ya, Gönül Belediyeciliğine atıfta bulunuyor. Sizlerin çalışmalarını örnek olarak gösteriyor. Kendinizden nasıl söz ettiriyorsunuz bu kadar?
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay: Görev aldığımız 5 yılda aslında Konya modeli belediyecilik diye bir şey anlatmaya çalışıyoruz. Bu sadece bir slogan değil, Konya modeli belediyecilikten kast ettiğimiz şey aslında tabii merkezimiz AK Parti belediyeciliğinin referansı olan gönül belediyeciliği yapmak ama aynı zamanda Konya’nın belediyecilik birikimini de bir literatür haline getirmek, kitaplaştırmak ve bunu sonraki nesillere aktarmak.
Konya’ya gelen başka şehirden belediyelerimize de bu bilgi birikimimizi aktarmayı arzu ediyoruz. Çünkü Konya, belediyecilik tarihi açısından çok önemli işler yapmış bir şehir. Geçmişten itibaren hem uyumun, ahengin olduğu hem de birlikte çalışma kültürünün yüksek olduğu bir şehirde yaşıyoruz.
İnsanı merkeze alan, çevreci, gençleri de şehri yönetimine katan, her konuda öncü ve önder olmaya çalışan bir anlayış ortaya koyma çalışıyoruz. Maalesef özellikle bu dönemde belediyecilik olumsuz bir yaklaşımla anlatılıyor. Ancak bizler şehirlerimize çok güzel işler yapıyoruz. Bunları mutlaka bir şekilde anlatmamız gerekiyor. Yaptığımız birçok işin de örnek olduğuna inanıyoruz.
Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir paylaşım vardı, Meksika’da otobüs şoförlerine bisiklet sürücülerini korumaları için bir eğitim verildiğiyle ilgili bir paylaşım olmuş ve binlerce beğeni almış. Fakat biz bu işi zaten 3 yıldır yapıyorduk. Ama bunu anlatma imkanımız ya da bir derli toplu bir şekilde anlatmazsanız imkan olmuyor.
Onun için biz bu işi yaparken de aslında edindiğimiz tecrübe, birikim, 14 yıldır ben belediye başkanlığı yapıyorum, yaklaşık 9 yılı Selçuklu ki 700 bin nüfuslu bir ilçe, 5 yılı büyükşehir belediyesi başkanlığı… Önceki birikimlerimizi de harmanlayarak bir belediyecilik anlayışı ortaya koymaya çalışıyoruz. Şimdi üniversitelerimizde de Konya modeli belediyecilik kitabını oluşturmaya gayret ediyoruz.
Tabii Sayın Cumhurbaşkanımızın takdir ediyor olması çok önemli. Zaten kendisinin de Konya ile bir gönül bağı vardı. Sayın Cumhurbaşkanımız meydanlarda her seferinde ‘İstanbul’da yaşamasaydım, Konya’da yaşamayı tercih ederdim.’ der.
'KONYALILAR BUNU FAZLASIYLA HAK EDİYOR'
Osman Ateşli: Bu durum dikkatleri biraz sizin üzerinize çekiyor galiba başkanım.
Uğur İbrahim Altay: Tabii şöhret olmanın bazı bedelleri de var, işimizi iyi yapmaya çalışıyoruz, gayret ediyoruz. Burada tabii sadece başkanın bir başarı hikayesi de yazması mümkün değil, onun için şehrin buna sahip çıkması gerekir. Bir kurumsal alt yapınızın olması gerekir. Bu Konya’ya yakışır diye düşünüyorum.
Konya siyasi hareketimizin merkezi ve en güçlü olduğu yer. Bu durum tabii çeşitli dezenformasyonları da belki beraberinde getiriyor, biraz hedef olmamıza da neden oluyor. İyi yaptığımız işleri bile bazen eleştiriliyor. Biz kapsayıcı bir anlayışla örnek ve önder olmaya devam etme gayretiyle gece-gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Hem gönül belediyeciliği yapacağız ama sadece gönül belediyeciliğiyle gönüllere hitap eden değil şehrimizi de sadece Türkiye’nin değil dünyanın en güzel şehirlerinden biri yapmak için çaba sarf edeceğiz.
Çünkü Konya ve Konyalılar bunu fazlasıyla hak ediyorlar. Ne kadar büyük işler yapsak ne kadar hizmet etsek Konyalıların bize verdiği desteğin karşılığını vermiş olamayız. Tabii burada siyasi destek de çok yüksek, onun da etkisi çok yüksek. Allah nazardan korusun, bizi mahcup etmesin diye dua ediyoruz. İnşallah Konya çok güzel bir mesafe aldı, bundan sonra da güzel işler yapacak.
