'DTP, Türkiye'nin 4. büyük partisi'

29 Mart Yerel seçim sonuçları ortaya ilginiç bir tablo çıkarttı. Seçimin rakamsal galibi AKP olsa da artış oranındaki galibi MHP idi. Ama DTP de seçimin galipleri arasında yer alan parti oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 30.03.2009 09:45 GÜNCELLEME 30.03.2009 09:45 SİYASET
'DTP, Türkiye'nin 4. büyük partisi'

DTP Türkiye genelinde 2 Milyon 115 bin oyun üstünde oy alarak yaklaşık oyların yüzde 6'sını alırken 8 ilde belediye başkanlığını kazanmayı başardı....

Bu sonuçlar ışığında DTP'nin ülkenin güneydoğusuna koyduğu ağırlık türkiye'nin dördüncü büyük parti olarak rüştünü ispat etti.

Sabah Yazarı Mehmet Barlas da bugünkü köşe yazısında DTP'nin bu çıkışına dikkat çekti ve, "Artık bilmemiz gereken ek bir gerçek var. Türkiye'nin 4'üncü büyük partisi DTP... Türkiye'de demokratik siyasetin geleceğine dönük hesapların "Kürt realitesi" dikkate alınmadan yapılması artık mümkün değil. Bu genel yerel seçim sonuçları bunu iyice kanıtlıyor." ifadelerini kullandı.

OY ARTIŞI SAĞLAYAMADI

DTP  genelde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yarıştığı yerel seçimlerden beklediği oy artışını sağlayamadı.  DTP'nin oy oranlarında da önceki seçime oranla sınırlı bir artış sağlandı. Özellikle Baetı'da ÖDP ve diğer sol tandaslı örgütlerle yapılan işbirliği çalışmalarında rağmen oylarında bir artış sağlayamaması dikkat çekti.  

Yerel seçimler öncesinde gerilim politikası izleyen DTP, stratejisini kimlik siyaseti üzerine kurdu. 2004 yerel seçimlerine DEHAP adı altında SHP çatısı altında giren DTP, bu seçimlerde de sadece Kürt kökenli vatandaşların yaşadığı bölgelerden oy alabildi. 1,5 yılı aşkın süredir TBMM'de Kürt sorununun çözümüne ilişkin ciddi bir çalışma yapamayan parti, yerel yönetimlerde de beklenen başarıyı gösteremedi. Bunun yerine her fırsatta kimlik ve slogan siyaseti yapıldı. DTP'nin TBMM'deki en etkin çalışmalarını, terör örgütü PKK'ya yönelik sınır ötesi operasyonlara tepki oluşturdu. DTP lideri Ahmet Türk, seçimlere kısa süre kala TBMM grup toplantısında Kürtçe konuşarak kimlik siyasetini iyice öne çıkardı. Ardından bölgede hükümet aleyhtarı bir kampanya yürütüldü. Kürt kökenli seçmenlerin bugüne kadar yaşadıkları sorunlardan AK Parti hükümetini suçlayan ve iktidarı Kürt sorununu çözme noktasında 'başarısız' sayan DTP, hedeflediği oy patlamasını gerçekleştiremedi.

AK Parti dışındaki bütün partilerin Doğu ve Güneydoğu'da iddiasız olması, DTP'ye geniş bir siyaset alanı bıraktı. Ancak önceki seçimlerin aksine SP ve DP'nin bazı bölgelerde iddialı adaylarla yarışması, AK Parti'deki bazı oyların bu partilere kaymasına sebep oldu. Bu durum DTP'nin geçen seçimlerde AK Parti'ye kaptırdığı bazı belediyeleri yeniden kazanmasına yaradı.

Diyarbakır'da mevcut başkan Osman Baydemir ile yarışan DTP, oyların yüzde 60'ından fazlasını alarak Büyükşehir Belediyesi'ni yeniden kazandı. Böylece 2004'teki yüzde 58'lik oy oranının üstüne çıkıldı. AK Parti ise Diyarbakır'da yüzde 30'larda kaldı. DTP'nin Van adayı Bekir Kaya da oyların yarıya yakınını alarak seçimleri kazandı. AK Parti, bu ilde geriye düştü. DTP, Hakkari'de yüzde 80'e yakın bir oy alırken, Batman'da yüzde 60 civarında, Tunceli'de yüzde 30'un üzerinde bir oyla belediyeyi kazandı. Şırnak, Siirt ve Mardin'de de AK Parti ile DTP arasında kıyasıya bir yarış yaşandı. DTP, üç büyük şehirden İstanbul'da yüzde 3'lük bir oy alırken Ankara ve İzmir'de yüzde 1'in altında kaldı.

DTP, Van'da sürpriz yaptı

DTP, geçen seçimlerde AK Parti'ye kaptırdığı Van Belediye Başkanlığı'nı bu seçimlerde geri aldı. 2004'te yüzde 53'lük oy oranıyla Van'ı alan AK Parti, bu seçimlerde yüzde 40'a düştü. DTP geçen seçimlerdeki yüzde 41'lik oyunu bu seçimlerde yüzde 50'nin üzerine çıkardı. Böylece daha önce teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlığını yapan DTP adayı Bekir Kaya, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in memleketi olan Van'ı AK Parti'nin elinden almayı başarmış oldu.

Siirt ve Iğdır da AK Parti ile DTP'nin yarışına sahne oldu. Resmî olmayan rakamlara göre Siirt'te DTP yüzde 49 oy alırken, AK Parti yüzde 46'da kaldı. Iğdır'da ise yüzde 36 oy alan DTP, belediye başkanlığını kazandı

DTP'de sevinç meydanlara taştı 

Diyarbakır'da resmi olmayan rakamlara göre DTP'nin yüzde 70 oranında oy alması erken kutlamalara sebep oldu. Kentte sandıkların açılmasıyla birlikte DTP'liler, il teşkilatının önünde toplanmaya başladı. Partinin önünde toplanan binlerce insan, müzik eşliğinde eğlenerek, kutlama yaptı. Ellerinde PKK flaması ve Abdullah Öcalan posteri olan bir grup, terör örgütü ve elebaşısı lehine sloganlar attı. İl teşkilatı, sonuçları kısa aralıklarla kurulan barkovizyona yansıtırken, sonuçları yüzde 100 açıklanan ilçeleri de barkovizyonla duyurarak, partililerin coşkusu yükseltilmeye çalışıldı.

Van da benzer kutlamalara sahne oldu. Saat 18.00'den itibaren seçim bürosu başta olmak üzere şehrin işlek yerlerinde caddelerde toplanan partililer, sloganlar atmaya başladı. Sandıklar açılarak DTP ile AK Parti arasındaki fark büyüyünce sokaklardaki kalabalık artmaya başladı. Havai fişeklerle kutlama yapan partililer, belediye başkan adayı Bekir Kaya lehinde slogan attı.

(Haber 7)