Erdoğan’ın AK Parti’ye koymak istediği isim!
Erdoğan’ın 2001 yılında Abdullah Gül ve Bülent Arınç ile kurduğu partisine "YAP" ismini koymayı düşündüğü ortaya çıktı. AK Parti’nin “isim babası” ve kuruluş aşamasının ev sahibi olan eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman anlattı.
ABONE OLErsin Çelik'in haberi
Refah-Yol Hükümetinin Kültür Bakanı ve Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Eski Başkanı İsmail Kahraman için Üsküdar Belediyesi ve İHL Sözlük işbirliğiyle Bağlarbaşı Kültür Mekezi'nde vefa gecesi düzenlendi. Çok sayıda siyasetçi, STK temsilcisi ve yöneticinin yanı sıra vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği, "Gençlikte Köprübaşı: İsmail Kahraman" başlıklı programda, Kahraman için hazırlanan belgesel de ilk kez gösterildi.
İsmail Kahraman, belgeselde AK Parti’nin kuruluş aşamasına ilişkin bilinmeyenleri anlattı. AK Parti’nin 2001’de Ankara Oran’daki evinde yapılan toplantılardan sonra kurulduğunu söyleyen Kahraman çalışmalara, Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç, Abdülkadir Aksu, Abdüllatif Şener ve kendisi olmak üzere altı ismin katıldığını söyledi.
"ERDOĞAN 'YAP' OLSUN DİYORDU"
Kahraman bu süreçte partinin adının "AK Parti" olmasını da kendisinin önerdiğini, Erdoğan’ın aklında ise başka bir ismin olduğunu kaydetti. İsmail Kahraman şunları söyledi: “Tayyip Bey’e 'Bak, Adalet ve Kalkınma güzel bir isim. Bir kuş iki kanatla uçar. Bunu koyalım.” dedim. Tayyip Bey’in aklında bir başka isim vardı, birileri teklif etmişti: YAP... Yeniden Atılım Partisi. Bana ‘Bak YAP diye aksiyon var, “yeniden atılım” çıkışı var” demişti. ‘Bakın, ak, beyazlık, aklık var’ diye yanıt vermiştim. Neticede AK Parti oldu ve ismi de bana aittir.”
"AK PARTİ'Yİ ERBAKAN KABUL ETMEDİ"
Eski Bakan Kahraman, AK Parti ismini daha önce de merhum Başbakan Necmettin Erbakan’a önerdiğini fakat kabul edilmediği bilgisini de paylaştı: “Refah Partisi kapatıldı. Erbakan Hoca’ya, “Hocam, yeni partinin adını ‘Adalet ve Kalkınma Partisi’ koyalım. Kalkınma lazım; ama maneviyat da lazım. Yani Adalet… Hocam Adalet ve Kalkınma’ koyalım" dedim. ‘Yok, Fazilet koyacağız.’ dedi.”
ARINÇ VE KUTAN DA KONUŞTU
İsmail Kahraman’ın Türk siyasi ve tarihi geçmişinde gerçekleştirdiği ilkleri konu edinen belgeselde, Kahraman’ın MTTB’deki arkadaşlarıyla Ayasofya’da kıldığı ilk namaz, bakanlığı döneminde Topkapı Sarayı’nda kutsal emanetler kısmında gün boyu Kuran okunma geleneğini yeniden başlatması, 28 Şubat döneminin hedefindeki kültür bakanı olmasının nedenleri de ayrıntılı şekilde yer aldı. Belgeselde Kahraman için konuşanlar arasında, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti Genel Başkan yardımcıları Salih Kapusuz, Abdülkadir Aksu ve Saadet Partisi eski Genel Başkanı Recai Kutan gibi isimler yer alıyor.
Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara yaptığı selamlama konuşmasında “bu ülkenin geleceği olan gençlik, öncü ve örnek bir büyüğümüz, ağabeyimiz olan “Vakıf insan” İsmail Kahraman’ vefa borcunu ödemek istiyor. Şanlı mazimizin izinde, hasar görmüş olan kültür ve medeniyet bilincimizin yeniden inşası için ömrünü vakfeden, gece gündüz demeden çalışan Kahraman ağabeyimizin izinde olduklarını; onun dalgalandırdığı bayrağı yere düşürmediklerini ve düşürmeyeceklerini söylemek istiyorlar” dedi.
KURTULMUŞ: HERKESİN AĞABEYİ HERKESİN HOCASI
Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ise; tarihe iz bırakmış bir büyüğümüzü yaşarken hatırlamış olmak son derece manidardır, bu organizasyon tam bir kadirşinaslık örneğidir. Benim ilk gittiğim miting 6-7 yaşlarındayken MTTB mitingi idi. MTTB bir nesil yetiştirdi. Bu noktaya kolay gelinmedi” diye konuştu.
"ZOR ZAMANLARIMIZIN AĞABEYİ"
Milletvekilleri adına konuşma yapan Ak Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel “zor şartlarda okuduk, büyüdük, ayakkabımız zekat ayakkabısı, gömleğimiz zekat gömleğiydi. Bu en zor zamanlarımızda bize İsmail Kahraman ağabeylik etti” dedi.
Geceye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bahattin Cebeci, Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Eski Devlet Bakanı Hasan Aksay, Eski Adalet Bakanı İsmail Müftüoğlu, Ak Parti milletvekilleri İsmet Uçma, Metin Külünk, İdris Güllüce, Yaşar Karayel, Erol Kaya, Feyzullah Kıyıklık, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Üsküdar Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Kadıköy Kaymakamı Hasan Karahan, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Üsküdar Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Tekin, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ve Kahraman’ın birlikte görev yaptığı arkadaşları katıldı.
Programın sonunda Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, İsmail Kahraman’a teşekkür ederek gecenin anısına bir plaket takdim etti.