'DAR'ÜL MÜLK DİYE BİR PROJE AÇIKLADIK'
Osman Ateşli: Efendim tam buraya gelmişken... Konya’da kentsel dönüşüm ve restorasyon konusunda da önemli çalışmalar görüyoruz. Ben yaklaşık 10 yıl önce Konya’ya gelmiştim, bugün bakıyorum Konya bambaşka bir yer olmuş. Şehrin merkezinde çok ciddi bir ihya çalışmasına imza attınız. Mühendis bir Belediye Başkanı olarak işlerin neresindesiniz, çalışmalar ne kadar kaldı?
Uğur İbrahim Altay: Bunların aslında hepsini toparlayıp Dar’ül Mülk diye bir proje açıkladık. Çünkü Selçuklu, ecdadımız başkentine Dar’ül Mülk demiş. Devletin bulunduğu yer manasında, Osmanlı payitaht diyor ama Selçuklu Dar’ül Mülk diyor.
Konya çok kadim bir şehir özellikle dış kale surlarının içindeki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması, olumsuz görüntülerin ortadan kaldırılmasıyla ilgili yaklaşık 4 yıldır biz bir çalışma yapıyoruz. Ancak totalde 20’ye yakın projenin açıklamasında bulunduk. Bunların bir kısmı tamamlandı.
Şu anda Mevlana Meydanı'nın hemen karşısında bulunan Mevlana Çarşı ve Altın Çarşı'da çok önemli bir dönüşüm gerçekleştirdik. Orası Konya’nın tabiri caizse Taksim’idir. Konya’nın en kıymetli olduğu, gayrimenkulün en değerli olduğu, ticari hareketin en fazla olduğu ve belki Konya modeline tekrar vurgu yapıyoruz. Yüzde 100 mutabakat ile bir dönüşüm gerçekleştirdik.
İnsanlar 100 metrelik dükkanlarını 70 metreye düşürülmesine razı oldular. Biz de büyük bir bedelle orada yeni bir ticari alan oluşmasına vesile olduk. Bununla birlikte bu taş binanın restorasyon ekibini yaklaşık 2 ay önce taşıdık.
Aşağıda bir dijital tanıtım merkezi, tekel binasının restorasyonu, Larende Caddesi'nde çok önemli bir dönüşüm yürütüyoruz. Özellikle Konya’nın dış kale surlarının tekrar gün yüzüne çıkarılmasıyla ilgili bir hareket olacak.
'BUGÜNE DEK 2,5 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE BİR BÜTÇE HARCANDI'
Osman Ateşli: 20 farklı nokta diye bir şey duydum ben?
Uğur İbrahim Altay: Evet. 20 farklı noktada çalışma yürütüyoruz. Bunların 5 tanesi tamamlandı. Yaklaşık bir 7-8 tanesinin süreçleri devam ediyor. Diğer kısmının kurulla ilgili süreçleri devam ediyor. 2028’e kadar kendimize bir hedef koyduk. Bugüne kadar 2.5 milyar liranın üzerinde bir bütçe harcandı. Bunun kamulaştırılması ve yapılmasıyla ilgili.
Önümüzde de 7 milyarlık bir iş var. İlçe belediyelerimizle birlikte Konya’yı yeniden Dar’ül Mülk zamanındaki haline getirmeyi arzu ediyoruz. Hz. Mevlana’nın evinin yeniden aslına uygun olarak yapılması, medresesinin inşa edilmesi, Mevlana Caddesi'nin düzenlenmesi, Sarahlar Yeraltı Çarşısı, Gevraki Han restorasyon çalışmaları, Alâeddin Caddesi düzenlemeleriyle birlikte aslında bir bütüncül yaklaşımla bu işi yapmayı arzu ediyoruz.
Mevlana Türbesi'nin, Mevlana Kültür Merkezi'nin orada aracınızı bıraktığınızda türbeyi ziyaret edeceğiniz ve yaklaşık 3 kilometre aksında bütün bu tarihi dokunun ortaya çıktığı yeni bir dönem ortaya koymaya çalışıyoruz. Tabii bu kadar büyük bir işe cesaret etmek çok zordur. Neredeyse 10 milyarlık bir bütçeden bahsediyoruz.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın çok büyük bir desteği var. Sayın Bakanımız Konyalı olması vesilesiyle de Konya’ya ayrı bir ilgisi var, tüm şehirlerde olduğu gibi. Özellikle bu kentsel dönüşüm konusunda kendisinin bize çok büyük desteği var. Yine İl Bank ve TOKİ ile birlikte süreçleri yürütüyoruz.
