Memurlara uyarı: 28 Şubat'a kadar süreniz var!

Memurlar eğer bu ayın sonuna kadar mal bildirimlerini yenilemezlerse kötü sonuçlarla karşılaşabilir.

ABONE OL
GİRİŞ 23.02.2015 12:35 GÜNCELLEME 24.02.2015 06:04 Sosyal Güvenlik
Memurlara uyarı: 28 Şubat'a kadar süreniz var!

Radikal yazarı Mehmet Bulut'tan milyonlarca memuru ilgilendiren uyarı...

Memurlar için sonu 0 ve 5 ile biten yılların ayrı bir önemi var. Bu yıllarda memurların mutlaka mal bildirimlerini yenilemeleri gerekiyor. Öyle ki malvarlıklarında herhangi bir artış olmasa dahi bu yükümlülüğü yerine getirmeleri şart.

Dolayısıyla 2015 yılında da memurların mal bildirimlerini yenilemeleri gerekmekte. Mal bildirimi verilmesi için tanınan son tarih ise 28 Şubat…

Mal bildirimine neler yazılmalı?

Memurlar mal bildirimini doldururken dikkatli olmalı ve neleri forma yazacaklarını bilmeliler. Yoksa telafisi güç durumlarla karşılaşabilirler.

Buna göre mal bildiriminde yer verilmesi gereken kalemler şöyle;

1- Taşınmaz malları (arsa ve yapı kooperatif hisseleri dahil),

2- Net aylık tutarının beş katından fazla değer ve tutarındaki;

a) Para ve para hükmündeki kıymetli kağıtları,

b) Hisse senedi ve tahvilleri, c) Altın ve mücevheratı,

d) Her türlü kara, deniz ve hava taşıt araçları, traktör, biçer-döver, harman makinası ve diğer ziraat makinaları, inşaat ve iş makinaları, hayvanlar, koleksiyon ve ev eşyaları ile diğer taşınır malları,

e) Hakları

f) Alacakları,

g) Borçları,

h) Gelirleri.

Eşler de ayrıca mal bildirimi yapmalı

Memurun eşi kamuda çalışmıyorsa (memur değilse) memurun vereceği mal bildiriminde eşine ait mallar da gösterilmeli.

Şayet eşlerin her ikisi de memur ise eşlerin her biri ayrı ayrı mal bildiriminde bulunmak zorunda. Bu takdirde, eşlerden her biri, eşi ile velayeti altındaki çocuklarının da mallarını bildirirler.

Mal bildirimleriniz karşılaştırılmakta

Mal bildirimi idareye kapalı zarf içinde verilmekte. Yapılan mal bildirimleri, ilgili birimlerde, ilgililerin varsa sicil yoksa özel dosyalarında saklanmakta. Mal bildirimlerinin içeriği hakkında soruşturma ve kovuşturmaya yetkili merciler dışındakilere açıklama yapılmaz, bilgi verilemez.

Bununla birlikte memurların yaptıkları bildirimler, yetkili merciler tarafından daha önceki bildirimler ile karşılaştırılmakta. Yapılan karşılaştırma sonucunda gerçeğe aykırı bildirimde bulundukları veya haksız mal edindikleri, kaçırdıkları veya gizledikleri anlaşılanlar hakkında yetkili mercilerce Cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulmakta. Bu sebeple memurların mal bildirim formlarını eksiksiz ve doğru doldurmaları önemli.

Süresinde mal bildirimi vermemenin sonuçları çok ağır

Memurların 28 Şubat’a kadar mal bildiriminde bulunmaması halinde kendilerine yazılı olarak ihtarda bulunulmakta. İhtarın kendisine tebliğinden itibaren bir ay içinde bildirimde bulunmayanlar hakkında ise Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmakta.

Ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre mal bildiriminde bulunmayan memur hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmekte. Bu ceza idareci ve idareci adayı olan memurlar için oldukça önemli. Çünkü kademe ilerlemesi cezası alan bir memur 10 yıl boyunca idareci olamamakta.