'Yargı Meclis'e aba altından sopa gösteriyor'

Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu,yeni Anayasa konusundaki tartışmalara açıklık getirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.05.2009 22:22 GÜNCELLEME 15.05.2009 22:22 SİYASET
'Yargı Meclis'e aba altından sopa gösteriyor'

İzzet Taşkıran’ın haberi

Mevcut tartışmaların ‘yamalı bohça’ görünümündeki 1982 Anayasası’ndan kaynaklandığını ifade eden Prof. Dr. Kuzu, “Özellikle askeri dönemden izler taşıyanın yerine yeni bir Anayasa hazırlanması için 2007 seçimlerinden önce Başbakan Erdoğan tarafından Prof. Dr. Özbudun başkanlığındaki bilim kuruluna teklif götürüldü. Fakat bu sırada biliyorsunuz ki çok büyük tartışmalar yaşandı ve süreç resmen tıkanmış oldu.” diye konuştu.

“AK PARTİ, YENİ ANAYASA KONUSUNDA İSTEKSİZ DAVRANMIYOR”

Moral FM'de Oktay Mahşer’in hazırlayıp sunduğu Basında Bugün’de kamuoyunda çokça dillendirilen ‘AK Parti yeni anayasa konusunda isteksiz davranıyor’ şeklindeki eleştirileri de cevaplandıran AK Parti’li Komisyon Başkanı, bu konuda topu muhalefet partilere atarak şöyle devam etti:

“Toplum birçok şeyin farkındadır diye düşünüyorum. Şuanda Türkiye’nin her yerinde anayasa konusunda paneller yapılıyor. Dolayısıyla toplumda ve AK Parti’de yeni anayasa konusunda herhangi bir isteksizlik ve inançsızlık görülmüyor. Fakat bazı muhalefet partilerinin karşı çıkmaları neticesinde halkımızda “bu çalışmalardan bir şey çıkmaz, iktidar çok ısrar ediyor ama muhalefette direniyor” düşüncesi oluşmuş olabilir.”

Prof. Dr. Burhan Kuzu, yeni anayasa taslağının içeriğinden de bahsederek bu konuda ayak direttiklerini öne sürdüğü bazı partileri halka şikâyet etti.

OMBUSMANLIK VE TÜRKİYE MİLLETVEKİLLİĞİ YENİ ANAYASADA VAR MI?

Prof. Dr. Kuzu, “Siyasi Parti kapatma, Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yapılandırılması, ombudsmanlık ve Türkiye milletvekilliği gibi kavramlar bu anayasa taslağında yer alıyor. Bunlar bence ikinci plandaki hususlardır. Önemli olan ise TBMM çatısı altındaki siyasi partilerle uzlaşma için masaya oturulmasıdır. Maalesef şu zamana kadar bu gerçekleşmedi. Bunun sebeplerini vatandaşın görmesi lazım diye düşünüyorum.” dedi.

Programın son bölümünde TBMM’nin anayasa konusundaki yetkilerinin sınırlı olduğuna yönelik bir değerlendirme de bulunan Danıştay Başkanı Mustafa BİRDEN’i aba altından sopa göstermekle suçladı.

“YARGI KURUMLARI TBMM’YE ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERİYOR”

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, TBMM’in Anayasa konusundaki yetkilerini sonuna kadar kullanacaklarını belirterek “Şu anda anayasa değişikliği konusunda değişmez maddeler belli, Meclis’in bunların dışındaki maddeleri değiştirme yetkisi zaten mevcuttur. TBMM bunları yaparken başkasına mı soracak? Ben bunu anlamakta epey bir zorlanıyorum” şeklinde konuştu.

“Türbanla ilişkilendirilen değişiklikle ilgili Anayasa Mahkemesi’nin kararlarından sonra bizim geldiğimiz noktada sorun şu: Türkiye’deki bu meclis anayasa değiştirme yetkisini kullanarak bırakın değiştirilemez maddelerini,  diğerlerini nasıl değiştirebilecek? Sonuç olarak TBMM’nin eli kolu bağlanmış bir vaziyettedir.

“ANAYASA DENETİME TABİ OLDUĞU TEK ÜLKE TÜRKİYE’DİR”

“Yeni anayasa kabul edildikten sonra CHP, Anayasa Mahkemesi’ne şikâyet için giderse şeklindeki endişelerle yeni bir anayasa yapılabilir mi? Türkiye’de demokrasinin anlamı bu mudur? Maalesef meclisin çıkardığı anayasa değişikliğinin denetime tabi olduğu tek ülke Türkiye’dir. Dolayısıyla yargı kurumları Türkiye’de biraz kendine kapalı kast sistemi gibi bir model istiyor gibi geliyor.”