Kültür Bakanlığımızın da bu işin projelendirilmesinde, fikrinin oluşturulmasında ve yapımında ciddi destekleri var. İlçe belediyelerimizin de destekleri var. Yani merkezi hükümet, yerel yönetim ve siyasi iradenin birleştiği böyle bir ihya hareketine cesaret edip kamuyla paylaşabiliyoruz. Bunda Konyalıların da payı var çünkü bize olan güvenleri bizi cesaretlendiriyor.
En zor işi tamamladık, türbe önü çarşıları, Mevlana Çarşı ve Altın Çarşı aslında bedel olarak belki en büyük iş değil ama başlangıç olarak en zor işten başlayarak Konyalıları da bu konuda ikna ettiğimize inanıyorum.
İnşallah gelişiniz çok on yılları almaz arada Konya ziyaretleriniz sırasında Konya’nın dış kale surlarının etrafındaki şehrin değiştiğini hep birlikte şahit olacağız.
Hz. Mevlana türbesi 3 milyondan fazla ziyaretçi alan bir alan, Mevlana’nın arkasından ve önünce ciddi bir kentsel dönüşüm ve iyileştirme yapıyoruz. İnşallah Konya çok daha güzel olacak.
'ÖĞRENCİYE 5 YILDIR, SİVİLE DE 3 YILDIR ZAM YAPMIYORUZ'
Osman Ateşli: Ulaşım önemli bir başlık sizde önemli yatırımlar yapmışsınız. Şehri nefes alır hale getirdiniz. Ulaşım yatırımlarına geçtiğimiz aylarda 288 tane aracı belediyenin bünyesine kattınız. Çok maliyetli işler nasıl üstesinden geliyorsunuz?
Uğur İbrahim Altay: Ulaştırma işi tüm büyükşehirlerin problemi ve ulaşımdan zarar eder. Aslında ben ulaştırmayı ikiye ayırıyorum. Toplu ulaşım faaliyetleri bir de insanların taşıtlarıyla ve yaya olarak kullanacakları alanda yapılan iyileştirmeler. Bizde şu an itibariyle yılbaşına kadar sivil bilet 2,5 lira öğrenci bileti 1,55 kuruş.
Öğrenciye 5 yıldır sivile de 3 yıldır zam yapmıyoruz. Ben bunu Konya Büyükşehir Belediyesi olarak sosyal yardım diye düşünüyorum. Çünkü toplu ulaşım kullanan öğrencilerimiz ve orta gelir grubunun ve onun altındaki insanlar dolayısıyla bu pandemi ve sonrasındaki dönemde aslında her haneye neredeyse her ay 500 lira katkı sunmak gibi diye düşünerek bu süreci yürüttük.
Bir taraftan da ulaşım filomuzu yenilemekle ilgili ciddi bir çalışma gerçekleştirdik. 288 araç alındı bunlardan 107 tanesi doğal gazlı otobüsler. Onlarda şuanda şehrimize hizmet vermeye başladılar. İnşallah yakında 2 büyük raylı sistemin yatırımına başlayacağız. Bunlarla birlikte Konya toplu ulaşımda çok büyük mesafe kat etmiş olacak.
Bununla birlikte bir taraftan araç kullanıcılarının ve yayaların, bisikletlilerin de şehir trafiğinde daha fazla rahat etmeleriyle ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Yeni caddeler açıyoruz bununla ilgili ciddi kamulaştırma bedelleri ödüyoruz. Tüm yaptığımız caddelerde bisiklet yolları inşa ediyoruz.
Konya’nın vurgulanacak özelliklerinden birisi de bir süre sonra bisiklet şehri olacak. Çünkü Konya coğrafi yapısıyla bisiklete çok uygun bir şehir. Şuan da 550 km bisiklet yolumuz var merkez de 380 km ve bunu arttırmak bunun kullanımının ve güvenliğinin arttırılmasıyla ilgili çabalar yürütüyoruz.
Tabi Konya merkezi dışında da yaklaşık 900.000 insan dışarıda yaşıyor ve 28 ilçemizde mahalle yollarının iyileştirilmesi şehir içine prestijli cadde oluşturulmasıyla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Ben uyum olunca iyi niyet olunca para bereketlenir diyorum bugüne kadar bu işleri yapmayı başarabildik.
