CHP camiye çağırıp "hayır" oyu istedi

Samsun'daki Kamalı köyü sakinleri, cami minaresinden yükselen ilginç bir anonsla referandum sürecinin en tartışmalı propagandalarından birini yaşadı. Köylüyü tedavi için camiye toplayan CHP'liler bakın neler istedi...

ABONE OL
GİRİŞ 28.07.2010 02:13 GÜNCELLEME 28.07.2010 02:13 SİYASET
CHP camiye çağırıp "hayır" oyu istedi

Mükremin Albayrak'ın haberi

Bir bayan sesi, köye doktor geldiğini haber veriyor ve ücretsiz muayene yapılacağını duyuruyordu. Hemen caminin yolunu tutan köylüler, burada ilginç bir manzarayla karşılaştı. Kendilerini hem doktorlar hem de CHP Atakum ilçe başkanlığından yetkililer bekliyordu. Bir yandan muayene olan köylüler, bir yandan da CHP'lilerin "Referandumda 'hayır' deyin." telkinlerine muhatap oldu.

Fakat bu yöntem partiye 'hayır' getirmedi. Çünkü 'şifa' umuduyla camiye koşan köylüler, bu muameleden rahatsız olunca soluğu müftülükte aldı ve "Camiye siyaset sokuldu." şikayetinde bulundu. Müftülüğün şikayetleri iletmesi üzerine Atakum Kaymakamlığı inceleme başlattı.

Köylü CHP'lilere böyle tepki gösterdi:

Kamalı Köyü Kültür Spor ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Necdet Kılıç, yaşananları şöyle anlattı: "CHP Atakum Teşkilatı'ndan gelenler 'doktor getirdik' diyerek insanları camiye topladılar. Köylülere 'Referandumda hayır oyu verin' diye propaganda yaptılar.'' Kılıç, olayla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi. O sırada camide olan Recep Kaplan isimli köylü de bunu doğruladı. Kaplan, kampanyadan daha sonra haberdar edilen imamın da hemen camiye gelerek, "Burası siyaset yeri değildir. Camide siyaset yapamazsınız." diye partililere tepki gösterdiğini anlattı. Köy muhtarı Dilek Çınar ise caminin minaresinden yapılan anonstan sonradan haberi olduğunu öne sürdü. Çınar, "Böyle bir şeyi tabii ki doğru bulmuyorum. Camiler siyaset yeri değildir. Partililer getirdikleri iki doktor ile köylüleri muayene etti. Propaganda yapmış olsalardı kesinlikle buna izin vermezdim.'' sözleriyle kendini savundu. CHP Atakum İlçe Başkanı Hamza Türkpençe olayı kabul etti ama yaptıklarının 'camiye siyaset sokmak' olmadığını iddia etti. "Halkın camisinde halka hizmet için oradaydık." diyen Türkpençe, propaganda yapmaya gitmediklerini söyledi. Minareden parti adını da anons etmediklerini ifade etti. Sadece sağlık taraması için insanları bilgilendirdiklerini dile getirdi. "Duyuru konusunda devletin imkanlarından yararlandık." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın müftülüklere gönderdiği 'Cami ve minare hoparlörlerinin kullanılmasıyla ilgili' genelgeye göre, cami hoparlörlerinin ezân ve salâ dışında kullanılması yasak. Bunun dışında sadece millî güvenliğin icap ettirdiği durumlar ile yangın, deprem ve sel felaketi gibi olağanüstü durumlarda kullanımına izin var.

ZAMAN / Cihan