Altılı masanın mutabakat metninde dikkati çeken maddeler: HDP'nin talebi kabul mü edildi?
Altılı masa, "hükümet programı" olarak nitelendirilen ortak mutabakat metnini açıkladı. Yerel yönetimler hakkında verilen vaatler, "HDP'nin talebi kabul edildi" şeklinde yorumlandı. Millet İttifakı, "kayyumların" önüne geçeceğini ilan etti.
ABONE OLAltılı masanın liderleri Ortak Politikalar Mutabakat Metni Tanıtım Toplantısı düzenledi. Metin, "hükümet programı" olma özelliği taşıyor. 9 başlıkta toplanan metinde 80'e yakın madde yer alıyor.
Toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal katıldı.
HDP'NİN TALEPLERİ KABUL MÜ EDİLDİ?
Ortak mutabakat metninde açıklanan bazı maddeler, "HDP'nin talepleri kabul edildi" şeklinde yorumlandı. Metinde kayyum atanmasının önüne geçilmesi ve yerel yönetimlere bakanlıkların taşra kuruluşunun yönetimlerinin devredilmesi vaatleri dikkati çekti. O maddelerden öne çıkanlar şöyle:
- Yerel yönetimler idari ve mali açıdan yeniden yapılandırılacak.
- Bazı bakanlıkların taşra kuruluşları yerel yönetimlere devredilecek.
- Parti kapatma meclis iznine tabi olacak.
- Yerel Yönetimlerde kayyum uygulamasına son verilecek.
MUTABAKAT METNİNİN 9 ANA BAŞLIĞI
Millet İttifakı'nın ortak mutabakat metni 9 ana başlıktan oluşuyor. O başlıklar şöyle:
- Hukuk, Adalet ve Yargı
- Kamu Yönetimi
- Yolsuzlukla Mücadele Şeffaflık ve Denetim
- Ekonomi Finans ve İstihdam
- Bilim Ar-Ge Yenilikçilik Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm
- Sektörel Politikalar
- Eğitim ve Öğretim
- Sosyal Politikalar
- Dış Politika Savunma Güvenlik ve Göç Politikaları
ADAY 13 ŞUBAT'TA AÇIKLANACAK
Altılı masanın adayı ise 13 Şubat'ta Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde yapılacak toplantının ardından duyurulacak.
"CUMHURBAŞKANI SADECE BİR DÖNEM SEÇİLECEK"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, mutabakat metninin detaylarını paylaştı. Öztrak'ın açıklamalarından öne çıkan maddeler şöyle:
- Cumhurbaşkanının 7 yıl için sadece bir dönem seçilmesi kuralını getirerek tarafsızlığını güvence altına alacağız. Cumhurbaşkanı, 85 milyonun Cumhurbaşkanı olacak.
- Yargı reformuyla, bağımsız ve tarafsız yargı için Hakimler ve Savcılar Kurulu'nu kaldıracağız. Yerine iki yeni kurul oluşturacağız. Adalet Bakanı ve Müsteşarı kurulda yer almayacak.
- Savunma mesleğini Anayasal güvenceye kavuşturacağız. Silahların eşitliği ilkesine uygun olarak iddia ve savunmanın fiziki olarak eşit konumda olmasını sağlayacağız.
- Kadınlar için adli yardımın ve zorunlu müdafiliğin kapsamını genişleteceğiz. Anayasa Mahkemesi üyeliklerine hülle yöntemiyle atama yapılmasını önleyeceğiz.
- Seçim ve siyasi partiler mevzuatında millet iradesinin TBMM'ye en geniş ve demokratik biçimde yansımasını sağlayacak düzenlemesini sağlayacağız. Seçim barajını yüzde 3'e düşüreceğiz.
- Basın özgürlüğünü sağlayacağız. Kamu yönetimini eşitlik, tarafsızlık, liyakat, şeffaflık ilkelerine göre yeniden düzenleyeceğiz.
- Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki kurulları, ofisleri lağvedeceğiz. Bunların görev ve yetkilerini ilgili bakanlıklara devredeceğiz.
- Hazine'yi Maliye Bakanlığından ayıracağız. Siyasi kadrolar olan bakan yardımcılıklarını kaldırıp müsteşarlık sistemini kuracağız.
- Strateji ve Planlama Teşkilatını kuracağız.
- Seçimle gelenin seçimle gitmesini güvence altına alacağız. Belediyelerin genel bütçe gelirlerinden aldığı payı artıracağız.
- Pazarlık usulüyle yapılmış tüm ihaleleri geriye doğru tahkik edeceğiz. Vatandaşlarımızın bilgi edinme hakkını ihlal eden kamu görevlilerinin disiplin ve ceza sorumluluklarını artıracağız.
- Siyasi etik yasasıyla milletvekillerinin, bakanların, siyasi parti genel merkez yöneticilerinin, il başkanlarının, belediye başkanlarının ve belediye meclis üyelerinin görev, unvan ve yetkilerini kullanarak kendileri veya yakınları lehine etik dışı aracılıkta bulunmalarını, akraba, eş-dost gibi yakınlarını kayırmalarını, ayrımcılık yapmalarını engelleyeceğiz.
"CUMHURBAŞKANLIĞINI ÇANKAYA KÖŞKÜ'NE TAŞIYACAĞIZ"
DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı, ekonomi ve istihdam hakkında atılacak adımları şöyle açıkladı:
- Temel hedefimiz Türkiye ekonomisini üretken, rekabet gücü yüksek ve tek bir vatandaşımızı dahi yatağa aç göndermeyen bir yapıya kavuşturmaktır. Para, maliye ve finans politikalarının öngörülebilir olması ve tüm ekonomik aktörlere güven vermesi kilit bir öneme sahip olacaktır.
- Aşırı yoksulluğu sıfırlayacağız. 5 yılın sonunda yıllık ihracatı 600 milyar dolara yükselteceğiz.
- Merkez Bankasının İstanbul'daki birimlerini en kısa sürede Ankara'ya geri taşıyacağız.
- 128 milyar dolar olarak bilinen arka kapıdan döviz satışı hukuksuzluklarının takipçisi olacağız, rezerv yönetimini tam bir şeffaflık içinde yürüteceğiz. Kur korumada yeni hesap açmayacağız, mevcut hesapları vadeleri dolunca kapatacağız.
- Cumhurbaşkanlığını Çankaya Köşkü'ne taşıyacağız. Cumhurbaşkanlığına tahsisli saray, köşk ve yalıları halkın kullanımına açacağız.
- Cumhurbaşkanlığı envanterindeki uçakları satıp, yerine orman yangınları söndürme uçakları alacağız.
- Kamu görevlilerinin birden fazla yerden maaş almasına son vereceğiz.
- Ülkemizin kaynaklarını Kanal İstanbul gibi rant projeleri yerine tarımsal sulama projeleri için kullanacağız.
- Şoför esnafının 10 yaşının üzerindeki araçlarını değiştirmesinde ÖTV almayacağız.
- İmar rantlarını kapsamlı ve etkili biçimde vergilendireceğiz. Vergi cennetleri üzerinden vergi kaçaklarına son vereceğiz.
EĞİTİMDE "1+5+4+3" FORMÜLÜ
Demokrat Parti Ekonomik İşler Başkanı Bülent Şahinalp, "Bilim, Arge, Yenilikçilik, Dijital Dönüşüm, Eğitim ve Öğretim" bölümlerini şöyle özetledi:
- Türkiye'yi bilimsel ve teknolojik cazibe merkezi haline getireceğiz. Bilim politikamızı insan, özgürlük, girişimcilik ve teknoloji üretimi odaklı bir anlayışla yürüteceğiz.
- Akademisyenlerin özlük hakları ve gelirlerinde iyileştirmeler yapacak, yetişmiş insan gücümüzü şiddetin mağduru olmaktan çıkaracağız.
- TÜBİTAK'ı sadece araştırma enstitüleriyle, ileri araştırmalar yapan bir kurum haline getireceğiz.
- Bilim ve Yenilikçilik Bakanlığını kuracağız. Bilgi teknolojileri ve iletişim kurumlarının bağımsızlığını sağlayacağız.
- Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi cihazlar üzerindeki vergi yükünü azaltacağız.
- 6-25 yaş arasındaki tüm öğrencilerimize aylık 5 GB internete bedava erişim imkanı sağlayacağız.
- Devlet okullarındaki öğrencilerimize ücretsiz süt, su ve öğlen yemeği vereceğiz.
- Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimdeki tüm öğrencilere yardımcı kitaba ihtiyaç duymayacak şekilde ders kitaplarını ücretsiz temin edeceğiz.
- Anaokulundan üniversiteye kadar devlet okullarındaki ihtiyaç sahibi öğrencilerin kırtasiye, çanta, kıyafet ihtiyaçlarını ve internete erişimlerini ücretsiz olarak karşılayacağız.
- Ortaöğrenime geçişlerde sınav değil süreç odaklı bir sistemi geliştireceğiz. Liselere giriş sınavlarında LGS sınavını süreç içinde tamamen kaldıracağız.
- Üniversiteye girişte yılda bir defa yapılan sınav yerine çoklu sınav imkanı sunacağız.
- Zorunlu öğrenimi 1+5+4+3 şeklinde uygulayacağız.
- Sınıfların çok kalabalık olduğu yerde yeni okul yapımına öncelik vereceğiz. Kız çocuklarının okula gitmesi için gerekli teşvikleri sağlayacağız.
EMEKLİLİK İÇİN GERİYE DOĞRU BORÇLANMA İMKANI
Gelecek Partisi Politika İzleme Kurulu Başkanı Feridun Bilgin, tarım ve orman ve sanayi üretimi konularında atılması öngörülen adımları şöyle sıraladı:
- Tarım ve Orman Bakanlığını, Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığı olarak yeniden yapılandıracağız.
- Tarım Kanununda öngörülmesine rağmen, bugüne kadar hiç uyulmayan tarımsal destekleri, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamayacak şekilde verecek, havza bazlı, sürdürülebilir ve etkin bir biçimde uygulayacağız.
- Silahlı Kuvvetlerimizin operasyonel gücünü artıracağız.
- Esnafımıza, emekli olması için geriye doğru borçlanma imkanı sağlayacağız.
- Kanal İstanbul projesini, göreve başladığımız gün iptal edeceğiz.