İnşallah bundan sonrada sözümüzü yerine getirmek için çaba sarf edeceğiz. İsraf etmezseniz, kaynakları doğru harcarsanız kaynak geliştirmeye vakit harcarsanız ve belki de en önemlisi başkan olarak şehrinize odaklanırsanız bunların hepsini yapabilirsiniz. Biz büyükşehir belediye başkanlığının dışında ya da şehrimize yeni bir hizmet üretmenin dışında başka bir gündemimiz yok.
Konya ile yatıp Konya ile kalkıyoruz. Dolayısıyla Allah da bereketini veriyor. Bunu sadece belki Konya şehri için söylemek değil birçok belediye başkanı arkadaşımız şuanda tüm bu süreçleri en iyi yürütmek için çaba ve gayret sarf ediyorlar. İyi işler ortaya çıkıyor. Bence bütün şehirlere gitseniz benzer hikayeleri anlatabilecek bir yapı oluştu.
'KONYA ÇOK NEDENLE GELİNEBİLECEK BİR ŞEHİR HALİNE DÖNÜŞÜYOR'
Osman Ateşli: Konya mutfağı ve yemek kültürünün tanıtımına geliyoruz belki de röportajımızın en keyifli kısmı. Bu alanda da çok ciddi çalışmalar var. Özellikle belediyenin işletmelerinde gerçekten müthiş lezzetler sergileniyor. Gaziantep’le yarışabilirsiniz rahatlıkla...
Uğur İbrahim Altay: Bizim sadece mutfağa odaklanmamız mümkün değil çünkü Konya başkent.. Mimari birçok yapısı var, Hz. Mevlana’nın şehri. Ama iddiamız şu burada bir saray mutfağı ve saray kültürü var.
Konya da yemek bir medeniyettir diye anlatıyoruz aslında Orta Asya’dan getirileni burada bulduğu kültürle harmanlamış ve 200 yıl başkentlik yapmasının verdiği etkiyle de sadece Konya da değil bölge de ekilip dikilen bitkiler, sebzeler ve üretilen hayvansal gıdaların harmanlandığı Selçuklu saray kültürüyle sunulduğu bir mutfak ortaya çıkmış.
Konya bunu konuşmakla biraz geç kalmış çünkü etli ekmek ve fırın kebabı çok baskın bir şekilde şehirde ticari olarak satıldığı için kalan ürünlerin satılmasıyla ilgili hanelerde yapılan çokça yemek var ama ticarileşmemiş şu an itibariyle coğrafi işaret konusunda Gaziantep’ten sonra ikinci sıradayız zannediyorum.
63 ürünümüzün coğrafi işareti alındı sırada 40’a yakın ürün bekliyor. Mutfaklarımız da hanelerimizde yapılan yemeklerin ticari olarak da satılması ve gelen misafirlere ikram edilmesi ile ilgili de Konya Büyükşehir Belediyesi olarak tesislerimize bunun öncülüğüne gayret ediyoruz.
İnşallah zamanla bu diğer esnaflarımız içinde yayılacaktır ve vaadimiz şu Konya’ya geldiğinizde hem kalbiniz doyar hem de gözünüz doyar ama bir taraftan da gözünüz ve bedeninizde güzel lezzetli yemeklerle doyar.
Konya’nın mutfakla ilgili söyleyeceği bir diğer konuda Hazreti Mevlana’nın aşçısı Ateşbaz-ı Veli Hazretlerine Mevla’nın bir duası var diyor ki “Aşın artsın eksilmesin taşsın dökülmesi senin aşından ve tuzundan yiyenler şifa bulsun” ve kendisine türbe yapılan dünyada ki tek aşçı Ateşbaz-ı Veli Hazretleridir.
Gelenler artık onu da ziyaret ederek oradan bir miktar tuzu alıyorlar. Yani Konya çok nedenle gelinebilecek bir şehir haline dönüşüyor.
GASTROFEST DEVAM EDECEK Mİ?
İkinci yılı yaptık ilk yıldan itibaren inanılmaz katılım var 300 binin üzerinde ziyaretçi geldi. Gelecek yıl daha iyi olacağını düşünüyoruz. Tabi özellikle Emine Erdoğan Hanımefendinin Konya’nın gastronomisinin tanıtılmasıyla ilgili bizi ciddi bir cesaretlendirmesi var. Her ziyaretinde Konya mutfağını anlatmanız lazım diye gastronomi aslında onun talebiyle başlamış oldu. Biz Konya mutfağını bir taraftan anlatmaya gayret ediyoruz. Gastronomi festivali de bunun en önemli merkezi inşallah 3. yılında çok daha güzel olur.
