AB'den Türkiye'ye sert uyarı; unutma!
AB zirvesi sonuç bildirisinde reform yapmamasından hayal kırıklığı dile getirilen Türkiye’nin çabalarını iki katına çıkarması isteniyor. Bildiride şu talepler var:
ABONE OL AB zirvesinin dışişleri bakanları tarafından haftabaşında hazırlanan sonuç bildirisinin genişleme bölümünde, Türkiye’ye reform uyarısı yapılırken, Yunanistan ve Kıbrıs’tan yana tavır da ağırlığını koyuyor.
“AB Konseyi Türkiye’nin çok uzun zamandır beklenen adımları hayata geçirme çabalarını ikiye katlamasını umuyor. Biten yılda Türkiye’nin özellikle siyasi reformlarda çok sınırlı ilerleme kaydetmesinden hayalkırıklığı içindeyiz” diyen sonuç bildirisi, geniş çaplı çaba gösterilmesi zorunlu alanları şöyle sıralıyor: “Yargı reformu, yolsuzlukla mücadele stratejisi belirlenmesi, vatandaşların haklarının etkin korunması, işkence ve kötü muameleye sıfır hoşgörü politikasının tam uygulanması, ifade özgürlüğü ve tüm dini cemaatler için din özgürlüğünün yasada ve uygulamada garanti edilmesi, mülkiyet hakkına saygı, azınlıklara saygı ve koruma, kültür, kadın, çocuk, sendika hakları ile sivillerin ordu üzerindeki denetiminin güçlendirilmesi.”
“Siyasi partilerin işlevleriyle ilgili yasaların anayasadakiler de dahil olmak üzere gözden geçirilmesi her zamankinden çok gerekli. Türk siyasetindeki tüm tarafların diyalog ve uzlaşma ruhuyla, hukukun üstünlüğü ve temel özgürlüklere saygıyla aralarındaki görüş ayrılıklarını çözmeleri de önemli. Bu reform sürecinin yeniden hız kazanmasına yardımcı olacaktır” tavsiyesinde bulunan bildiri, Türkiye’ye Yunanistan’la iyi komşuluk ilişkileri yürütmediği ve Kıbrıs Rum Yönetimi’ne limanlarını açmadığı gerekçesiyle de sert çıkıyor:
“Türkiye’nin iyi komşuluk ilişkileri, BM şartı uyarınca barışçı çözüm ve gerekirse Uluslararası Adalet Divanına gidilmesini net şekilde taahhüt etmesi gerekmektedir. İyi komşuluk ilişkilerini bozabilecek her tür tehdit, ihtilaf ve eylemden kaçınılmasını istiyoruz. Türkiye’nin AB Konseyi’nin 10 Aralık 2007 tarihli kararındaki Ankara Anlaşması Ek Protokolü’nün ayrımsız tam uygulanması taahhüdünü yerine getirmediği ve Kıbrıs Cumhuriyeti (Rum Yönetimi) ile ilişkileri normalleştirme yönünde ilerleme kaydetmediğini üzüntüyle not ediyoruz. Artık acilen ilerleme bekliyoruz.”
‘Enerji başlığına Rum vetosu’
Türkiye’nin müzakerelerinin hızının üstteki şartlarda ilerleme kaydetmesine bağlı olduğunu belirten bildiri, Türkiye’nin AB için stratejik önemini hatırlatıyor, Güney Kafkasya ve Ortadoğu’da diplomatik girişimleriyle oynadığı etkin ve yapıcı rolü alkışlıyor ve Ermenistan ile yeni başlayan yakınlaşmayı teşvik ediyor.
Bu arada Fransa’nın bu ay sonunda dönem başkanlığı bitmeden Türkiye ile müzakerelerde bilgi toplumu, sermayenin dolaşımı ve enerji başlıklarını açmak istediği, ancak sonuncusunun Rum engeline takıldığı belirtildi. Fransız ekonomi gazetesi Les Echos, enerjiyle ilgili başlığın Rumların vetosuna takıldığını yazdı. (Dış Haberler)