TBMM harekete geçti! Türkiye'den Trump'a Gazze yanıtı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze için "biz devralacağız" açıklaması tüm dünyada büyük bir tepkiye neden olurken Türkiye'den de yanıt geldi. TBMM Dışişleri Komisyonu Filistin ile imzalanan iki anlaşmayı gündemine aldı.

ABONE OL
GİRİŞ 09.02.2025 11:00 GÜNCELLEME 09.02.2025 11:01 SİYASET
TBMM harekete geçti! Türkiye'den Trump'a Gazze yanıtı

Geçtiğimiz günlerde binlerce kişinin katili soykırımcısı İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşen Trump, "ABD Gazze Şeridi'ni devralacak. Bölgeyi düzeltecek, yıkılmış binalardan kurtaracak, bölge halkı için sınırsız sayıda iş ve konut sağlayacak bir ekonomik kalkınma yaratacağız" açıklaması yaptı.

Gazzelileri, yaşanan büyük soykırımı yok sayan Trump'un bu sözleri bütün dünyada yankı buldu. Ülkeler arka arkaya bunun kabul edilemez bir plan olduğunu açıklarken, ABD yönetimi kendi içinde bölündü.

MECLİS'TEN YANIT

Trump'ın bu sözlerine Türkiye de gerekli yanıtı verirken TBMM'den anlamlı bir adım geldi. TBMM, Filistin ile imzalanan iki anlaşmayı gündemine aldı. TBMM Dışişleri Komisyonu önümüzdeki hafta toplanarak Filistin ile imzalanan yatırımların karşılıklı teşviki ve çifte vergilendirme anlaşmalarını görüşecek. Daha sonra bu anlaşmalar TBMM Genel Kurul gündemine indirilip hızla onaylanacak.

Anlaşmaların hızla gündeme alınıp onaylanması Trump'a da bir yanıt anlamına geliyor. İki anlaşmanın da "yatırım ve teknoloji paylaşımına yönelik düzenlemeler içermesi dikkat çekiyor.

YATIRIMLARIN TEŞVİKİ

Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın gerekçesinde, "İki ülke arasında sermaye ve teknoloji akışını hızlandırılacak, yönetim becerisi ve uluslararası pazarlara giriş imkânı oluşturacak uluslararası doğrudan yatırımları teşvik etmek ve ilgili hukuki düzeni içinde bu yatırımların korunması sağlanacaktır" denildi.

Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın gerekçesi şöyle:

"Gelir unsurları itibariyle mükelleflerin ayrı gelir üzerinden iki devlette birden vergilendirilmesinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Böylece Türk yatırımcılar için Filistin, Filistinli yatırımcılar için de Türkiye daha cazip hale gelecektir."

KAYNAK : SABAH
Ayşe Çolpan Tan Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR