Siyasilerin '23 Nisan' mesajları
Türkiye'de siyasetin önde gelen isimlerinin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla verdiği demeçler ve yayımlanan mesajları şöyle:
ABONE OL
BAŞBAKAN ERDOĞAN: BUGÜNÜN ÇOCUKLARI, İLERİDE ÇOK DAHA MÜREFFEH BİR TÜRKİYE İNŞA EDECEK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Yüce Meclisimiz, geçmişte nasıl ki bu ülkenin istiklalini sağlamış ve istikbalini yeşertmişse bugünden sonra da milletimizin en büyük umut kaynağı olarak yarınlarımızı parlak kılmaya ve güçlendirmeye devam edecektir'' dedi.
Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.
Mesajda, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) kurulduğu 23 Nisan gününün, ilelebet milli tarihin en parlak sayfalarından biri olarak anılacağını vurgulayan Erdoğan, TBMM'nin, istiklal mücadelesinin sürdürüldüğü en zorlu, en buhranlı günlerde doğduğunu ve milli birliğin, milli mutabakatın, milli egemenliğin en somut tecellisi olduğunu ifade etti.
Erdoğan, bu birlik ve beraberlik sayesinde milli mücadelede zafere ulaşıldığını, işgal altındaki toprakların yeniden özgürlüğüne, bağımsızlığına kavuştuğunu belirtti. Bununla birlikte, Türk milletinin önünde yepyeni bir ufuk açıldığını ve bu sayede yeni bir rota, yeni idealler ve yeni hedefler doğduğunu kaydeden Erdoğan, bu ideal ve hedeflerin ilk adımı olarak, ''Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir'' ilkesine dayalı, demokratik zemin üzerinde yükselen Cumhuriyetin temellerinin atıldığını ifade etti.
-''ÇOCUKLARIMIZ HEPİMİZİN GELECEĞİDİR''-
TBMM'nin, bugün de milli egemenlik anlayışı içinde, Türk milletinin taleplerini hayata geçirdiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
''Türkiye Büyük Millet Meclisi, aziz milletimizin siyasi varlığının hem kalbi hem de beyni mahiyetindedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, ülkemizin vicdanını ve aklını temsil etmektedir. Yüce Meclisimiz, geçmişte nasıl ki bu ülkenin istiklalini sağlamış ve istikbalini yeşertmişse bugünden sonra da milletimizin en büyük umut kaynağı olarak yarınlarımızı parlak kılmaya ve güçlendirmeye devam edecektir.
Meclisimiz, bilhassa çocuklarımız adına barış dolu, aydınlık bir geleceğin mimarlığını yürütmeyi sürdürecektir. İşte bu nedenle 23 Nisan'ın aynı zamanda Çocuk Bayramı olarak kutlanması da son derece manidardır. Çocuklarımız hepimizin geleceğidir. Ben bu vesileyle ülkemizin ve dünyamızın geleceğinin, çocuklarımızın gözleri gibi parlak ve ışıltılı olmasını diliyorum. İnanıyorum ki, bugünün çocukları, ileride çok daha müreffeh bir Türkiye'yi inşa edecek, dünya barışına önemli katkılar sağlayacaklardır.
Bu umutla 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutluyor, dünyanın bütün çocuklarına barış ve mutluluk getirmesini diliyor, bu vesileyle dünyanın dört bir yanından ülkemize gelen çocukları sevgiyle kucaklıyorum.''
MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÇUBUKÇU: ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNE ÖNEM VERMEYEN TOPLUMLARIN GELECEKLERİ DE KARANLIKTIR
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ''Bir toplumun çocuk haklarına duyduğu saygı ve çocuklarına yaklaşımı, insani gelişmişlik düzeyini ve geleceğe nasıl baktığını da ortaya koymaktadır. Çocukların eğitimine önem vermeyen toplumların gelecekleri de karanlıktır'' dedi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla 19 Mayıs Stadyumu'nda tören düzenlendi. Törenlere geçilmeden önce Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Yaşar Güler ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile üstü açık tören arabasıyla stadyumda tur atarak vatandaşları ve çocukları selamladı, bayramlarını kutladı. Daha sonra İstiklal Marşı ile tören başladı ve TRT Ankara Çocuk Korosu 23 Nisan şarkıları söyledi.
Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, Türkiye'nin kaderinde bir dönüm noktasını oluşturan TBMM'nin kuruluşunun 91. yılını kutladı. Cumhuriyetin ve demokrasinin temellerinin atıldığı TBMM'nin açılış yıl dönümünü Cumhuriyetin, demokratik değerlerin ve aydınlık yarınların sarsılmaz güvencesi olarak büyük bir coşku ve gururla kutladıklarını ifade eden Çubukçu, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan TBMM'nin Türkiye'nin aydınlık geleceğe kavuşması için çalıştığını ve bu çalışmaların Türk insanını bugünlere taşıdığını dile getirdi.
İlk TBMM'nin kurtuluş hareketini yürüttüğünü, işgal kuvvetlerini ülkeden çıkararak Türkiye'nin kaderini çizdiğini hatırlatan Çubukçu, şunları söyledi:
''Büyük Önder Atatürk'ün TBMM'nin açılmış olduğu günü çocuklara armağan etmesi, onlara duyduğu sarsılmaz güvenin, sevginin ve inancın bir sonucudur. Bugün çocuklarımız bu değerli armağanı dünyanın dört bir yanından gelen kardeşleriyle paylaşıp çoğaltıyorlar. Yarınların kardeşlik, sevgi ve dostluk bağlarının ilmeklerini atıyorlar. Çocuk sevgisini vatan sevgisiyle bir tutan Mustafa Kemal Atatürk'ün ülkesinde çocuk olmak paydasında buluşan tüm dünya çocukları insanlığın ortak düşü olan barışı ve kardeşliği tesis ediyorlar.''
-''DİNLENME, BOŞ ZAMANLARINI DEĞERLENDİRME, OYUN OYNAMA HER ÇOCUĞUN HAKKI''-
Çubukçu, Atatürk'ün ''Eğitimdir ki bir milleti özgür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum olarak yaşatır'' sözünün bugün de doğruluğundan, anlamından hiçbir şey yitirmeden halka yol göstermeye devam ettiğini belirterek, Atatürk'ün ve onun kuşağının millete olan inancı, sevgisi, coşkusu ve ideallerinin öncelikle eğitim hamlesinde somutlaştığını ifade etti.
Kendilerine düşenin, bu coşku ve inancı hep diri tutarak o hedeflere doğru kararlı adımlarla yürümek olduğuna işaret eden Çubukçu, şöyle devam etti:
''Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında olduğu gibi bugün de sizlerin en iyi şekilde eğitim almanıza, mutlu bir sağlık ve çocukluk dönemi geçirmenize her şeyden çok önem veriyoruz. Her çocuğun dinlenme, boş zamanlarını değerlendirme, oyun oynama ve yaşına uygun eğlence etkinliklerinde bulunma gibi çeşitli kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere katılma hakkı olduğunu bilerek ve bu hakkınıza saygı duyarak, eşit fırsatlara sahip olmanıza özen gösteriyoruz. Zira, bir toplumun çocuk haklarına duyduğu saygı ve çocuklarına yaklaşımı, insani gelişmişlik düzeyini ve geleceğe nasıl baktığını da ortaya koymaktadır.
Çocukların eğitimine önem vermeyen toplumların gelecekleri de karanlıktır. Bu doğrultuda en temel önceliğimiz eğitimin tüm kademelerinde çocuklarımızın ve gençlerimizin en iyi şekilde yetiştirilmesini sağlamaktır. Çocuklarımızın hayalleri gerçekleştirmesi, hedeflere ulaşması, ülkesine ve insanlığa faydalı olması, her türlü değerin üzerindedir. Çalışarak elde edeceğimiz her sonuç, çocuklarımızın yüzündeki gülücüklerden, gözlerindeki ışıltılardan daha önemli değil. Sizlere sunulan imkanların aydınlık yüzlerinizde tebessüme ve mutluluğa dönüşmesi, güzel başarılar elde etmeniz, biz yetişkinlerin günlerimizi bayram coşkusuyla geçirmesini sağlayacaktır.'