SELÇUKLU'NUN BAŞKENTİNDEN OSMANLI'NIN BAŞKENTİNE
Osman Ateşli: Konya aynı zamanda üniversiteler şehri 5 tane üniversitesi var 120 bine yakın öğrenci burada eğitim öğretim görüyor. Gençler ve öğrencilere yönelik ne gibi projeleriniz var?
Uğur İbrahim Altay: Aslında şunu açık yüreklilikle söylemek isterim tüm belediye çalışmalarım boyunca önceliğim hep gençler ve kadınlar oldu. Çünkü gençlerin geleceğe hazırlanmasında belediyelerin çok büyük yükümlülükleri ve sorumlulukları var. Bunu yaparken her işte bunu odağınıza alırsanız başarı elde edersiniz.
Şu an itibariyle özellikle 11. ve 12. Sınıfları hızlı trenle İstanbul’a götürüyoruz. Hem İstanbul’u tanımalarını hem de Ayasofya’yı cami olarak görmelerini arzu ediyoruz. Şu an itibariyle 30 bin öğrencimiz ziyaretlerini yaptılar 15 Aralık itibariyle ara veriyoruz. Sonra Şubat’ta tekrar başlayacağız.
Sadece Belediyemizin imkanlarıyla, hızlı trenleri kullanarak; Ulaştırma Bakanlığımızın desteğiyle yürütüyoruz bu süreci. Hem çocuklarımızın zihinlerinde bir hatıra kalıyor hem de medeniyet kültürümüzün başkenti İstanbul’u da görmüş oluyorlar. Yani Selçuklu’nun başkentinden Osmanlı’nın başkentine bir ziyarette bulunuyorlar.
Ayrıca 12’nci sınıf öğrencilerimize ciddi bir eğitim desteği veriyoruz. Lise Medeniyet Akademisi’nde lise çağındaki çocuklarımızın eğitimlerine destek veriyoruz. Bilgi Hanemizde ortaokul çağındaki çocuklarımıza eğitim desteği veriyoruz.
Bununla birlikte üniversite öğrencilerimize en ucuz ulaşımı sağlayan bir şehiriz ve Genç Kültür Projesi kapsamında gençlerimizin bizimle yaptıkları paydaşlıklardan ötürü onlara kitap evlerinde, kafelerde kullanabilecekleri bonuslar yüklüyoruz.
Böylece gönüllülük esaslı yaptıkları çalışmaların karşılığını kültür üzerine kullanabiliyorlar. Yine Konya Bilim Merkezi, TÜBİTAK destekli ülkemizin ilk bilim merkezidir. Bu merkezi 200 binden fazla insan ziyaret etti.
KONYA'NIN TEKNOFEST GİRİŞİMİ
Osman Ateşli: TEKNOFEST’e talip olacak mısınız Başkanım?
Uğur İbrahim Altay: TEKNOFEST’e talip oluyoruz ama (Gülüyor) T3 Vakfı ile yaptığımız görüşmelerde diyorlar ki ‘Konya zaten çok büyük bir bilim festivali yapıyor 250-300 bin kişilik…’ Tabii olursa biz memnuniyetle ev sahipliği yapmak isteriz.
Bilim Merkezimizde yeni bir ürün ortaya çıktı. Kapsül Teknoloji Platformu diye. Özellikle TEKNOFEST yarışmasına giden takımlara ciddi bir destek veriyoruz. Geçtiğimiz hafta bir etkinlikte 111 takıma teknik destek, malzeme ve eğitim desteği verdik. Geçen yıl en çok katılımın olduğu şehir Konya oldu. 10 tane de ödül aldık.
Bu yıl daha fazla bir katılım olacağını görüyoruz. Çocukların teknolojiyle tanışmaları adına bu tür projeleri de hayata geçiriyoruz. Gençlerimizin Konya’da eğitimlerini en iyi şekilde almaları bizim için çok önemli. Şunu da özellikle ifade etmek isterim, üniversitelerimizin şehre şöyle bir katkısı var; gelen insan kaynağı bir şekilde şehirde yaşamaya devam ediyor.
