Yarın seçim olsa kim kazanır anketi

Metropoll Araştırma Şirketi 3-8 Ocak arasında geniş kapsamlı bir "Türkiye Siyasal Durum Araştırması" yaptı. Veriler hem iktidar hem de muhalefet açısından dersler ve mesajlarla dolu. İşte parti parti son rakamlar:

ABONE OL
GİRİŞ 15.01.2010 06:41 GÜNCELLEME 15.01.2010 06:41 SİYASET
Yarın seçim olsa kim kazanır anketi

AK Parti'ye yakınlığıyla tanınan Metropoll Araştırma Merkezi’nin Ocak ayı itibariyle 31 ilde bin 614 kişi üzerinde yaptığı anket çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Ankete göre, ‘kararsızlar/sandığa gitmeyecek/cevap yok’ oyları dağıtılınca AK Parti yüzde 38.7 ile birinci parti oldu.

CHP yüzde 19.4’ye düşerken, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün kuracağı partinin oyu son iki ayda yüzde 0.9’dan yüzde 6.9’a yükseldi. MHP’ye ise 17.3 oranında oy çıktı.

CHP 3 PUAN KAYBETTİ

PKK’lıların Habur’dan giriş yapması, muhalefetin oylarını tırmandırırken, açılımda alınan mesafe ile son iki ayda CHP ve MHP’nin oyları düşüşe geçti. Kasım 2009’da CHP’nin oyu yüzde 23.1 iken, Ocak 2010’da yüzde 19.4, MHP’nin oyu ise yüzde 18.4’ten yüzde 17.3’e düştü. Son iki ayda AK Parti’nin oylarında belirgin bir değişim olmadı.

DERSİM VE SARIGÜL CHP'Yİ VURDU

Metropol Araştırma Şirketi Başkanı Özer Sencar, anket sonuçlarını değerlendirirken vatandaşın demokratik açılıma tepkili olduğunu dile getirdi. Demokratik açılım yeterince ve doğru şekilde halka anlatılamadığını söyleyen Sencar, şunları kaydetti: “Halka tanıtılamadı ve anlatılamadı. AK Parti Habur ile ilgili olarak 7 puan oy kaybetti. Öymen’in Dersim konuşması CHP’nin oyunu 7 puan düşürdü. Sarıgül’ün TDH’si CHP’de Dersim’e öfkeli kişilerin gidebileceği yeni bir parti oldu.”

AK PARTİ YÜZDE 20'LERDE

CHP lideri Deniz Baykal AK Parti’nin oyunun yüzde 20 olduğunu iddia etmişti. Baykal, “AKP’nin yüzde 20’lere düşeceği tahmini değerlendirmesini ben değil herkes yapıyor. En iyimserler bile yüzde 30-32 olarak görüyor. Kendilerinin yaptığı araştırmalar bile bunu gösteriyor” demişti.

MAHMUT ÖVÜR'E GÖRE METROPOLL ANKETİ

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, Metropoll Araştırma Şirketi'nin 3-8 Ocak arasında geniş kapsamlı bir "Türkiye Siyasal Durum Araştırması" yaptığını belirterek sonuçları köşesinde açıkladı. 

Övür, " Veriler hem iktidar hem de muhalefet açısından dersler ve mesajlarla dolu" diyor.

Ankette sorulan "acaba bugün bir milletvekili seçimi olsa Türkiye halkı hangi partiye oy verir?" sorusuna verilen cevaplara göre,  kararsızlar ve protesto oyları dağıtılmaksızın ortaya çıkan sonuç şöyle:

AK Parti yüzde 32.3
CHP yüzde 16.2
MHP yüzde 14.4
DTP-BDP yüzde 5.3
SP yüzde 2.1
DP yüzde 1.2
TDH yüzde 5.8
Kararsız yüzde 11.1

Toplum demokratik açılıma nasıl bakıyor?
Destekleyenler yüzde 38.7.
Desteklemeyenler yüzde 53.8.

Mahmut Övür, daha önceki araştırmalara göre destekleyenler azalmasa da desteklemeyenlerde önemli bir artış var.

"Kamuoyunda en çok tartışılan hükümetin açılımı yönetme başarısına gelince... Halkın yüzde 33.3'ü hükümeti başarılı bulurken, yüzde 59.2'si başarılı bulmuyor" buluyor diyor Övür.

"Peki, halk neden hükümete yeterli desteği vermiyor?" sorusunun yanıtlarını da köşesinde açıklayan Övür, "Öne çıkan iki önemli neden var:
Bir:
Yüzde 15.1'le "hazırlıklar yeterli değil".
İki:
Yüzde 12.7 ile "açılım halka yeterince anlatılmıyor." yorumunu yapıyor.

Övür'ün aktardığı bir başka sonuç ise, toplumun ekonomiye bakışını ve sosyal yaşama ilişkin düşünceleri: "Bu noktada kritik birkaç soru var. Bunlardan ilki küresel krizin yaşandığı 2009'da hükümetin ekonomik politikalarına halkın nasıl baktığı. Toplumun yüzde 42.4'ü AK Parti hükümetinin ekonomi politikalarını başarılı bulurken, yüzde 55.1'i başarısız buluyor"

Mahmut Övür'ün köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

KAYNAK : Haber7-Sabah-Star gazetesi