Çubukçu, çocukların çok çalışarak, çok okuyarak kendilerini her bakımdan geliştirmelerini beklediğini, onların derslerdeki başarılarının yanında dünyadaki diğer yaşıtlarıyla iyi bir iletişim içinde bulunmalarının, birlik, barış ve kardeşlik duygularının yayılmasında dünyaya önderlik etmelerinin kendilerini gururlandıracağını söyledi.
Bakan Çubukçu, her bir çocuğun insani ve ahlaki değerlerle donanmış, insan haklarına saygılı, yaşam boyu öğrenme felsefesini benimsemiş, yeniliğe ve değişime açık bireyler olması için her türlü fedakarlığa hazır olduklarını da kaydetti.
-TÖREN GEÇİŞİ VE GÖSTERİLER-
Öğrenciler adına Altındağ Atatürk İlköğretim Okulu öğrencilerinden Kardelen Göktaş ile Keçiören 23 İlköğretim Okulu öğrencilerinden Feyza Nur Erdoğan'ın konuşma yaptığı törende, Mamak İlköğretim Okulu öğrencisi Taha Çelik ile Mamak Kutludüğün İlköğretim Okulu öğrencisi Zeynep Bostan sunuculuğu üstlendi.
Geçiş töreni sırasında jandarma bandosu, marş ve şarkılar çaldı. Jandarma bandosunundaki astsubayların seslendirdiği Manga grubunun Eurovizyon Şarkı Yarışmasında ikinci olan ''We Could Be The Same'' şarkısı ile Sertap Erener'in ''Rengarenk'' şarkısı da büyük beğeni topladı.
Tören geçişi ve gösteriler sırasında, protokol tribünlerinin karşısındaki tribünlerde yer alan öğrenciler, ellerindeki kartlarla çeşitli mesajlar içeren yazı, motif ve şekillerle ''fon'' oluşturdu. Öğrencilerin oluşturdukları fonlarda, ''Egemenlik verilmez, alınır'', ''Doğaya sahip çıkalım'', ''Ben çocuğum, haklarımla varım'' ve ''Bugünün küçükleri yarının büyükleri'' mesajları dikkati çekti.
Daha sonra öğrenciler, başta halk oyunları olmak üzere hazırladıkları gösterileri sundu.
Törenin ardından sahaya inerek töreni hazırlayan komitede görevli öğretmenleri kutlayan Çubukçu, öğrencilerle fotoğraf çektirdi.
Törenden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Belediye Başkanı Gökçek, bir gazetecinin ''Tören sırasında Tweeter'dan mesaj mı attınız?'' sorusu üzerine, ''Gerçekten öyle. Buradan çektiğim bazı görüntüleri, tweetercılara gönderdim, onlardan mesajlar geldi. Milli Eğitim Bakanımız ve Valimiz, 'Bizden de selam gönder' dedi, ben de onların adına selam gönderdim, karşı mesajlar geldi. Dolayısıyla bayramı hem burada kutladık, hem Tweeter'da kutladık'' diye konuştu.
Bu arada, tören sırasında bayılan bir çocuğa sağlık görevlileri tarafından statta bulunan ambulansta müdahale edildi.
DP GENEL BAŞKANI ZEYBEK: ''MİLLİ ÇOCUK POLİTİKASI OLUŞTURULMALI''
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, çocuklara mutlu ve aydınlık bir gelecek hazırlayabilmek, beklentilerine cevap verebilmek ve düşlerini gerçekleştirebilecekleri bir dünya yaratabilmek amacıyla ''Milli Çocuk Politikası'' oluşturulması gerektiğini belirtti.
Zeybek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, çeşitli ülkelerden çocukların katılımıyla bir şenlik ortamında kutlanan 23 Nisan'ın dünyadaki ilk ve tek çocuk bayramı olduğunu hatırlatarak, ''Yüce Önder Atatürk'ün Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı, bağımsız ve güçlü Türkiye'nin temellerinin atıldığı, milletimizin uyanışının simgesi olan 23 Nisan'ı bayram olarak çocuklarımıza hediye etmesi, onlara verdiği değerin ve duyduğu güvenin en büyük göstergesidir'' dedi.
