'Dersane borcu intiharı' TBMM gündeminde

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, kardeşlerinin dershane ücreti borcu nedeniyle annesi cezaevine düşen 18 yaşındaki Soner Semih Sipahi’nin intiharını TBMM Gündemine taşıdı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.04.2010 19:42 GÜNCELLEME 05.04.2010 19:42 SİYASET
'Dersane borcu intiharı' TBMM gündeminde

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, dershanelerin, eğitimin bir parçası olarak görüyorsa yoksul öğrencilerin de fırsat eşitliği kapsamında düşünülüp önlem alınması gerektiğini belirterek, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya “Eğitime ulusal gelirden daha yüksek oranda bir pay ayırmak ve kamusal eğitimi daha nitelikli hale getirmek için ne gibi çalışma yapmaktasınız” diye sordu.

Topuz, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Muğla’nın Fethiye ilçesinde annesi, kardeşlerinin dershane ücretini ödeyemediği için üç ay hapis cezası alan 18 yaşındaki Soner Semih Sipahi’nin intihar ettiğini anımsatan Topuz, “Ama bu intiharın ardından gençlik bunalımı ya da aşk acısı değil, yürekleri sızlatan bir dram çıktı. Aylık 400 TL bulan dershane taksitini ödenemeyince sonu ölümle biten sosyal yara ortaya çıktı” dedi.

Borçları nedeniyle liseyi terk etmek zorunda kalan ve geçirdiği bir kaza nedeniyle belinden sakatlanan Soner Semih Sipahi’nin ağır bir işte çalışamadığı için kendisine uygun bir iş aramasına karşın iş bulamadığını, bunun üzerine evi satarak annelerini cezaevinden çıkarmak istediklerini ancak evin tapusuz olması nedeniyle satılamadığını kaydeden Topuz, şöyle dedi:

“Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, kayıtlı özel eğitim işyeri sayısı 13 binin üstünde ve bu işyerlerinde 191 bin kişi istihdam ediliyor. Bu arada eğitimde daha duyarsız bir yapı ortaya çıkarken Milli Eğitim Bakanlığı olayları film gibi seyrediyor. Okullarımızda eğitim çökmüş durumdadır. Ya dershaneleri eğitimin bir parçası haline getirmeyeceksiniz, eğer eğitimin bir parçası olarak görüyor ve yapacak hiçbir şeyiniz yoksa yoksul öğrencileri de fırsat eşitli kapsamında düşünüp önlem almalısınız. Bugün halkımızın yaşadığı yoksulluk nedeniyle en doğal hak olan yaşama hakkı dahi güvence altında değildir.”

Topuz, Bakan Çubukçu’nun şu soruları yanıtlamasını istedi:

“-Bir çocuk yoksulluk yüzünden okulunu bırakmak zorunda kalıyorsa bu konuda Milli Eğitim Bakanı olarak hiç mi bir sorumluluğunuz yok?
-Eğitim ve öğrenimde fırsat eşitliği kapsamında yoksul öğrenciler için bir çalışmanız var mı?
-Eğitime ulusal gelirden daha yüksek oranda bir pay ayırmak ve kamusal eğitimi daha nitelikli hale getirmek için ne gibi çalışma yapmaktasınız?
-Dershaneler eğitimin bir parçası olarak görülüyorsa fakir öğrenciler içinde mutlaka bir plan olmalı, bu konuda bir çalışmanız var mı?”(ANKA)