'Asker Yasası' siyaseti fena karıştırdı

CHP, askerlerin sivil mahkemede yargılanması hükmüne karşı Anayasa Mahkemesine iptal davası açacak ve yürütmeyi durdurmak isteyecek.

ABONE OL
GİRİŞ 28.06.2009 00:31 GÜNCELLEME 28.06.2009 00:31 SİYASET
'Asker Yasası' siyaseti fena karıştırdı

 Meclis önceki gece çıkardığı yasayla askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünün açılması ortalığı karıştırdı. TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın bile habersiz olduğu yasa değişikliği için CHP Anayasa Mahkemesine iptal davası açacak ve yürütmeyi durdurma isteyecek. 

MHP'nin de başvuruya destek verebileceği bildirdi. MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, başvuruyu destekleyebileceklerini açıkladı.

Yürütmeyi durdurma kararı çıkması, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un ‘’Kağıt parçası’’ dediği ‘’İrtica ile mücadele’’ belgesi nedeniyle Albay Dursun Çiçek’in şüpheli sıfatıyla  ifadesine başvurup, dava sürecini başlatmak üzere olan Ergenekon savcılarını da etkileyecek.

TBMM’de gece yarısı 01.12’de önerge ile yapılan değişiklik ile askerlerin işlediği “Anayasal düzen, terör ve çete” suçları doğrudan özel yetkili sivil savcılıklar tarafından soruşturulacak. Askerlerin darbe girişimi, cunta veya hükümete karşı eylem planları yapmaları gibi suçlarda yetki sivil yargıya verildi. Bu yetki, devam eden soruşturma ve davaları da kapsıyor.

ASKERİ MAHKEMELER DEVRE DIŞI

Bugüne kadar yürürlükteki kanuna göre, asker kişilerin sivil kişilerle iştirak halinde işledikleri suçlarda yargılanacakları mahkemede kriterlere bakılıyor. Buna göre işlenen suç, Askeri Ceza Kanunu’nda yazılı bir suç ise dava askeri mahkemelerde görülüyor. Eğer suç, Askeri Ceza Kanunu’nda yazılı olmayan bir suç ise yargılama sivil mahkemelere bırakılıyor. Ayrıca asker kişilerin askeri yerde, sivil kişiler olmadan kendi aralarında işledikleri her tür suç askeri mahkemelerin görev alanına giriyor.

AKP’nin, askeri mahkemelerle hiç ilgisi olmayan bir yasa tasarısına gece yarısı önergeleriyle yaptığı eklemelerle bu düzenlemeler değiştirildi. “Barış zamanında, asker olmayan kişilerin Askeri Ceza Kanununda veya diğer kanunlarda yer alan askeri mahkemelerin yargı yetkisine tabi bir suçu tek başına veya asker kişilerle iştirak halinde işlemesi durumunda asker olmayan kişilerin soruşturmaları Cumhuriyet savcıları, kovuşturmaları adli yargı mahkemeleri tarafından yapılır.”  hükmü getirildi. Buna göre işlenen suç ne olursa olsun, sivil kişilerin artık askeri mahkemelerde yargılanmaları son bulacak.

Asıl önemli değişiklik ise Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 250/3. maddesinde yapıldı. Buna göre asker kişilerin barış zamanında, 250. madde uyarınca kurulan ağır ceza mahkemelerinin yargı yetkisine giren bir suçu işlemeleri hâlinde, bu mahkemeler tarafından yargılanması öngörüldü. Asker kişilerin, askeri mahalde ve askeri kişilerle birlikte işledikleri her türlü darbe girişimi, hükümetin ve TBMM’nin görevlerini yapmaya engel olmaya kalkışmak da bu kapsama giriyor. Artık cunta ya da darbe girişiminde soruşturma yetkisi sivil savcılarda olacak.

ÇİÇEK İÇİN Mİ ?

Yapılan değişikliğe “Devam eden soruşturma ve davalarda da uygulanacağına” ilişkin bir hüküm de konuldu. Bu nedenle “İrticaya Karşı Eylem Planı” başlıklı belge nedeniyle Askeri Savcılığın takipsizlik kararı verdiği Albay Dursun Çiçek aleyhine yeni bir delil bulunması ve dava açılması durumunda Çiçek Ağır Cezada yargılanacak. (Gazeteport)