Şiddetin ve yokluğun olmadığı, barış dolu bir dünyada çocukların kardeşçe yaşamalarının en büyük amaç olması gerektiğini belirten Zeybek, ''En değerli varlıklarımız olan çocuklarımıza, mutlu ve aydınlık bir gelecek hazırlayabilmek, beklentilerine, sorunlarına cevap verebilmek ve düşlerini gerçekleştirebilecekleri bir dünya yaratabilmek, gelecek adına bugünden sunabileceğimiz en büyük armağanımız olacaktır'' ifadelerini kullandı. Zeybek, bu amaca yönelik olarak yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
''İnsan hakları temelinde 'Milli Çocuk Politikası' oluşturularak hayata geçirilmelidir. Aile ortamından yoksun bırakılmış çocuklarımız, sağlık hizmetlerinden, sosyal güvenlikten yararlanamayan engelli çocuklarımız, eğitime erişimi kısıtlı olan, eğitimini yarıda bırakan çocuklarımız, bölgesel farklılıklarından dolayı ayrımcılığa uğrayan, yasalara uygun olmayan şekilde çalıştırılan, madde bağımlılığı olan, erken yaşta evlendirilerek 'çocuk gelin' olan, cinsel sömürüye maruz kalan, satılan, kaçırılan, silahlı çalışmalardan etkilenen, 'çocuk asker' olarak kullanılan çocuklarımız, tüm özel önlemler alarak korunmalıdır.
Sokak çocuklarının varlığı ve sorunları tüm kamu kuruluşlarının görev alanları ile birlikte ele alınmalı, 'Sokak Çocuklarının Sorunlarıyla Mücadele Kurumu' kurulmalıdır. Çocukların çalıştırılmasına, sömürülmesine meşruluk kazandıran yasalar yeniden düzenlenmelidir. Çocuklarımız şiddetten korunması için yasalar önünde güvence altına alınmalıdır. 'Çocuk Koruma Kanunu' bu yönde yeniden düzenlenmelidir. 'Suçlu çocuk yoktur, suça itilmiş çocuk vardır' anlayışıyla Güneydoğu Anadolu'da yaşayan çocuklarımızın yeniden 'çocuk' olması sağlanmalıdır. Terörle Mücadele Kanunu'nun ve Türk Ceza Kanunu'nun çocuklar aleyhine olan hükümleri yeniden düzenlenmelidir.''
DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ BAĞIŞ: YÜCE MECLİSİMİZ AB SÜRECİNDEKİ YOĞUN MESAİSİ İLE GELECEK NESİLLERE BU MİRASI BIRAKMA YOLUNDA DEMOKRASİMİZİN EN BÜYÜK GÜVENCESİDİR
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, gelecek nesillere sunulacak en güzel mirasın daha demokratik, daha çağdaş ve daha müreffeh bir Türkiye olacağını ve bu yolda hiç yılmadan çalıştıklarını söyleyerek, TBMM'nin Avrupa Birliği sürecindeki yoğun mesaisi ile gelecek nesillere bu mirası bırakma yolunda demokrasinin en büyük güvencesi olduğunu bildirdi.
Bakan Bağış, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, bugün, millet iradesinin tecelli ettiği, demokrasinin çatısı TBMM'nin kuruluşunun 91. yıldönümünün kutlandığını hatırlatarak, "Büyük Önder Atatürk'ün bu önemli günü çocuklara adayarak, dünyada ilk çocuk bayramını ilan etmesi, ülkemizin çocuklarımıza verdiği önemi ortaya koymaktadır" dedi.
Egemen Bağış, mesajına şöyle devam etti:
"Artık büyük Atatürk'ün 7 yaşındayken dayısının çiftliğinde karga kovaladığına dair dogma bilgiler yerine, o vizyoner liderin ta 1920'lerde (Bir Balkan Birliği kurulmalı ve zamanla bir Avrupa Birliği'ne dönüşmeli) dediğini öğrenen öngörülü bir nesil yetiştiği için ve onun hayalini kurduğu birliğe üye olma yolunda bölge ülkelerine ilham kaynağı olan reformlar gerçekleştiren bir ülke haline geldiğimiz için yarınlarımızdan umutluyuz."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Avrupa Birliği sürecini, herkesten çok gençlerin ve çocukların projesi olarak gördüklerini belirten Bağış, gelecek nesillere sunulacak en güzel mirasın daha demokratik, daha çağdaş ve daha müreffeh bir Türkiye olacağını ve bu yolda hiç yılmadan, yorulmadan çalıştıklarını kaydetti.
