Patrona küfre tazminat yok
İki çalışanı MSN'den küfürlerini okuyan patron, birini kovdu. Hakim "Tazminat ver" dedi, Yargıtay kararı bozdu.
ABONE OLİki çalışan mesai saatleri içinde MSN Messenger yani yeni platformu Skype üzerinden birbirleriyle yazışırken, kendisi hakkında hakarete varan kelimeler kullandıklarını tespit eden işveren, yazışmayı yapan bir çalışanı tazminatsız işten attı. Yerel mahkeme, “İşçi bu sebeple tazminatsız işten atılamaz, tazminat ödensin” dedi.
Ancak karar Yargıtay'dan döndü ve “Hayır bu işçiye tazminat ödenmez” denildi. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/II. maddesine göre; işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:“b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusunadokunacak sözler sarf etmesi veyadavranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması.d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84'üncü maddeye aykırı hareket etmesi…” Madde metninde sözlerden bahsedilmekte, yazışmalardan değil. Ancak Yargıtay bu kararıyla iki işçinin birbiriile MSN üzerinde yaptıkları sohbet metnini delil kabul edip, işçinin tazminatsız işten atılması gerektiğine karar vermiştir.
OLAYIN HİKÂYESİ...
2009 yılında aynı işveren yanında çalışan Bayan A ile Bay B, MSN üzerinden birbirleri ile yazışmaya başlarlar ve biraz da bu durumun etkisiyle yakınlaşırlar. Yazışmalarında yakınlaşmanın da etkisiyle patronları (Bay C) hakkında ileri geri konuşup, hakarete varan sözler kullanırlar. Patronuna yakın çalışan Bayan A, MSN'de Bay B ile yazışırken lavaboya gitmek için kalktığı anda Patron (Bay C) kadının bilgisayarında açık olan MSN yazışmalarını görür. Sonrasında da geçmiş tuşuyla tüm konuşmaları yazıcıdan çıkartıp Bay B'den savunma ister ve savunma sonrasında da Bay B'yi tazminatsız olarak işten atar. Aynı yazışmaları yazan Bayan A'yı ise işten çıkaramaz. Bay B, işten atıldıktan sonra İş Mahkemesi'nde kendisine verilmeyen kıdem ve ihbar tazminatları ile çeşitli alacakları için dava açar ve yerel İş Mahkemesi'nde davayı kazanır. İşveren ise konuyu temyiz ederek Yargıtay'a götürür. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise işverenin haklı olduğuna, bu sebeple MSN üzerinden işverenine hakarete varan yazışmalar yapan işçiyi tazminatsız atabileceğine karar verir.
HABERTÜRK