Yani evlilik, şehirde iş bulma; akademisyen olma gibi… Bu şehrimize çok büyük bir dinamizm katıyor. Yine gençlik merkezlerimizde faaliyetlerimiz var. Çalışan gençlerle ilgili de bir çalışmamız var.
Bu şehrin ve birçok şehrimizin üretimine katkı sağlayan çalışan gençlerimize, çocuklarımıza ayrıca etkinlikler düzenliyoruz. Böylece oradaki gençlerimizin de üretime katkı sağlamaları hakkında cesaretlendiriyoruz.
ÜÇ KUŞAĞIN BULUŞTUĞU YER: KONYA MİLLET BAHÇESİ
Osman Ateşli: Başkanım Konya Millet Bahçesi… Yeni projeniz… Bu projeler devam edecek mi? Gençler de ilgi gösteriyorlar. Gençlerle buluşuyor musunuz Konya Millet Bahçesi’nde?
Uğur İbrahim Altay: Konya Millet Bahçesi’nde akşamları ben de çay içmeye uğruyorum. Dün bir Fen Lisesi’ni ziyaret ettim. Onlarla birlikte olunca insan bir enerji topluyor. Konya Millet Bahçesi eski stadyum alanında, Konya’nın en kıymetli arazisinde gerçekleştirildi. Arsanın mülkiyeti Büyükşehir Belediyemize ait.
Al-Sat karşılığında yeni stadyumlar, yeni spor salonları yapılmış ama Cumhurbaşkanımızın iradesiyle Millet Bahçesi olmaya karar verilince arsayı Toplu Konut İdaresi’ne devrettik ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız Türkiye’nin en güzel Millet Bahçelerinden bir tanesine imza attı.
Hem restoranlarıyla, yürüyüş yollarıyla, göletleriyle hem de içine yapılan Millet Kütüphanesi ile çok nadide bir eser ortaya çıktı. Gençlerin keyifle ders çalışabilecekleri bir kitap kafenin de içinde olduğu bir alan oluştu.
Her halde Konya’nın bundan sonraki dönemde en çok ziyaret edilen alanlarından bir tanesi de Konya Millet Bahçesi olacak diyebilirim. Ayrıca o bölgeye yapmış olduğumuz camiyi de bir gençlik merkezi gibi kullanmayı arzu ediyoruz.
'ŞEHRİN SİMGESİ OLACAK İŞLER YAPMAYI ARZU EDİYORUZ'
Osman Ateşli: Başkanım oradaki binaların, camisiyle birlikte mimarisi muhteşem olmuş. Gerçekten… Çok ince çalışılmış…
Uğur İbrahim Altay: Bütün yaptığımız işlerde aslında mimari olarak, şehrin simgesi olacak işler yapmayı arzu ediyoruz. Ulusal ve uluslararası çapta mimarlarla çalışıyoruz. Belki biraz uzun sürüyor, zahmetli oluyor ama ortaya çıktığında insanların önünde fotoğraf çekebilecekleri, içinde etkinliklerde kullanabilecekleri yapılar inşa edilmiş oluyor.
Konya Millet Bahçesi de çok güzel bir yapı oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanımıza ve TOKİ’ye de ben çok teşekkür ediyorum. İnşallah gençlerimiz çok kullanacak.
TARIM, SANAYİ VE İHRACAT
Osman Ateşli: Başkanım Konya, Türkiye’nin tahıl ambarı… Tahıl anlamında önde olan bir şehrimiz. Onun dışında ticaret anlamında da gelişmiş bir şehrimiz. Sizin bir öncülüğünüz var mı bu alanlarda?
Uğur İbrahim Altay: Biz aslında iki konuda ciddi bir çalışma yapıyoruz. Birincisi Konya Sanayinin gelişmesi... Bununla ilgili Konya’da bir teknoloji endüstri bölgesi kuruldu. Arsası Büyükşehir Belediyemize aitti. Biz arsayı bedelsiz olarak devrettik.
Şu an itibariyle teknoloji endüstrimizin iki büyük markası oluştu. Birisi ASELSAN Konya… ASELSAN Türkiye’de ilk kez yeni bir üretim modeline geçmiş oldu. Yüzde 51’i ASELSAN, Yüzde 49’u Konya’nın oldu. Konya’da 23 iş insanının olduğu bir yapı oluştu. Şu anda savunma sanayine ciddi bir üretim gerçekleştiriyorlar. Aynı zamanda bu bilgi birikimi Konya’nın savunma sanayinin dönüşmesine ve seviye atlamasına çok önemli bir katkı sağlayacak.