"Yüce Meclisimiz Avrupa Birliği sürecindeki yoğun mesaisi ile gelecek nesillere bu mirası bırakma yolunda demokrasimizin en büyük güvencesidir" diyen Bağış, Avrupa Birliği üyeliğinin yolunun tek bir yerden geçtiğini, onun da Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğunu bildirdi.
Bağış, "Bu özel günde doğarak, adını Ulusal Egemenlik Bayramından almış biri olarak yüce Meclisimizin yeni yaşını kutlar, tüm çocuklarımıza güzel bir bayram dilerim" dedi.
BAKAN SOLUK: ''ÇOCUKLARIMIZ ÜLKEMİZİN, EGEMENLİK HAKKIMIZIN, İSTİKLALİMİZİN VE İSTİKBALİMİZİN GÜVENCESİ OLDUĞU İÇİN 23 NİSAN SİZİN BAYRAMINIZ
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk'un makam koltuğuna Sivas Özel Sultan Murat İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Merve Elbir oturdu.
Ulaştırma Bakanlığında gerçekleştirilen törene, Sivas Bilim Sanat Merkezi ve Özel Sultan Murat İlköğretim Okulu öğrencileri ile öğretmenleri katıldı.
Öğrenci ve öğretmenleri makamında kabul eden Soluk'a, portre tablosu hediye edildi ve çiçek sunuldu.
Daha sonra Elbir, Ulaştırma Bakanı olarak Soluk'un makamına oturdu ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı olarak belirlediği Soluk'tan çalışmalar konusunda bilgi aldı.
Elbir'in Çukurova Havaalanı'nın son durumunu sorması üzerine Soluk, havaalanı için YPK kararının çıktığını ve kamulaştırma çalışmalarının yapıldığını söyledi.
Çukurova Havaalanı için gelecek ay içerisinde ihaleye çıkmayı hedeflediklerini anlatan Soluk, Konya Yüksek Hızlı Treni'ne yönelik soruya da ''Mayıs ayının ikinci yarısında hizmete gireceği'' cevabını verdi.
Törene katılanların sorularını yanıtlayan Elbir, hedefinin Türkiye'de ulaştırma sektörünü geliştirmek olduğunu söyledi.
Elbir, bir soru üzerine Ulaştırma Bakanlığı'nın bugüne kadar en beğendiği hizmetinin hızlı tren olduğunu belirtti.
''Bu makama nasıl geldiniz?'' sorusu üzerine de Elbir, 23 Nisan nedeniyle seçilerek geldiğini söyledi.
Elbir, büyüyünce hangi mesleği yapmak istediği sorusuna karşılık beyin cerrahı olmak istediği yanıtını verdi.
-''23 NİSAN LAF OLSUN DİYE ARMAĞAN EDİLMEDİ''-
Ulaştırma Bakanı Soluk, çocuklara hitaben yaptığı konuşmada, Sivas'tan Ankara'ya gelerek 23 Nisan törenlerine katılan çocukları Bakanlığında ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Dünyanın tek ve ilk çocuk bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayan Soluk, 23 Nisan'ın laf olsun diye çocuklara armağan edilmediğini ifade etti.
Çocukların Türkiye'nin, egemenlik hakkının, istiklalinin ve istikbalinin güvencesi olduğu için 23 Nisan'ın çocukların bayramı olduğunu belirten Soluk, ''Siz de teslim aldığınız bayrağı ileride çocuklarınıza devredecek, onların daha çağdaş, daha özgür, daha gelişmiş bir Türkiye'de yaşaması için canla başla çalışacaksınız'' diye konuştu.
Çocuklarla pasta yiyen Soluk, öğrencilere okul çantası ve okul gereçleri hediye etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.