Babacan'a 'Osmanlı valisi' protokolü

Türkiye'nin Ortadoğu'daki etkin dış politikası için 'Yeni Osmanlıcılık' yorumları yapılırken, Babacan'a Yemen'de hiç yapılmayan uygulama yapıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 20.02.2009 19:00 GÜNCELLEME 20.02.2009 19:00 SİYASET
Babacan'a 'Osmanlı valisi' protokolü

Dışişleri Bakanı Ali Bakan Babacan, Yemen'in başkenti Sana'daki temasları çerçevesinde salı günü İmam Yahya Evi'ni ziyaret etti.  

Babacan ve eşi Zeynep Babacan, burada Yemen, dansı yapan ekipler tarafından karşılandı. Ancak bu protokolün perde arkası kısa bir süre sonra anlaşıldı. Yemen yaklaşık 400 sene Osmanlı Devleti, hâkimiyetinde bulunmuştu. Osmanlı Devleti Yemen'e her bir yeni vali görevlendirdiğinde bu kişi, bölgede şeyh diye tabir edilen kabile reisleri tarafından karşılanıyordu.

Bölgenin ileri gelen reisleri yeni valiyi bizzat kendi yaptıkları yerel Yemen dansı ile karşılıyordu. Yemenli yetkililer, özellikle İsrail'in Gazze'de yaptığı katliama büyük tepki gösteren Türkiye'nin Dışişleri Bakanı'nı anlamlı bir protokolle karşılamayı uygun buldu. Şeyhler, Yemen'in geleneksel giyim aksesuarı olan bir tür hançere benzeyen "cembiye"lerini takarak ellerinde kalkanlar ile dans gösterisi sundu. Ali Babacan, Yemenli yetkililerin kendisine takdim ettiği "cembiye"yi takarak İmam Yahya Evi'ni gezdi.

Heyetteki diplomatlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsviçre'de İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e tepki göstererek yaptığı Davos çıkışından sonra Müslüman ülkelerde artan yoğun Türkiye sevgisine bir kez daha şahit oldu. Yetkililer Sana'daki temaslarında sokaklarda yürürken yediden yetmişe tüm Yemenlilerin Türk heyetine inanılmaz bir ilgi ve sevgi gösterisinde bulunduğunu belirterek, "Programda olmayan caddelerden yürüdük. O çocukların sevgisi önceden organize edilmiş olamazdı." diyerek şaşkınlıklarını ve memnuniyetlerini aktardı.

Görüşme uzayınca kriz var sanıldı!

Dışişleri Bakanı Babacan, Yemen'de Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih tarafından da kabul edildi. Türk kaynakların verdiği bilgiye göre Yemen Devlet Başkanı, normalde ülkeyi ziyaret eden dışişleri bakanını nezaketen kabul ediyor ve yaklaşık 10 dakika görüşüyordu. Ancak Ali Abdullah Salih'in Bakan Babacan'ı kabulü ise yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmenin uzaması dışarıda bekleyen Türk ve Yemenli yetkilileri endişelendirdi. Babacan dışarı çıktığında merakla görüşmenin neden uzadığını sordular. Yemen Devlet Başkanlığı yetkilileri, bunun Türk Dışişleri Bakanı'na gösterilen önemden kaynaklandığını dile getirdi. Ali Babacan ve eşi burada ayrıca El Salih Camii'ne gitti. Yapımı geçen yıl tamamlanan camide çok sayıda Türk halısı bulunuyor.

Osmanlı orduları Yemen'e yaklaşık 400 yıl hâkim oldu. 1. Dünya Savaşı'nda yitirilen Yemen'de birkaç tane Türk şehitliği bulunuyor.   ZAMAN