Koncuk'tan memur zam pazarlığına itiraz

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, memur maaşlarında 2014'ün Ocak ayından itibaren geçerli olacak artışa yönelik pazarlığın "yangından mal kaçırır gibi alelacele sonlandırılmasını" kabul etmediklerini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.08.2013 18:12 GÜNCELLEME 07.08.2013 18:12 Sosyal Güvenlik
Koncuk'tan memur zam pazarlığına itiraz

Koncuk, yazılı açıklamasında, toplu sözleşme süreci hakkında bilgi vererek bunu eleştirdi.

"Memurlar masada satılmıştır" ifadesini kullanan Koncuk, sözleşme sürecinin tüm Türkiye'nin gözleri önünde oynanan bir çadır tiyatrosuyla son bulduğunu savundu.

Toplu sözleşmede kamu görevlilerinin geneline 2014 için 175 lira brüt artış, 2015 için ise yüzde 3 + yüzde 3 oranında zam öngörüldüğünü belirten Koncuk, şunları kaydetti:

"Yani memurlara müjde olarak sunulan maaş artışı 2014 yılının tamamı için net yaklaşık olarak 125 liraya denk geliyor. Üstelik bu artış, bütün bir yıl boyunca geçerli olacak. Bugün itibarıyla aile yardımı ve çocuk parası hariç ortalama memur maaşının 2001 lira olduğu düşünüldüğünde 2014'te memurlara reva görülen maaş zammının yüzde 6 olduğu görülmektedir.

Ayrıca 2014 için seyyanen zam önerildiği için ek ders ücretleri, ek ödemeler, fazla mesai ücretleri, aile yardımı, çocuk yardımı, harcırahlar ve özel hizmet tazminatları gibi maaş katsayısına bağlı ödemelerin hiçbiri de artmayacaktır. Açıklanan rakamlara göre yıllık enflasyon yüzde 8,8 olmuştur. Yaklaşık yüzde 9 enflasyonu olan ülkede yüzde 6 maaş zammına imza atan konfederasyonun başkanının ve bakanın utanmadan, yüzü kızarmadan kameralar karşısına geçip bir zafer kazanmış edasıyla toplu sözleşmede memurların yüzünü güldürecek bir sözleşme imzaladıklarını açıklaması, oynanan oyunun hezeyanlarını yansıtması açısından son derece önemlidir."

İmzalanan toplu sözleşmeyi "tam anlamıyla bir hezimet" olarak nitelendiren Koncuk, açıklamasında, "Bütün bunların ötesinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu sürecini de eklediğimizde önümüzde pazarlık yapılacak daha 23 gün varken, 2 gün içinde atılan bu imzanın ve acelenin nedeni anlaşılır gibi değildir. Biz, Türkiye Kamu-Sen olarak 2014 yılının Ocak ayında geçerli olacak bir artış pazarlığının yangından mal kaçırır gibi alelacele sonlandırılmasını asla kabul etmiyoruz" görüşüne de yer verdi.