Referandumu 'yüzde 99' bilen anket

Referandumdan önce onlarca anketin sonucunu yayınladık. Kiminde 'Hayır'lar kiminde de 'Evet'ler öndeydi. Kıl payı fark olan araştırmalar da vardı. Ama gerçek anket sandıkta yapıldı. İşte sonuçları en iyi bilen iki anket...

ABONE OL
GİRİŞ 13.09.2010 08:23 GÜNCELLEME 13.09.2010 08:23 SİYASET
Referandumu 'yüzde 99' bilen anket

Referandumdan önce yapılan ve yayınlanan anketlere göre sandıkta çıkan resmi olmayan sonuçları en yakın bilen şirket ANDY-AR oldu. Tarhan Erdem'in Radikal'de yayınlanmayan "geleneksel anketi" de sonucu en yakın bir diğer araştırma oldu.

Sandıkların yüzde 98'inin açıldığı ve resmi olmayan sonuçlara göre Referandumda 'Evet' oranı yüzde 58.1, 'Hayır' oranı ise yüzde 41,9 olarak görünüyor.

Anket şirketlerinin son araştırmalarında şu sonuçları yayınlamıştı:

ANDY-AR

ANDY-AR referanduma 5 gün kala açıkladığı anketinde, kararsızlar dağıtıldıktan sonra, "Evet" yüzde 57,4, "Hayır" ise yüzde 42.6 şeklinde sonuç vermişti. ANDY-AR bu sonuçla referandum sonuçlarını 0.5 oranındaki bir sapma ile bilmiş oldu.

KONDA

22 Temmuz seçimlerini çok yakın bir sonuçla bilen Tarhan Erdem'in araştırma şirketi KONDA referandumdan 3 gün önce yayınladığı ankete göre "Evet" oylarının yüzde 56.8, "Hayır" oyu vereceğini söyleyen seçmenlerin oranı ise yüzde 43.2 olarak açıklamıştı.

A&G - Adil Gür

29 Mart sonuçlarını neredeyse birebir bilen ünlü araştırmacı Adil Gür referandumda ise resmen çakıldı. Gür, referanduma üç gün kala Taraf gazetesine verdiği röportajda 'Evet' oranlarını yüzde 52, 'Hayır'ı ise yüzde 49 olarak açıklamıştı. Gür, kararsız seçmenlere de dikkat çekerek, 'Hayır' oylarının öne geçebileceğini de ön görmüştü.

GENAR

Referanduma 4 gün kala Haber 7'nin yayınladığı anketinde GENAR, 'Evet' oranlarını %53.8 olarak  açıklarken, 'Hayır' oylarını ise  yüzde 46.2 şeklinde vermişti.

POLLMARK

Pollmark’ın referanduma kısa süre kala “Son Düzlük” diye açıklanan ve Başbakan Erdoğan’a da sunduğu araştırma Türkiye genelinde 57 ilde yapılmış, "Evet" yüzde 54,9 "Hayır" ise yüzde 45,1 oranında çıkmıştı.

METROPOLL

Referanduma bir ay gibi bir süre kala araştırma sonucunu açıklayan Metropoll oranlarını şöyle açıklamıştı. Evet yüzde 49,6, Hayır ise 33,6 oranında çıkmıştı.

SONAR

CHP’ye yakın olduğu iddia edilen Hakan Bayrakçı’nın SONAR ‘ı referanduma kısa süre kala açıkladığı araştırmasında Anayasa değişikliğine 'Hayır' diyenlerin oranı yüzde 50.13, 'Evet' diyenlerin oranı ise yüzde 49,87 oranında açıklamıştı.

KONSENSÜS

Habertürk gazetesi için araştırma yapan ve yayınlayan Konsensüs son araştırmasında “Evet” oylarını yüzde 55,2, “Hayır” oylarını ise yüzde 44,8 olarak açıklamıştı.

KAYNAK : Haber 7