Teknoloji endüstri bölgemizin ikinci önemli eseri de TÜBİTAK’ın İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Konya’da yapılacak. Biliyorsunuz Konya iklim değişikliğinden en çok etkilenecek şehir olarak gözüküyor. Onun için çalışmalarımızın bir kısmında da TÜBİTAK’ımızın ciddi bir desteği olacağına inanıyoruz.
Ve bununla birlikte özellikle sıfır karbon hedefi doğrultusunda ülkemizin yapacağı çalışmalarda burada üretilen bilgi birikim ülkemize ve sanayimize çok ciddi katkı sağlayacak. Diğer önemli alan tarım ve hayvancılık. Tabii ben şöyle ifade ediyorum: ‘Konya kendisi için üreten bir şehir değil’. Çünkü birçok alanda üretilenler Türkiye’nin gıda güvenliği açısından çok önemli ve kıymetli.
Tahılın büyük bir kısmı Konya’da üretiliyor. Küçükbaş hayvan varlığı en çok Konya’da. Büyükbaş hayvan varlığında ikinci sıradayız. Süt ve süt ürünlerinde en çok üretim yapan şehir Konya... Kaba yem bitkilerini en çok üreten şehir Konya… Ve bizim kırsalda yaşayan insanlarımız geçimini bununla sağlıyor.
Dolayısıyla tarımın sürdürülebilirliği ile ilgili çalışmalar yapıyoruz ve kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın gelirini artırmak için yeni ürünler deniyoruz. Şu anda çileğimiz artık bir marka oldu ve tüm dünyaya ihraç ediliyor. Lavanta ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Daha çok az su isteyen ve Konya’nın toprak yapısına ve iklimine uygun ve geliri daha yüksek bitkilerin üretilmesine yönelik desteklerde bulunuyoruz.
Sulama yatırımı yapıyoruz. Kaba yem ve tohum desteğinde bulunuyoruz. Çiftçilerimize ciddi bir eğitim veriyoruz. Ve Konya pandemi döneminde de tüm Türkiye’nin bu süreci atlatmasında ciddi bir destek verdi ve katkı sağladı.
Üniversitelerimizin de bununla ilgili çalışmaları var ama Konya Büyükşehir Belediyesi olarak hem sanayimizin gelişmesi, ihracat rakamlarının yükselmesi hem de tarımsal ve hayvansal üretimin niteliğinin artırılmasına yönelik ciddi çalışmalar yapıyoruz.
'HER GÜN SEÇİMMİŞ GİBİ ÇALIŞIYORUZ'
Osman Ateşli: Başkanım artık seçim dönemine girdik. Bir seçim hazırlığı var. 2023 Haziran’da ülkemiz seçime gidecek. Siz Konya olarak bu seçim dönemine nasıl hazırlanıyorsunuz, neler yapıyorsunuz?
Uğur İbrahim Altay: Tabii Konya bu seçimde en gözde şehirlerden birisi olacak her zamanki gibi. Hem nüfus bakımından Türkiye’nin altıncı büyük ili hem de Cumhur İttifakı’nın en yüksek oy aldığı şehirlerden birisi.
Hem nüfus çok yüksek hem de oy oranı çok yüksek. Tabii Sayın Cumhurbaşkanımızın Konya’ya ilgisi ve muhabbeti çok yüksek. Konya’nın da kendisine ilgisi ve muhabbeti çok yüksek…
En son yerel seçimlerde yüzde 70,5 oy alarak büyükşehirler arasında birinci, iller sıralamasında da Rize’den sonra ikinci olduk. Özellikle son dönemde yapılan tarımsal ürünlerin fiyatlamasıyla ilgili oluşan memnuniyet Konya’da çok büyük etki oluşturdu. Çünkü bizim büyük bir gelir kaynağımız tarımsal üretimden geliyor. Bu sene çok da bereketli geçti.
Onun haricinde asgari ücretin yükseltilmesi, emeklilerle oluşan süreçte hükümetimizin yaptığı çalışmalar… Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti Konya’da çok büyük bir coşkuya neden oldu. Tabii biz sadece seçim döneminde çalışan bir irade değiliz. Aslında her gün seçimmiş gibi çalışıyoruz. Üretiyoruz.
Konya Belediyeleri olarak her daim seçim sürecine hazırlıklıyız. Ben Konya’nın yine Türkiye’de en yüksek desteği vereceğine inanıyorum. Çünkü Konyalılar Necmettin Erbakan döneminden bu yana davaya sahip çıkarak gösterdiler.
