Başörtüsüne güvence, Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi
Son dakika haberine göre başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildi
ABONE OLAK Parti ve MHP ile BBP ortak başörtüsü ile ilgili teklifi Anayasa Komisyonu’nda görüşmeleri devam ediyor. Teklifin başörtüsüne ilişkin birinci maddesi kabul edildi.
CHP VE İYİ PARTİLİLER SALDAN AYRILDI
CHP ve İYİ Parti’nin başörtüsü ile ilgili verdikleri değişiklik ortak önerge AK Parti ve MHP'li üyelerin oylarıyla reddedildi.
Önergeleri reddedilen CHP ve İYİ Partili milletvekilleri tepki gösterdi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Sizin amacınız farklı. Biz destek vermek istiyoruz, siz reddediyorsunuz" diyerek toplu halde komisyonu terk ettiler. Ardından, CHP'li milletvekilleri de tepkilerini dile getirdikten sonra, komisyonu terk ettiler. Bunun üzerine ise AK Parti'li üyeler; CHP ve İYİ Parti milletvekillerinin komisyonu terk etmelerini, 'şov' olarak yorumladı.
Başörtüsüne anayasal güvence getiren 1'inci maddenin kabul edilmesi sonrası, aile bütünlüğünün korunmasına ilişkin, Anayasa’nın 41'nci maddesinde değişiklik öngören maddenin görüşmelerine geçildi.
400 OY GEREKİYOR
Teklif komisyon mesaisinin ardından genel kurula gelecek.
360-400 aralığında oy çıkarsa anayasa değişikliği referanduma gidecek.
Cumhur İttifakı ortağı AK Parti ve MHP'nin oyları bu sayıya yetmiyor.
400 üzerinde oy çıkarsa teklif kabul edilmiş olacak.
CHP'NİN İTİRAZI
CHP’liler özellikle ailenin tarif edildiği maddede yer alan ‘Evlilik birliği ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir’ ifadesine itiraz ediyor. AK Parti ve MHP ise hem başörtüsü, hem de aile kurumuna yönelik kendi tekliflerinin esasını değiştirecek önerilere sıcak bakmıyor.
İyi Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Anayasa Komisyonunda kendi önerilerinin kabul edilmesi için ısrarcı olacaklarını açıklamıştı. AK Parti kaynakları ise, teklif üzerinde çok hassas bir çalışma yürütüldüğünü, her kelimesi üzerinde uzun değerlendirmeler yapıldığını hatırlatarak “Muhalefetin önerilerini değerlendiririz, ama bizim teklifimiz üzerinde bir değişiklik yapılması şimdilik planlanmıyor” değerlendirmesini yaptı.
AKŞENER: MEVCUT YASA YETERLİ
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener partisinin grup toplantısında konuştu. Başörtüsü tartışmalarına değinen Akşener “Bu mesele esasında kapanmış bir yaradır. İnancı doğrultusunda hür bir şekilde yaşamak, evrensel olarak bireyin hakkıdır. Hâlihazırda yürürlükte olan mevzuat da bunun için yeterlidir. Ne yasal ne de anayasal düzenlemeye ihtiyaç vardır. Milletimizin tamamını kapsayacak, Gazi Meclis’imizin bütün olarak arkasında dimdik duracağı Türkiye’ye yakışır düzenleme yapalım” dedi.
TEKLİF NE GETİRİYOR?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Anayasa'nın 24'üncü maddesine, başörtüsüne anayasal güvence getiren hükümler ekleniyor. Buna göre, temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamayacak. Hiçbir kadın; dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamayacak, bu nedenle kınanamayacak, suçlanamayacak ve herhangi bir ayrımcılığa tabi tutulamayacak.
EVLİLİK BİRLİĞİ ŞARTI
Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda devlet, ancak dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini, hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilecek. Anayasa'nın 41'inci maddesinin, 'Ailenin korunması ve çocuk hakları' şeklindeki birinci kenar başlığı, 'Ailenin korunması, evlilik birliği ve çocuk hakları' olarak değiştiriliyor. Ailenin toplumun temeli olduğunu düzenleyen maddeye, evlilik birliği şartı da ekleniyor. (DHA)