Biz bunu bir dava olarak görüyoruz ve Konya’nın tüm ilçeleri buna en yoğun desteği vermek için çaba sarf ediyor. Milletvekillerimiz, İlçe Teşkilatlarımız…
'REKORU KİMSEYE VERMEYE NİYETİMİZ YOK'
Osman Ateşli: Anket çalışmalarınız var mı Başkanım?
Uğur İbrahim Altay: Düzenli periyotlarla anketler yapıyoruz. Özellikle Nisan ayından bu yana tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da ivmenin yukarı yönlü olduğunu söyleyebilirim. Diğer şehirlerden belki artı yönde ayrılacak şekilde ilerlediğini söylemek isterim. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızı 2023’te rekor bir oyla seçeceğimize ben inanıyorum.
Tabii 15 milletvekilimiz var 10’u AK Parti’den… Konya’da milletvekili sayımızın artması şeklinde temennilerde bulunuyoruz. Konya gereğini her zaman yapmıştır sandıkta… Biz hiç şüphe etmedik… Konyalılar bizi hiç mahcup etmediler. Sandıkta yine Konya Allah’ın izniyle gereğini yapar. Sahadaki hava çok olumlu, çok güzel geri dönüşler alıyoruz.
Tabii biz sürekli dışardayız. Öğrencilerle görüşüyoruz, gençlerle konuşuyoruz, çiftçilerle, sanayiciyle sokaktayız. Dolayısıyla güçlü bir teşkilatın olduğu şehirdir Konya. Belediyelerinde bu süreçte ciddi çalışmalarla insanımızın hayatını kolaylaştırdığını düşünürsek inşallah rekoru yine kimseye verme niyetimiz yok. Bunu söylemekte fayda var.
'İNSANIMIZIN UMUDU AK PARTİ'DİR'
Osman Ateşli: Başkanım karşınızda 6’lı masa diye tanımlanan bir rakip var. Ortak aday çıkarabileceklerini düşünüyor musunuz? Konya’da 6’lı masaya bir teveccüh var mı?
Uğur İbrahim Altay: Tabii şöyle söyleyelim… 6 mı? 6+1 mi? 6+2 mi? O da bir tartışma konusu. Masanın etrafında olanlar var dışarıdan destekleyenler var. Ama görünen o ki bu kadar farklı yapının bir arada tutması çok kolay gözükmüyor. Adeta bir yemek ziyafetine dönüştü. 15 günde bir oturup konuşup sonrasında eskiden kalma hikayelerin biraz makyajlanmış haliyle kamuoyunun önüne çıkıyorlar.
Tabii Türkiye büyük ve güçlü bir ülke... Bölgemizde yaşananlara da baktığımızda güçlü bir lidere ihtiyacımız var. Sayın Cumhurbaşkanımız artık sadece Türkiye’nin değil dünyanın takdir ettiği bir lider haline dönüştü. İnsanımızın umudu AK Parti’dir. Sayın Cumhurbaşkanımızdır.
Konya hiçbir zaman yalpalamadı. Hiçbir zaman davasından vazgeçmedi. Konya’nın teveccühü AK Parti’dir ve Sayın Cumhurbaşkanımızdır. Sandıkta da bunu görebileceğinize emin olabilirsiniz. Çünkü biz Konya olarak farklı süreçler de yaşadık ama hiçbir zaman davamızdan vazgeçmedik.
Sayın Cumhurbaşkanımıza destekten vazgeçmedik. Çünkü biz doğru olan yolda devam etmenin gerektiğine inanıyoruz. İnşallah Konya yine çok büyük bir destek verecektir. Milletimizin ferasetine güveniyoruz. Sosyal medyada gündem oluşturmak kolay… Sosyal medyada ülke yönetmek kolay ama sokağın ama vatandaşın gündemi çok daha farklı… Ben Allah’ın izniyle çok yüksek bir destekle Sayın Cumhurbaşkanımızın son kez aday olduğu seçimde yanında yer alacağız.
Son kez hepimiz gidip görevimizi yerine getireceğiz ve 2028’e kadar bu altyapısı tamamlanmış ülkemizi dünyanın en güçlü ülkelerinden birisi olması için yeni bir süreci başlatmış olacağız. Bunun için biz de hazırlıklarımızı yapıyoruz. Hem sahada hem masada çalışmalarımıza devam ediyoruz. Allah’ın izniyle zafer inananlarındır diyoruz.